Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:35
27. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibylo od nedělního večera k pondělnímu podvečeru 7 potvrzených případů nemoci covid-19, celkem je v kraji od začátku pandemie 433 případů. V kraji podstoupilo podle posledních informací hygieniků testy na koronavirus 5969 lidí. Celkem 234 lidí se z nemoci vyléčilo, 14 pacientů s covid-19 zemřelo, ale byli to lidé s průměrným věkem 74 let a s dalšími vážnými nemocemi. 

 

Aktuálně zůstává v kraji 185 nakažených, nejvíce na Břeclavsku (62) a v Brně (55).

 

Svatoanenská nemocnice je státem určená pro péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. „Na anesteziologicko-resuscitační klinice máme pět pacientů. Dva jsou napojení na mimotělní podporu života, tři na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská.

 
16:57
27. 4. 2020

Rada městské části Brno-střed schválila prominutí nájmů provozovatelům stravovacích služeb, maloobchodního prodeje a dalších služeb dotčených vyhlášením nouzového stavu a krizových opatření vlády souvisejících s prevencí šíření nákazy covid-19.

 

„Nájemné budeme promíjet na základě konkrétních žádostí nájemců a týkat se bude období od 13. března až do dne, kdy formálně skončí úplné nebo výrazné omezení činnosti konkrétní provozovny,“ uvedl starosta Vojtěch Mencl. Návrh musí ještě posvětit zastupitelstvo.   

 
14:59
27. 4. 2020

Nemocnice Znojmo jako první v kraji nabídne od úterý samoplátcům testování na koronavirus metodou PCR, cena bude 2900 korun, uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Zařízení chce vyjít vstříc například pendlerům, kteří mají takovou možnost nejblíže v Kroměříži. Pendleři cestující za prací do zahraničí potřebují pro překročení hranic potvrzení, že nejsou nakažení.

 
14:47
27. 4. 2020

Kávoví fajnšmekři z Brna se po 45 dnech konečně dočkali. Otevřela se jim jejich oblíbená prodejna káv ve Štefánikově čtvrti. „Od rána chodí věrní zákazníci. Je to báječné. Vítáme se jako znovunarození,“ pochvalovala si prodavačka. Podobně radostně se ale včera lidé vraceli i do sousední vinotéky a hamburgrárny.

 
13:21
27. 4. 2020

Radnice ve Vyškově poděkovala sdružení Tiskaři Vyškovsko proti covid-19. Ti totiž dodali ochranné štíty pro děti a učitelky do mateřské školky Šikulka, která je v provozu po celou dobu nouzového stavu.

 
11:06
27. 4. 2020

Testování kolektivní imunity kvůli koronaviru se od středy bude v Brně provádět jen na Moravském náměstí a pro věkové skupiny dětí a lidí od 18 do 39 let, uvedla Michaela Jelínková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Nyní se testuje také u univerzitního kampusu.

 

Zbývá udělat asi 850 testů z celkových 5000, naplněný už je potřebný počet testů u skupiny lidí nad 60 let a kategorie od 40 do 59 let. Podle Jelínkové lidé z těchto věkových kategorií dali na výzvy a přestali chodit. Stany jsou přístupné od 8:00 do 18:00.

 
10:46
27. 4. 2020

Po zmírnění vládních opatření dnes ze zoologických zahrad v Jihomoravském kraji otevřela jen ta v Brně. Uzavřené ale zůstaly vnitřní expozice. Zoo ve Vyškově a v Hodoníně zatím nesplňují podmínky pro otevření, plánují ho v blízkých dnech.

 

„Největší změna spočívá v tom, že teď je nutné koupit si vstupenku on-line, nejdou koupit vstupenky přímo na místě. Je nutné nejdříve jít na portál, kde se prodávají a tam si ji pořídit. Zakoupit lze samozřejmě základní vstupné, pro studenty, seniory a rodinné vstupné,“ uvedl mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

 

Podle nařízení vlády ale zůstaly uzavřené všechny vnitřní pavilony a expozice, tedy Tropické království, Exotárium, indiánská chýše, kamčatská chalupa a vzdělávací místnost v Africké vesnici. Ty mohou otevřít až za dva týdny. Nejezdí ani vláček.

 
10:13
27. 4. 2020

Ve Znojmě v pátek skončí možnost jezdit autobusy MHD zdarma. Stejně tak bude znovu nutné platit za parkování na placených parkovištích. Opatření souvisejí s rozvolňováním restrikcí zavedených v březnu kvůli šíření nemoci covid-19. Při blokovém čištění nehrozí majitelům aut odtah až do 24. května.

Město také oznámilo, jak bude otevírat turistické objekty a služby. Už v pondělí se otevřelo poprvé turistické centrum v Obrokové ulici a v Hradní ulici.

 
9:59
27. 4. 2020

Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny bude moci svým pacientům a pacientkám s těžkým průběhem nemoci covid-19 dát experimentální lék remdesivir. Získala souhlas s jeho použitím od Ministerstva zdravotnictví ČR. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské by měl lék dorazit do Brna během dvou týdnů. Lék v minulosti dostal v Praze nakažený taxikář, jeho stav se zlepšil. Remdesvir bude v Česku k dispozici výhradně pacientům v Brně u sv. Anny, v Praze-Motole, Praze-Bulovce a pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

 
9:34
27. 4. 2020

V Jihomoravském kraji přibyl od nedělního večera k pondělnímu ránu jeden potvrzený případ nemoci covid-19, celkem je v kraji od začátku pandemie 434 případů. V kraji podstoupilo podle posledních informací hygieniků testy na koronavirus kolem 6000 lidí. Celkem 210 lidí se z nemoci vyléčilo, 14 pacientů s covid-19 zemřelo, ale byli to lidé s průměrným věkem 74 let a s dalšími vážnými nemocemi. 

Svatoanenská nemocnice je státem určená pro péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. „Na anesteziologicko-resuscitační klinice máme pět pacientů. Dva jsou napojení na mimotělní podporu života, tři na umělou plicní ventilaci,“ uvedla mluvčí Dana Lipovská.