Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:00
1. 5. 2020

Proti uzavřeným hranicím protestovalo v pátek odpoledne na hraničním přechodu Sudoměřice – Skalica čtvrt tisícovky lidí z obou států. Lidé s sebou nesli desítky transparentů, kterými vybízeli vlády obou zemí k uvolnění příhraničního režimu. I po rozdělení Československa totiž pojí obce na obou stranách hranice těsné svazky, z velké části příbuzenské. Vládám demonstrující vyčítají, že rozdělují rodiny.

 
18:46
1. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se z covidu-19 vyléčilo během pátku dalších pět lidí, celkem 268. V kraji je 447 potvrzených případů koronaviru, 15 lidí s nemocí zemřelo.

 
13:41
1. 5. 2020

Nový římskokatolický chrám blahoslavené Marie Restituty v Brně na Lesné se v pátek 1. května kvůli koronavirové karanténě neotevře. Slavnostní otevření, které farníci původně naplánovali na 1. května, odložili na dobu, až zase začnou fungovat úřady. Hotový kostel, na který se složili sami věřící, už totiž čeká jen na formální kolaudaci.

 
13:31
1. 5. 2020

Další testování 5000 pracovníků terénních i pobytových sociálních služeb v Jihomoravském kraji neprokázalo u nikoho nemoc covid-19. U jednoho člověka sice rychlotesty ukázaly protilátky, následný PCR test ale nákazu vyloučil. V pátek to uvedl hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD). Nakažený není ani žádný senior v pobytových službách. Na jižní Moravě je přes 440 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

 
13:29
1. 5. 2020

Zoopark s přidruženým dinoparkem ve Vyškově v pátek znovu po 46 dnech zahájily provoz. Lidé si mohou objednávat lístky na webové stránce, v pokladně je zatím nekoupí. Kvůli opatřením souvisejícím s koronavirem jsou v areálu dezinfekce nebo lavičky dál od sebe. Otevírací doba je od 09:00 do 18:00, vstupné je pro dospělé do zoo i dinoparku za 220 korun, do zoo za 90 korun, pro děti od tří do 15 let je za 150 korun do obou areálů a za 60 Kč do zoo.

 
13:24
1. 5. 2020

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková žádá ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, aby rychleji uvolnili opatření, která se dotýkají ohrožených rodin, lidí s postižením i jejich pečujících. Žádá především o rychlejší rozvolňování terénních a ambulantních služeb.

„Pozastavení sociálně aktivizačních služeb se například přímo dotýká životů dětí vyrůstajících v ohrožených rodinách. Děti ohrožené domácím násilím či zneužíváním jsou v tuto chvíli bez potřebné pomoci a podpory,“ uvedla Šimůnková.

 
13:18
1. 5. 2020

Nejvyšší soud se od května po sedmi týdnech znovu otevírá veřejnosti a navrací k běžnému režimu. Počínaje pondělkem bude podatelna otevřená každý všední den. „Soudci také mohou začít svolávat veřejná jednání, první lze očekávat v polovině května,“ uvedl mluvčí soudu Petr Tomíček.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:42
1. 5. 2020

Nejvíce případů koronaviru je v pátek podle krajské hygienické stanice v Brně, skoro 160, kolem 115 je na Břeclavsku. Desítky případů jsou na Znojemsku, Brněnsku, Vyškovsku a Blanensku a desítka nakažených je na Hodonínsku. Nejméně případů je u dětí, nejvíce v počtu osmi desítek je shodně ve věkových kategoriích od 45 do 54 let a od 25 do 34 let.