Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tradiční čínská medicína a koronavirus: Účinná léčba, nebo placebo?

Autor: Darina Jíchová - 
24. března 2020
11:58

Čínská vláda jako „dobrý“ lék, jak vyléčit, případně doléčit koronavirus, nebo jako prevenci nemoci, propaguje tradiční čínskou medicínu (TCM). Nicméně podle mnohých jde jen o placebo efekt. O tom, jak je a není TCM účinná, promluvil s reportéry stanice CNN Siung Čching-čen (38) z města Wu-chan, které je považováno za ohnisko nákazy.

Siung, inženýr zabývající se zdokonalováním dronů, strávil dva týdny v polní nemocnici speciálně zbudované během koronavirové krize v Číně. Muž uvedl, že mu každé ráno a večer podávali „hnědou polévku“, vařenou podle tradiční receptury. V polévce bylo vyvařeno na 20 různých bylin včetně skořice, lékořice nebo chvojníku. K TCM je jako technicky vzdělaný člověk dost skeptický.

„Podle mého názoru je to čisté placebo. Vývar jsem odmítal pít,“ svěřil se reportérům. Dodal, že polní nemocnici, ve které byl hospitalizovaný, řídili vesměs lékaři vyznávající TCM, až na výjimky pacienti nedostávali skoro žádnou „západní“ nebo „moderní“ medicínu.

TCM slaví úspěch v boji s koronavirem

„Říká se tomu detoxikační polévka nebo polévka na vyčištění plic,“ řekl k vývaru. TCM se stala hlavním nástrojem propagandy čínské vlády v boji s novým koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19. Minulý měsíc na 60 tisíc nakažených pacientů dostávalo vedle klasických antivirotik také různé tradiční odvary a čaje, uvedlo ministerstvo vědy a techniky. 

„Jsme ochotní sdílet to, čemu říkáme čínský experiment a čínské řešení léčby Covidu-19. Chceme, aby ostatní země porozuměly čínské medicíně a začaly ji používat,“ uvedla Jü Jen-chung, šéfka Čínské asociace TCM.

Pekingská mediální organizace CGTN dodala, že TCM pomohla u řady pacientů zmírnit příznaky a zkrátit dobu léčby. Konkrétně k datu 16. března klesl počet nových případů na jednociferné číslo. Přední představitelé Číny věří tomu, že za výsledek vděčí TCM a snaží se o tom přesvědčit své občany i svět.

„TCM posiluje imunitu a pomáhá pacientům odolat náporu nemoci a urychluje následnou rekonvalescenci,“ vysvětlila Jü. Připomněla, že TCM byla užívána i při pandemii SARS v letech 2002–2003. „Z nemocnic už byly propuštěny desetitisíce vyléčených pacientů, kterým pomohla právě TCM,“ pochlubila se Jü. Zdůraznila rovněž, že samozřejmě byly provedeny klinické testy, kterých se účastnilo na 102 pacientů z Wu-chanu.

Testování tradiční medicíny

Během výzkumu u této skupiny pacientů byla při léčbě používána kombinace tradiční a moderní medicíny a podle Jü se ukázalo, že jejich míra a rychlost uzdravení byla o 33 procent vyšší než u pacientů, kteří dostávají pouze antivirotika.

Skepticismus ohledně účinku TCM ale zaznívá nejen ze zahraničí, nýbrž i přímo z Číny. Siung není jediný, kdo se domnívá, že bylinkové vývary nemají na léčbu koronaviru žádný efekt. Západní vědci navíc uvádějí, že některé odvary nejsou pro člověka bezpečné, pokud na ně není zvyklý. Na virus zatím není žádný lék, experti po celém světě se snaží urychleně přijít s účinnou vakcínou. Lékaři nemocné léčí pomocí známých antivirotik.

Siung: Chce to větší výzkum

„Jako vědec a technik chci říct, že potřebujeme udělat větší průzkum, na větší skupině náhodně vybraných lidí,“ sdělil CNN Siung. Inženýr si postěžoval, že byl terčem značné šikany i kyberšikany, když odmítl polévku.

Video  Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejvíc uchránit?  - Ministerstvo zdravotnictví
Video se připravuje ...

TCM se při léčení koronaviru používá po celé Číně, například Peking oznámil, že kombinovaná léčba je úspěšná z 92 až 95 procent, uvedl mluvčí pekingského resortu zdravotnictví Kao Siao-ťün.

„Tohle musíme brát s rezervou, zvláště s přihlédnutím k tomu, že 80 procent nakažených má jen velmi mírný průběh nemoci. U takovýchto pacientů je pravděpodobné, že by se uzdravili i v podstatě bez léčení,“ reagoval Chuang Jen-čung, lékař z washingtonské Rady pro zahraniční vztahy. Doplnil, že velkým zastáncem, uživatelem a propagátorem TCM je také čínský prezident Si Ťin-pching.

„Tradiční medicína je poklad čínské civilizace,“ nechal se v loňském roce slyšet Si, podle zdrojů z čínské vlády prezident tlačí na lékaře, aby při léčbě koronaviru užívali kombinaci moderní a tradiční medicíny.

Receptura stará tisíce let

„Detoxikační polévka, kterou propaguje vláda, je odvar založený na čtyřech základních recepturách ze starověké Číny, tento recept je starý skoro dva tisíce let,“ uvedl Feng I-pin, ředitel oboru čínská medicína na univerzitě v Hongkongu. „Nejprve se nakaženým podávala jen ve čtyřech provinciích, když se prokázala její účinnost, rozšířilo se její užívání po celé zemi,“ vysvětlil Feng.

„Upřímně? Myslím, že některé regiony, jako třeba Afrika, se rozhodně nechají inspirovat, ale nemyslím si, že se TCM uchytí v západním světe,“ domnívá se Chuang. Proti užívání TCM v rámci léčby koronaviru nejdříve vystoupila i Světová zdravotnická organizace, nakonec ale na jednání 4. března připustila, že u mírných případů lze „využít tradičních bylinných odvarů“.

Situace ve Wu-chanu

Nakažených v Číně sice ubývá, situace v ohnisku nákazy Wu-chanu je ale tristní. Přestože stav nakažených se zlepšuje a obětí v zemi ubývá, koronavirus se v posledních týdnech podepisuje nejvíce na domácích mazlíčcích. Desítky koček a psů zůstaly zapomenuty v domovech svých majitelů poté, co se lidé přemístili do karantény. Domácí mazlíčci tak bez svých „páníčků“ doma hladoví a umírají, na tento fakt upozornili ochránci z HSI.

„Nejde jenom o Wu-chan, ale i Peking a další města a vesnice,“ uvedla ředitelka HSI Wendy Higginsová. „Je nemožné přesně určit, o kolik zvířat se jedná, ale víme, že například ve Wu-chanu tamní aktivisté pomohli až tisíci mazlíčků. Takže celkový počet z celé Číny bude obrovský,“ sdělila tisku.

Mazlíčci doma hladoví

„Největší nebezpečí pro ně představuje vyhladovění, pokud zůstali sami v bytech, nemají ani vodu, ani jídlo,“ vysvětlila Higginsová. „Jistě, lidé jim něco nechali v mističkách, ale určitě to nevystačí na 14 a více dní karantény,“ komentovali čínští aktivisté z Vshine Animal Protection Association (VAPA) pro CNN.

Čínští ochránci zvířat připomněli, že úřady v některých provinciích začaly už na počátku února se zabíjením potulných psů a koček ve strachu, že by zvířata mohla šířit koronavirus. Podle posledních výzkumů, jejichž závěry publikovala například CNN, domácí mazlíčci sice mohou chytit koronavirus, jedná se ale o jiný druh než ten, co způsobuje Covid-19. Přenos na člověka zatím nebyl potvrzen.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa