Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koronavirus uzavřel 22 obcí v Česku: Litovel, Uničov i bez vesnici bez obchodu

Aktualizováno -
16. března 2020
12:52
Autor: ČTK, kal - 
16. března 2020
06:30

Hygienici v pondělí časně ráno uzavřeli Uničov a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Celkem je uzavřeno 21 obcí v Olomouckém kraji a jedna na Vysočině. Lidé je nemohou opustit, zakázán je i vstup. Zásobování potravinami a dalším nezbytným zbožím je zachováno a nijak se nemění, oznámil dnes na webu Uničova starosta Radek Vincour (ODS). Na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32. Uzavřenou oblast v katastru Litovle pak střeží policisté, v místní galanterii tam narychlo šijí roušky, které roznášejí dobrovolníci. Uzavřena byla také obec Kynice na Havlíčkobrodsku.

„Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí,“ uvedl Vincour s tím, že opatření platí od 3:00.

Přesto se dveře pro tamní obyvatele zavírají právě i u lékaře. Ordinační hodiny dočasně ruší i pediatrička Aranka Konečná. Ta v rámci uvalení karantény ruší domluvené pacienty a nově bude s rodinami komunikovat po telefonu. 

Město Uničov je kvůli zabránění šíření nového koronaviru uzavřeno Město Uničov je kvůli zabránění šíření nového koronaviru uzavřeno | Web města Uničov

„Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena 14denní karanténa v místě bydliště,“ dodal starosta.

I obec Kynice na Havlíčkobrodsku je kvůli koronaviru uzavřená. Hygienici o tom rozhodli k dnešní 11:00, vyplývá z informací na webu Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Ráno byli v obci čtyři nakažení. Lidé nesmějí opustit území obce.

„Do města není nikomu umožněn přístup s výjimkou řidičů zásobovacích vozidel, zdravotníků, policistů nebo hasičů. Výjimku mají i lidé s trvalým bydlištěm mimo Uničov, kteří v Uničově pečují o své blízké. Každý, kdo je oprávněn do města vstoupit, bude na kontrolním stanovišti vybaven ochrannými prostředky,“ zmínil Vincour.

Extrémní výskyt koronaviru a dohled policie

Uzavřenou oblast v katastru Litovle s extrémním výskytem případů koronaviru pak střeží policisté. Je tam tisíc kontaktů s vazbou na pozitivní případy, potvrdil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Kraj se pak bude podle hejtmana snažit co nejdříve do oblasti transportovat roušky. Sdělil, že udělá vše proto, aby se toto nedostatkové zboží dovezlo do olomouckého kraje ještě dnes. Vyzval také své spoluobčany k ohleduplnosti. „Nikdo nemůže za to, že dostal virus. Buďme k lidem tolerantní, neodsuzujme je. Ti lidé nejsou prašiví. Drtivá většina z nich netušila, že pro ně to nebezpečí někde hrozí,“ řekl na mimořádné tiskové konferenci, kterou svolal na devátou hodinu ranní.

„Od rána jsme s Lukášem Kohoutem a Janem Hanesem v dobrovolném zápřahu, kde jsme rozdali zdarma cca 100 kusů roušek z vlastních zásob do potravinářských zařízení v Litovli. Velké díky patří i Galanterii Šárka, která dobrovolně šije od ranních hodin roušky, které budou následně rozdány tam, kde jsou nejvíce potřeba. Po zasedání krizového štábu budou upřesněné informace ohledně roznášky základních potravin,“ uvedl na facebooku František Nabenkögel. A podělil se o několik snímků z Litovle, kam teď nikdo zvenčí nesmí.

Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) Distribuce roušek v Litovli v režii dobrovolníků (16. 3. 2020) | Facebook/František Nabenkögel

Uzavřených měst a obcí je celkem 21

Krajská hygiena v Olomouckém kraji uzavřela celkem 21 měst a obcí: Chořelice, Chudobín, Litovel, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Uničovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty, Střelice u Litovle, Uničov, Červenka.

Okleštěk už v neděli večer zveřejnil počty případů podle jednotlivých obcí s rozšířenou působností. K 15. březnu bylo v Litovli 13 případů nákazy novým koronavirem a v Uničově 12. 

Hygienici své nařízení na Olomoucku odůvodňují nepříznivým vývojem epidemiologické situace této oblasti; opatření je podle nich jedním z důležitých předpokladů zamezit šíření onemocnění. „Vzhledem k výraznému rozšíření tohoto onemocnění na výše uvedených katastrálních územích hrozí závažné rozšíření nákazy z ohniska, proto je nezbytné zakázat pohyb fyzických osob v rámci těchto katastrálních území, jakékoliv cestování, přemisťování se a shromažďování z místa na místo v rámci území těchto postižených obcí,“ stojí v nařízení hygieniků. Platit bude do doby, než krajská hygienická stanice provede epidemiologické šetření a rozhodne o karanténě.

Obchody s potravinami, drogerie, lékárny, prodejny krmiv pro zvířata nebo čerpací stanice zůstávají otevřeny.

Opatření se týká i dopravy, na dálnici D35 jsou od dnešního rána uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle, uvedlo Národní dopravní informační centrum ŘSD.

Olomoucký kraj měl podle nedělních dat ministerstva zdravotnictví druhý nejvyšší počet nakažených z krajů po Praze.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joanna5 ( 16. března 2020 16:05 )

11karel11 ( 16. března 2020 13:32 )

To je názor šíleného blbce, který se vypořádává se svým komplexem. ***.

11karel11 ( 16. března 2020 13:30 )

Není potřeba zbraní, stačí uměle vypěstovaný virus v laboratořích a biologická válka běží. Zničí ekonomiku skoro celého světa a začne se od začátku. Bohužel takových šílenců je dosti.

levicove-smegma ( 16. března 2020 13:06 )

Ale orální sex ještě nezakázali.

wisz ( 16. března 2020 12:28 )

Krásný fotečky aneb jak roznašet virus- objímačky,hodně na sebe šahat a hlavně hlavičky k sobě však jsme z jedné dědiny. Totální rizota v hlavě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa