Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:19
21. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v úterý večer 231 aktuálně nakažených koronavirem covid-19. Od pondělního večera přibylo šest nových pacientů, šest lidí zůstává ve vážném stavu. Testy v kraji podstoupilo k úternímu večeru 5352 lidí, 627 jich je v karanténě, a to včetně pendlerů. Nejvíce potvrzených případů je v Brně (143) a na Břeclavsku (104), nejméně i nadále na Hodonínsku (10).

 

Celkově bylo koronavirem v regionu nakaženo 397 lidí, 153 se vyléčilo, 13 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 76 let).

 
16:43
21. 4. 2020

Brno kvůli koronaviru podpoří také menší kulturní organizace, které nezřizuje město, uvedl po úterním zasedání zastupitelstva radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Celkem jde o částku 5 milionů korun. Organizace mohou podávat žádosti, jedna může získat maximálně 50 tisíc korun.

 

Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) město bude řešit i podporu vlastním kulturním organizacím, kterým dává peníze z rozpočtu, ale také pomoc větším organizacím, jež město nezřizuje, jde například o Divadlo Bolka Polívky. Kromě toho Brno umožní kulturním nebo sportovním organizacím, aby na provoz využily ty peníze, které získaly od města například na akci, která se neuskuteční.

 
14:51
21. 4. 2020

Ztráty jihomoravských zoo budou asi 20 milionů korun, pokud se venkovní expozice návštěvníkům otevřou 25. května a pavilony a vnitřní expozice 8. června, jak stanovila vláda, uvedli v úterý jejich zástupci.

 

V případě Zoo Brno bude předpokládaná celková ztráta asi 11,5 milionu korun. „Samozřejmě se snažíme šetřit, ale nemůžeme zastavit provoz. O ta zvířata se musí někdo postarat, musí dostat nažrat,“ řekl mluvčí zařízení Michal Vaňáč.

 
14:37
21. 4. 2020

Radnice Brno-střed bude moci odpustit nejchudším lidem z obecních bytů v centru města  platby nájemného. Kvůli koronaviru s tím souhlasilo zastupitelstvo města Brna. Starosta brněnské centrální části Vojtech Mencl (ODS) Blesku řekl, že odpuštění nájmů by se mohlo týkat řádově desítek lidí z 3 000 obecních bytů, které radnice obhospodařuje.

 
14:15
21. 4. 2020

Aqualand Moravia rozdá zdravotníkům tisíce vstupenek. Přestože má kvůli koronaviru sám existenční problémy, rozhodl se Aqualand Moravia v Pasohlávkách rozdat mezi zdravotníky Fakultní nemocnice Brno více než tři tisíce vstupenek.

 

„S prací jim bohužel nepomůžeme, ale co nám jde, je zábava a relax. A proto jsme se rozhodli věnovat tři tisíce tři sta lístků do Aqualandu Moravia doktorům, zdravotníkům a sestřičkám ve Fakultní nemocnici v Brně. Právě ti budou potřebovat pořádnou dávku odpočinku hned, jak to bude možné,“ uvedl Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu Moravia.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:08
21. 4. 2020

Atomový kryt pod hradem Špilberkem si veřejnost prohlédne navzdory koronaviru, nadšenci nabízejí jeho 3D online prohlídku. Zájemci o historii mohou díky tomu zhlédnout 27 videí, které ukazují nejdůležitější momenty posledních čtyř let, kdy je bunkr přístupný.

 

Online prohlídka je zdarma, její autoři ale prosí o podporu projektu, který má od poloviny března nulové příjmy z turismu. „Virtuální prohlídkou pomůžete zachovat pracovní místa pro hendikepované, kteří mají malou šanci získat na trhu práce jiná zaměstnání. Dobrovolný příspěvek může každý poslat po zhlédnutí online prohlídky, nebo projekt podpořit zakoupením vstupenky na léto,“ uvedl Pavel Paleček, ředitel spolku Americký fond.

 
13:08
21. 4. 2020

Většině řidičů, kteří mají oprávnění k vjezdu do centra Brna, končí jeho platnost ke konci dubna. Magistrát se nyní rozhodl automaticky tato oprávnění prodloužit až do 1. července. O několik měsíců se tak posouvají změny ve vjezdech do centra Brna.

K prodloužení platnosti oprávnění není nutné podávat žádost nebo kontaktovat úřad. Dojde k němu zcela automaticky během tohoto týdne. Platnost oprávnění bude prodloužena všem řidičům, kterým oprávnění končilo na konci dubna, až do 1.7.

 
13:01
21. 4. 2020

Zápisy do předškolního vzdělávání se ve Vyškově v mateřských školách zřízených městem uskuteční od 6. do 13. května. Zápisy budou v souladu s mimořádnými opatřeními vlády probíhat bez osobní přítomnosti dětí. Pokud je to možné, podání přihlášky se upřednostňuje přes datovou schránku, poštou či e-mailem s elektronickým podpisem, sdělil městský úřad na svém webu.

 
12:50
21. 4. 2020

Testování lidí na jižní Moravě přebírá armáda. Domácí odběry vzorků u lidí podezřelých z nákazy koronavirem přebírá na jižní Moravě od zdravotníků armáda. „Poslední naše odběrová sanitka záchrannné služby bude v provozu ve středu. Jsme však v případě potřeby kdykoliv připraveni jejich provoz obnovit,“ řekla mluvčí Michaela Bothová.

 

Armáda se svými sanitami křižuje v rámci tzv. chytré karantény Brno od úterka. K testování lidí postavila u nemocnic i speciální stany. V činnosti zůstává zdravotnický Biohazard tým, který sváží do nemocnic nemocné, vyžadující hospitalizaci.

 
12:13
21. 4. 2020

Brňáci budou moci kvůli koronaviru zaplatit poplatky za odpad a popelnice až do konce srpna. Povinnost zaplatit za odvoz smetí ke konci května jim posunulo zastupitelstvo. Poplatek je 670 korun za rok na osobu. Platit nemusí děti do čtyř let a senioři nad 70 let, kteří jsou osvobození. Radnice občany vybídla, aby peníze posílali bezhotovostně či přes městský e-shop BrnoID. „Placení hotovostí na přepážce je z preventivních důvodů až do odvolání zrušené,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

 
11:57
21. 4. 2020

Do centra Brna mohou řidiči i nadále na končící povolení. Magistrát města Brna dnes rozhodl o prodloužení doby, kdy mohou jet řidiči do centra města i na povolení vydaná do konce dubna. „Vzhledem k tomu, že nyní čelíme mimořádné situaci v souvislosti s epidemií onemocnění covid-19, rozhodli jsme se zavedení změn v systému posunout na vhodnější čas. Oprávnění k vjezdu proto řidičům prozatím prodloužíme až do 1. července tohoto roku,“ vysvětlil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (52, ODS).

 
9:50
21. 4. 2020

V Brně začne testování bezpříznakových osob na koronavir covid-19. Ve čtvrtek 23. dubna bude v Brně na dvou místech od 8 do 18 hodin probíhat dobrovolné testování. První stan bude uprostřed Moravského náměstí, druhý na parkovišti u Univerzitního kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích. Od 8 do 10 hodin budou přednostně vyšetřeni lidé nad 60 let. Lékaři jsou připraveni testovat lidi ve věku 8–89 let bez zvýšené teploty a již dříve potvrzené diagnózy covid-19. Cílem studie je zjistit, jak velká část populace je novým koronavirem zasažena.

 
8:40
21. 4. 2020

V Jihomoravském kraji je v úterý ráno 242 aktuálně nakažených koronavirem Covid-19.  Od pondělního večera přibylo pět nových pacientů, šest lidí je ve vážném stavu.  Testy v kraji podstoupilo více než 5100 lidí, přibližně 560 je jich v karanténě, a to včetně pendlerů. Nejvíce potvrzených případů je v Brně (141), stovka je i na Břeclavsku, nejméně je i nadále na Hodonínsku (10). Celkově bylo koronavirem nakaženo 394 lidí, 140 se vyléčilo, 12 zemřelo (ve všech případech se jednalo o pacienty s mnoha jinými chorobami s věkovým průměrem 75 let).

 
8:44
21. 4. 2020

Brněnské zastupitelstvo v úterý hlasuje kromě jiného o odpuštění nájmů lidem a firmám v centru města. Na programu jednání jsou i koronavirové vyhlášky, například odsun plateb za odpad.