Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:51
3. 4. 2020

V Jihomoravském kraji bylo v pátek 3. dubna k času 17:25 evidováno 245 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti čtvrtečnímu večeru je to nárůst o 14 nových případů. Více než 100 nakažených je v Brně, následuje Břeclavsko a Znojemsko. V karanténě zůstává k pátečnímu večeru 1135 osob. Vyléčilo se 16 nakažených, zemřeli dva lidé. V obou případech se jednalo o seniory nad 60 let, kteří měli více druhů onemocnění. V České republice je v pátek večer 4 091 potvrzených případů, 53 lidí zemřelo a 72 se vyléčilo.

 
17:37
3. 4. 2020

Sedmnáct plicních ventilátorů od českých výrobců a desítky tisíc roušek zamířily z Brna do Itálie. V rámci sbírky Pomoc pro Itálii se během dvou týdnu vybralo již přes 1,25 milionu korun. Sbírku organizuje Hospitálský řád sv. Jana z Boha – Milosrdní bratři. V neděli, coby součást sbírky, se od 20:00 koná online Koncert pro Itálii přenášený také TV Noe a Rádiem Proglas.

Dary lze zasílat na účet číslo 1341663309/0800 s variabilním symbolem 2020. Stav konta a další novinky jsou pravidelně zveřejňovány na stránkách: www.milosrdni.cz. Přístroje a ochranné prostředky pomohou konkrétním zdravotnickým zařízením v severní Itálii, zejména do Erby.

 
15:23
3. 4. 2020

Řidičské průkazy budou řešit brněnští úředníci jen po předchozí domluvě. Brno zavádí od 8. dubna novinku pro ty, kteří potřebují řešit své řidičské průkazy. Úředníci nevezmou nikoho, kdo nebude předem objednán na určitý čas. „Cílem opatření spojeného s koronavirem Covid-19 je omezit shlukování lidí před budovou v Kounicově ulici,“ vysvětlila mluvčí radnice Radka Loukotová.

 
14:52
3. 4. 2020

Jihomoravský kraj ode dneška zásadně omezuje další vlakové spoje. Po domluvě se Zlínským krajem ruší spěšné vlaky Javořina na lince R56. Od 6. dubna pak na lince S21 – zastavuje provoz v pracovní dny v úseku Boskovice – Velké Opatovice, cestující mohou využít souběžnou linku 251.

Na S52 – zastavuje provoz většiny vlaků v pracovní dny v úseku Čejč – Hodonín. Zůstávají v provozu dva páry vlaků z provozních důvodů. Na S6 ruší 9 vlaků ve směru Kyjov – Veselí n. Mor. a 6 vlaků ve směrů Veselí n. Mor - Kyjov. Na S8 snižuje kapacity souprav, budou vypraveny kratší soupravy. Na S9 ruší 7 párů vlaků Břeclav – Hodonín.

 
14:13
3. 4. 2020

Kuřim dostala darem respirátory. Přesně 500 kusů respirátorů KN95 (FFP2) získala kuřimská radnice od společnosti Kampos Stanislava Sehnala. Ten loni získal cenu za Kuřimský kulturní čin roku 2019 v kategorii Mecenáš roku. 

 

„Tato cena je evidentně v dobrých rukou,“ reagoval starosta města Drago Sukalovský.  Prvních 250 respirátorů půjde do distribuce lékařům a lékárnám v Kuřimi a v okolí.

 
13:41
3. 4. 2020

Chytrá karanténa začne až po Velikonocích. Ve stavu přípravy je zatím stále projekt chytré karantény na jižní Moravě. „Vše se připravuje tak, aby se to mohlo po Velikonocích spustit,“ řekl ředitel jihomoravské hygienické stanice David Křivánek. Chytrá karanténa bude fungovat pouze za předpokladu, že nakažený koronavirem dá souhlas, aby z údajů z jeho mobilního telefonu a platební karty vznikla mapa jeho pohybu z posledních dní.

 
11:28
3. 4. 2020

Kup knihu a zachráníš nakladatele! Moravská zemská knihovna v Brně přišla společně se Sdružením knihoven ČR a krajskými knihovnami v době celostátní karantény s výzvou na podporu českého knižního trhu s názvem Kup knihu a zachráníš nakladatele. Vyzývají v ní veřejnost k online nákupu knih, ideálně přímo přes e-shopy nakladatelů.

 

„Prodej knih v těchto časech pomůže nejen vydavatelům, ale všem těm, kteří se na tvorbě podílí – autorům, překladatelům, ilustrátorům,“ uvádí se v textu výzvy.

 
11:14
3. 4. 2020

Rouškomat ve Veselí nad Moravou nabízí roušky i s folklorními motivy. Pestrou škálu roušek od 50 do 90 korun nabízí rouškomat umístěný před kulturním domem.  „V rouškomatu lze zatím platit jen kartou, cena roušek je rozdílná podle toho, zda je šili dobrovolníci, nebo zaměstnanci firmy,“ vysvětlila mluvčí veselské radnice Žaneta Jančaříková. Výtěžek z prodeje půjde na dobročinné účely. Město navíc rozdalo přes 5000 roušek zcela zdarma! Lékařům, pokladním, policistům, na poště, Charitě Veselí i Zdislavě a mnohým dalším.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:06
3. 4. 2020

Zvedly výzvu. Corona dance brněnských městských strážnic vyprovokoval sedm odvážných řidiček místního dopravního podniku k reakci. Použily duchařský hit Ghostbusters a povedené video je na světě!

 

„Tanec se povedl, už má na sítích 200 tisíc zhlédnutí a přes 13 tisíc lajků,“ prozradila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.  

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:23
3. 4. 2020

Naděje! Jeden z nejtěžších pacientů ležících na specializované Anesteziologicko-resuscitační klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se zlepšil natolik, že jej lékaři mohli odpojit od přístrojů zajišťujících mimotělní oběh. „Jeho stav se mírně zlepšil. Je však i nadále ve vážném stavu a napojený na umělou plicní ventilaci,“ řekla mluvčí kliniky Dana Lipovská. Celkem leží u sv. Anny osm lidí s těžkým průběhem koronaviru, jeden na mimotělním oběhu a sedm na umělé plicní ventilaci.

 
9:15
3. 4. 2020

Nemocnice Břeclav hlásí další nakažené koronavirem COVID-19 mezi zdravotním personálem. „Nově pozitivně testovaní neměli žádné příznaky, přišli jsme na to při kontrolních odběrech. Museli jsme tak provést testy i u pacientů na příslušném oddělení a bohužel u několika z nich se Covid-19 také prokázal,“ uvedl ředitel Nemocnice Břeclav Petr Baťka. Interní oddělení proto nepřijímá žádné nové pacienty.

 

Nemocnice od počátku testování provedla přes 900 odběrů. „Dobrou zprávou je, že jsme v tomto týdnu podepsali kupní smlouvu na analyzátor, který bude schopný do 45 min. určit metodou PCR výsledek vyšetření. Zároveň jsme získali nutné povolení Státního zdravotního ústavu, které je nezbytné pro zahájení testování. V příštím týdnu proběhne instalace a za čtrnáct dnů bychom mohli začít testovat vzorky,“ prozradil Baťka.

 
8:57
3. 4. 2020

Ošetřovatelky a personál Domova seniorů ve Vranovicích se ode dneška dobrovolně uzavřely do karantény. Chtějí tak chránit své důchodce. V domově vytvořili dva pracovní týmy, které se budou po čtrnácti dnech střídat. „Zaměstnanci mají připraveno spaní, zajištěnou stravu, pití, kávovar,“ řekla ředitelka domova Ivana Hoferová. K dispozici je podle Deníku i externí skupina, která bude připravena ihned vyjet k rodině zaměstnance, bude-li to potřeba.

 
8:51
3. 4. 2020

Stihl tři přestupky za 90 minut. S nařízeními ve stavu nouze si nelámal hlavu násoska (47) v Boskovicích. V parku u obchodního domu kouřil cigaretu a popíjel víno, roušku přes ústa a nos ignoroval i po výzvě policistů. Spáchal tak dva přestupky, porušení krizového zákona a neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Na místě vyfasoval pokutu dva tisíce korun.

 

Za hodinu a půl narazili strážci zákona na muže znovu. Řidič autobusu jim nahlásil, že v parku leží bezvládná osoba. Nenapravitelný opilec si tak připsal další přestupek, tentokrát kvůli veřejnému pohoršení.    

 
8:43
3. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v pátek 3. dubna k času 8:30 evidováno 234 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti čtvrtečnímu večeru je to nárůst o 3 nové případy. Nejvíce nakažených je v Brně, následuje Břeclavsko a Znojemsko. V karanténě zůstává ke čtvrtečnímu večeru 1038 osob. Vyléčilo se 12 nakažených, registrováno je 1 úmrtí. V České republice je ráno 3. dubna do 8:00 hodin 3869 potvrzených případů, 46 lidí zemřelo a 71 se vyléčilo.

 
8:25
3. 4. 2020

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je jedním ze dvou pracovišť specializovaných na léčbu těžkých stavů u nákazy koronavirem. V této souvislosti žádá nemocnice o finanční pomoc. Nemocnice zřídila speciální účet číslo 123-71138621/0710, vedený u ČNB, kam mohou fyzické i právnické osoby přispívat částky podle vlastního uvážení. V případě platby uvádějte prosím následující: Variabilní symbol: vaše rodné číslo bez koncového čtyřčíslí nebo IČO vaší společnosti. Specifický symbol: 2020. Zpráva pro příjemce: DAR FNUSA. V případě dotazů nebo podnětů lze kontaktovat Ing. Michala Možíška na tel. +420 739 005 395.