Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Medici v boji s koronavirem: Chceme být užiteční, říkají. Pomáhají sestrám, s testováním i osvětou

Autor: veef - 
25. března 2020
06:15

Ihned poté, co šíření nemoci Covid-19 přerušilo prezenční studium na všech vysokých školách, rozhodli se medici z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy založit iniciativu Dobrovolníci 1. LF UK. Ta si dala mimo jiné za cíl zprostředkovat pomoc studentů, kteří jsou ochotni zapojit se a být nápomocni lékařům v první linii.

Počet zapojených mediků se každým dnem zvyšuje, k dnešnímu dni se podařilo zapojit už 230 studentů.Přihlášených dobrovolníků máme nyní 765, náš koordinační tým pak jedná s nemocnicemi, jako je třeba Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN), IKEM, Nemocnice Na Františku, ale i s dalšími zdravotnickými zařízeními. Kromě nemocnic naši dobrovolníci také pomáhají v Hospici Malovická nebo v Domově sociální péče Hagibor,“ řekla Blesku Dominika Kubů, která má na starosti PR celé iniciativy.

Medici sestry nenahradí

„Medici nenahrazují práci všeobecných sester, ale jsou zapojeni do různých ošetřovatelských a pomocných prací. Mohou například pomoci s hygienickou péčí, objednáváním a podáváním jídla, povlékáním lůžek či polohováním pacientů. Rozsah práce závisí na úrovni jejich vzdělání,“ vysvětlil David Feltl, ředitel VFN.

Ve VFN také dobrovolničí studentka šestého ročníku Markéta. „Pracuji teď na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Jen co jsem nastoupila, sestřičky mě ihned zapojily a s větou „vše se naučíš za pochodu“ mě poslali nabrat astrup (odběr krve, z kterého se zjišťuje acidobazická rovnováha, pozn. red.),“ a dodává: „Musím říct, že je to pro mě jedinečná příležitost, jak být součástí nemocničního týmu a zlepšovat se v praktických dovednostech. Zároveň v této náročné a nejisté situaci nejsem schopná se připravovat na státnice, a tak pomáhám,“ uzavřela Markéta.

Odběry? Žádný problém

Další dobrovolníci zase jezdí v odběrových sanitkách. „Zatím má naše fakulta jeden vůz, ve kterém jsou dva medici spolu s jedním policistou-řidičem. Jeden z mediků odebírá vzorky, tomu se říká ‚špinavej‘, je v oddělené části vozu a nesmí přijít do kontaktu s ‚čistými‘, což je řidič a druhý medik, který dělá dokumentaci,“ popisuje medička Lenka. „Poté, co získáme kontakt na testovanou osobu, tak testovanému po cestě zavoláme, aby vyšel před dům, kde následně proběhne odběr. Samotný odběr trvá pár sekund a je to stěr z nosohltanu. Za minulou 12hodinovou směnu jsme zvládli udělat 30 odběrů.

Boj proti hoaxům

Kromě pomoci lékařům, která je stále hlavní náplní iniciativy, se pod názvem Dobro1lf snaží vedoucí tým o osvětu a sdílení důležitých informací a zajímavostí, co se týče koronaviru na sociálních sítích, jako je facebook a instagram. „Sdílíme jednoduché návody, třeba na výrobu domácí dezinfekce. Také různá grafická schémata, která mohou pomoci se lépe zorientovat v této složité situaci. Vycházíme především z toho, co nám osobně na sociálních sítích chybělo za informace, čerpáme z odborných studií a zahraničních vědeckých článků,“ uvedla pro Blesk Dominika Kubů. „Také se snažíme vyvracet různé hoaxy, kterých je bohužel v této napjaté době velké množství,“ uzavřela Dominika.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa