Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:16
31. 3. 2020

Jihomoravský kraj je v úterý večer v přepočtu na počet obyvatel nejméně zasaženým krajem v ČR. Koronavirus má 15 lidí na 100 000 obyvatel. Sousedící kraje jsou na tom hůře – Pardubický (19/100 000), Vysočina (21/100 000), Zlínský (22/100 000), Olomoucký (46/100 000). Nejvíce stonajících na počet obyvatel v republice má Praha – 62/100 000.

 
18:49
31. 3. 2020

V Jihomoravském kraji k úterní 18. hodině testy potvrdily nákazu koronavirem u 178 lidí. Je to o tři více než v pondělí večer. Aktuální informace zveřejňuje Krajská hygienická stanice v Brně. Nejvíce nakažených eviduje Brno – 86, Brno-venkov 22, Břeclav 28, Blansko 6, Hodonín 8, Znojmo 26, nejméně pak Vyškovsko – 2.

 

Nejvíce nakažených je ve věkové skupině 25–34 let (50), mezi seniory ve věku 65+ pak 18 osob. Na jižní Moravě bylo otestováno 2458 osob. V nařízené karanténě pobývalo 1409 osob, aktuálně zůstává 907. Deset osob se z nákazy už vyléčilo. 

 

V Česku je aktuálně 3238 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. 29 lidí zemřelo, 45 se vyléčilo.

 
17:03
31. 3. 2020

Brno objednalo ze zahraničí 10 tisíc respirátorů pro sociální pracovníky. Cena jednoho je sedm eur (téměř 200 Kč), uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle ní město pro vlastní potřeby dostává minimum pomůcek od státu, od kterého však získává pomůcky na rozdělení pro zdravotníky. 

 

Město objednalo respirátory typu FFP2. „Jsou to dvě objednávky ze zahraničí, každá po pěti tisíci kusech. Od státu dostáváme pro naše potřeby minimálně, tam jsme to rozdělili pro naše potřeby v rámci magistrátu a sociálních služeb," řekla primátorka Vaňková.

 
16:44
31. 3. 2020

V Brně tiká časovaná bomba, hrozící každým dnem explodovat. Tisícovce závislých lidí totiž došel heroin. Po uzavření hranic se Slovenskem se narkomanům, hlavně na Cejlu, náhle přerušily kanály, odkud drogu nebo suroviny na vaření fetu získávali. Ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil varuje, že heroinisty mohou rychle připravit o životy nově přibývající pokoutní varny a laboratoře, které v nouzi drogy míchají či ředí.

 
16:29
31. 3. 2020

Horňácké slavnosti letos v červenci nebudou. Největší tuzemskou přehlídku autentického folkloru ve Velké nad Veličkou se rozhodli pořadatelé přesunout na příští rok.

 
16:00
31. 3. 2020

Lidová nápaditost nepolevuje ani v době boje s koronavirem. Tenhle řidič své okolí pobavil.  

 
15:14
31. 3. 2020

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09) vyzval města v ČR, aby posílala peníze nemocnicím. Sám inicioval pomoc špitálům v Ivančicích a Třebíči, které stát dostatečně nevybavil na nápor pacientů. Moravský Krumlov jim daroval po 100 000 Kč. Nemocnice je využijí na nákup ochranných pomůcek nebo techniky pro dezinfekci.

 
15:03
31. 3. 2020

Některým bezdomovcům začíná jít v Brně o život. „Přespáváme, kde se dá. Většinou na lavičkách,“ svěřil se Blesku trojlístek homeless bivakující na Moravském náměstí. Peníze si obstarávají bezdomovci „kde se dá a jak se dá“. Mnozí vybírají popelnice. „Já spím za garážemi v Bohunicích,“ prozradil Milan (37). Cestou z polévky, kterou dobrovolníci rozdávali na Zelném trhu, se na chvíli rád ohřál v šalině. „Mám roušku, nechávají mne být,“ poznamenal.

 
15:02
31. 3. 2020

Dětská nemocnice spadající pod Fakultní nemocnici Brno umožňuje za určitých podmínek návštěvy u malých pacientů. uvedl mluvčí Pavel Žára. Zachování kontaktu je podle nemocnice důležité pro zdraví a psychickou pohodu hospitalizovaných dětí. Podle Žáry je třeba se předem domluvit na čase a délce návštěvy telefonicky s daným oddělením. V celé Fakultní nemocnici Brno jinak platí plošný zákaz návštěv s ohledem na šíření nákazy koronaviru.

 

Návštěvy nezletilých jsou možné v pracovní dny od 15:30 do 17:30 a o víkendu a ve svátcích o 9:30 do 11:30. U jednoho dítěte se omezují na jednu osobu. Pokud je dítě hospitalizované s doprovodem jednoho rodiče, další lidé na návštěvu nemohou.

 
14.31
31. 3. 2020

Mladí designéři se díky nové kategorii brněnského studentského bienále mohou zaměřit na ochranné pomůcky proti koronaviru. Pořadatelé přehlídky DESIGN.S 2020 tak reagují na současnou pandemickou situaci. Zároveň se rozhodli výstavu uspořádat jen virtuálně a prodloužili termín pro přihlášení studentských prací do 30. dubna.

 

 

Právě v Technickém muzeu se přehlídka mladého designu pravidelně konala, letos měla začít v červnu. Nakonec zájemci uvidí vybrané práce jen na webových stránkách DESIGN.S a na webu Technického muzea v Brně, a to od 23. června do 27. září.

 

 

Organizátoři bienále také na současnou situaci reagují vyhlášením kategorie Design za časů koronaviru. „V reakci na současnou situaci pandemie koronaviru jsme se proto rozhodli otevřít samostatnou kategorii, která zpracovává mimo jiné téma návrhů a výroby ochranných pomůcek, které se doslova přes noc staly nedílnou a nepostradatelnou součástí našeho života a zaslouží si pozornost technologů a výrobců, stejně jako designérů," uvedla  projektová manažerka Klára Šikulová.

 
13:33
31. 3. 2020

Více či méně vtipně reagují někteří Brňané na atak koronaviru. Jeden z nich vyvěsil v oknech domu poblíž centra jihomoravské metropole vzkaz: Březen do karantény vlezem, duben ještě tam budem, říjen pořád nemám příjem.   

 
12:55
31. 3. 2020

Nový tajemník brněnského magistrátu Oliver Pospíšil (ČSSD) předpokládá, že po skončení stavu nouze čeká Brno dlouhý krizový režim. Pospíšilovi nevadí, že do funkce nastupuje v nouzovém stavu.  

 

„Spíš mi to vyhovuje, protože do toho můžu skočit rovnýma nohama. Obávám se, že až zaženeme tento stav nouze, tak nás místo nějakého vylepšování stávajícího chodu čeká poměrně dlouhý krizový režim, což si nepřál určitě nikdo," řekl novinářům. 

 

Pospíšilovi zanikne v úterý o půlnoci mandát zastupitele a přestane být i náměstkem primátorky, členem sociální demokracie ale zůstane.

 
11:58
31. 3. 2020

Brno začalo testovat přítomnost koronaviru Covid-19 novou metodou. Laboratoře institutu CEITEC Masarykovy univerzity vyzkoušely o víkendu zcela novou metodu při zjišťování Covid-19, není závislá na zahraničních dodávkách. „O víkendu jsme paralelně testovali 80 vzorků z Fakultní nemocnice Brno a metoda byla úspěšně ověřena,“ uvedl Boris Tichý, který vede laboratoř. Metoda výrazně urychlí zpracování odebraných vzorků. Laboratoře totiž mají dostatek odborníků, ale schází jim chemikálie pro diagnostiku.

 
11:16
31. 3. 2020

Testování karantény. V Jihomoravském kraji začalo při testování takzvané chytré karantény působit pět odběrových týmů armády. Během úterka začnou vyjíždět k prvním lidem, které krajská hygiena určila pro testování. Chytrá karanténa má být založena na zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní podle údajů z mobilního telefonu a platební karty.

 
10:47
31. 3. 2020

V Brně-Bohunicích se postarají i o psychiatrické pacienty s koronavirem. Fakultní nemocnice Brno se připravuje na přijetí pacientů se závažnějším průběhem koronaviru, i na případ, že by se naplnila lůžka na specializované klinice ARO v Nemocnici u sv. Anny.  Bohunice jsou připraveny postarat se také o případného psychiatrického pacienta s nákazou. V rámci nemocnice funguje také psychologická pomoc prodětské i dospělé pacienty.

 
10:41
31. 3. 2020

Masarykova univerzita v Brně nabídla spolupráci laboratořím. Potíže s nedostatkem chemikálií pro analýzy vzorků na přítomnost koronaviru v celé České republice pomůže řešit i nová databáze laboratoří, kterou Masarykova univerzita otevřela na webové stránce https://www.muni.cz/koronavirus/laboratore. Jde o databázi laboratoří a firem, které mohou nabídnout své zásoby laboratorní chemie potřebné pro testování těm pracovištím, které sice mají dostatek odborníků a potřebné přístroje pro diagnostiku koronaviru, ale chybí jim právě chemikálie.

 
9:49
31. 3. 2020

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zemřela v úterý ráno ráno pacientka (†74)  s koronavirem. Nemocnice ji přijala v sobotu z opavské nemocnice.

„Pacientka byla na anesteziologicko-resuscitační klinice od soboty. Momentálně máme na klinice hospitalizovaných šest pacientů v těžkém stavu. Za včerejší den přibyli dva. Jeden z pacientů je připojen na Ecmo (mimotělní oběh - pozn. red.), dalších pět je na umělé plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

VIDEO
Video se připravuje ...