Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:15
9. 5. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od pátečního večera 5 nových případů nemoci covid-19, celkem je jich 481. Podle posledních informací hygieniků se v kraji vyléčilo z nemoci 323 lidí, 16 s nemocí zemřelo. Úmrtí jednoho ze dvou vážně nemocných pacientů oznámila v sobotu mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

 

Testy v kraji podstoupilo skoro 6727 lidí. V platné karanténě zůstává 79 osob (ostatním již karanténní lhůta skončila) a v tzv. karanténě repatriantů a pendlerů je nyní 50 osob. Pendleři jsou lidé cestující do zahraničí za prací, repatrianti se zase vrátili z ciziny do vlasti. Dosud byly tyto karantény nařízeny 3371 osobám.

 
16:01
9. 5. 2020

Prvního letošního farmářského trhu na jižní Moravě se dočkaly stovky zájemců v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Produkty od drobných farmářů, výrobců pečiva, uzenin a lahůdkových paštik doplňovaly také bylinky či přísady do zahrady.

 

Organizátoři napočítaly 35 stánků, na pořádek dohlížel prvorepublikový četník, pochopitelně s rouškou. Zájem nakupujících byl natolik značný, že ještě před koncem akce většina prodejců svůj sortiment vyprodala. 

 

 
14:15
9. 5. 2020

Hudební kluby v Brně včetně těch nejznámějších, jako jsou Fléda nebo Sono, centrum zatím ani po uvolnění opatření proti šíření koronaviru neobnoví provoz. Kulturní akce se sice podle vládního harmonogramu mohou konat od 11. května, ale za podmínek, které lze v klubech podle provozovatelů těžko splnit. Počet účastníků nesmí překročit 100 a lidé musí dodržovat rozestupy.

 

Některé kluby se zapojily do iniciativy pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové Nic 2020. Lidé mohli podpořit své oblíbené kluby, divadla, kina nebo festivaly zakoupením vstupenek na symbolickou akci, která se konala 1. května. Z brněnských klubů se projektu zúčastnily Vibe club, Faval Music Circus, Metro Music Bar, Sono centrum a Fléda.

 
9:08
9. 5. 2020

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřel v pátek pacient s covidem-19. Zůstává zde ležet jediný nakažený v těžkém stavu na plicní ventilaci, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

 

V noci přibyli na jihu Moravy dva lidé s prokázaným onemocněním, od začátku epidemie jich bylo 478, vyplývá z webu ministerstva zdravotnictví. Podle zprávy jihomoravských hygieniků z pátečního večera zemřelo v kraji s covidem-19 zatím 16 lidí, jejich průměrný věk byl 75 let a všichni trpěli dalšími nemocemi. Z nemoci se již vyléčilo přes 320 lidí.

 

Testy v kraji podstoupilo přes 6700 lidí. V karanténě je téměř 80 lidí, v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je dalších více než 50 lidí.