Nové onemocnění covid-19 se šíří extrémně rychle. Vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečkou, kašlem, problémy s dýcháním).

Aktuální počet nakažených a mrtvých v celé České republice můžete sledovat zde, tady pak najdete přehled nakažených ve světě i s přehlednými grafy. Zde na videu.

V neděli 1. března ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil první tři případy výskytu nákazy přímo v ČR. Ven se smí pouze se zakrytými ústy a nosem na veřejnosti, Češi mohou vycestovat, ale při návratu musí doložit, že nejsou nakaženi, nebo musí do 14denní karantény.

BRNO ONLINE KORONAVIRUS
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
18:28
4. 5. 2020

Z nemoci covid-19 se v Jihomoravském kraji aktuálně vyléčilo 292 osob, zemřelo 16 lidí, kteří byli v průměrném věku 75 let a s více vážnými nemocemi. Podle posledních informací zůstávají ve Fakultní nemocnici u svaté Anny čtyři pacienti ve vážném stavu.

 

V průběhu pondělí přibylo pět nových případů, počet pozitivně testovaných od počátku pandemie v kraji tak stoupl na 456 lidí. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. 

 

Testům se v kraji podrobilo podle posledních informací hygieniků kolem 6400 lidí. V karanténě je necelá padesátka lidí, dalších asi 140 je v takzvané karanténě pendlerů, kteří cestují do zahraničí za prací, a repatriantů, kteří se vrátili do vlasti z ciziny.

 
16:24
4. 5. 2020

Koronavirová pandemie negativně ovlivnila i 23. ročník mezinárodní ohňostrojné přehlídky IGNIS BRUNENSIS. „Původně plánovaný termín a program pro období od 29. května do 21. června jsme nuceni částečně zrušit, ale hledáme možnosti pro uspořádání alespoň několika dílčích akcí,“ uvedl Jiří Morávek, generální ředitel pořádající společnosti SNIP & CO.

 

„Vzhledem k obrovské návštěvnosti zejména soutěžní části festivalu a nemožnosti limitovat volně přístupné výhledové plochy není v aktuálních podmínkách reálná jakákoliv produkce na Brněnské přehradě. Dalším faktem je, že například mnoho ohňostrojného materiálu se vyrábí v Itálii a Španělsku. A do Česka nyní ani nejsme schopni dopravit zahraniční ohňostrojné specialisty,“ upozornil Morávek.

 

Produkční tým připravuje ve spolupráci s městem Brnem, Jihomoravským krajem a dalšími partnery alespoň upravený čtyřdenní program do centra Brna. Předběžný termín, pokud to aktuální situace dovolí, je od čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna 2020. 

 
14:42
4. 5. 2020

Jihomoravské nemocnice zřizované krajem po omezení kvůli koronaviru postupně obnovují provoz, fungují asi na 75 až 80 procent, uvedl v pondělí krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

 

Asi na 60 procent výkonů se dostala Fakultní nemocnice Brno, podle jejího mluvčího Pavla Žáry obnovuje provoz ambulancí, zatím však nikoliv plánované operace. Na 90 procentech chce do půli května být Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

 
13:30
4. 5. 2020

Život v Brně se dostával v pondělí pomalu k normálu. Na ulicích se objevily na obvyklých stanovištích zase pojízdné stánky s kávou. Restauratéři v Pekařské ulici nabízeli zákazníkům i obědová menu, která si zákazníci vyzvedli a snědli doma či v parku stranou.

 
13:22
4. 5. 2020

Koronavirová krize definitivně položila vyhlášenou hospodu v centru Brna. Roletu stáhl šenk Pod radničním kolem, sídlící v historické části staré radnice, jen pár kroků od slavného brněnského draka. Majetkový odbor magistrátu nyní nabízí unikátní sklepní prostory k pronájmu.

 
12:53
4. 5. 2020

Zelný trh v Brně v pondělí poprvé otevřel naplno. Kvůli koronaviru o dva měsíce později než obvykle. Lidé kupovali nejvíce bylinky, papriky a rajčata k výsadbě, zájem byl ale i o brambory. Bártovi z Hrabětic prodávali na Zelňáku svůj vyhlášený domácí chřest. Jejich rodina je totiž jeho největším pěstitelem široko daleko.

 
11:04
4. 5. 2020

V Blansku pokračuje sbírka potravin. Za první den se jich vybralo 217 kilogramů. Na webu města to dnes uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková. Město sbírku vyhlásilo ve spolupráci s charitou, potraviny chybí nízkopříjmovým rodinám, samoživitelkám i lidem bez domova. Kvůli koronaviru se totiž neuskutečnila jarní část celonárodní potravinové sbírky. Podle radnice tak chybí na 800 kilogramů potravin.

 
8:38
4. 5. 2020

V Jihomoravském kraji se vyléčilo z nemoci covid-19 dalších sedm lidí. Celkem je 280 vyléčených. S nemocí v kraji zemřelo 16 lidí, byli v průměrném věku 75 let s více vážnými nemocemi. K pondělnímu ránu je v kraji 451 potvrzených případů, což je stejně jako v neděli večer. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně zůstávají podle posledních informací čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu, všichni čtyři jsou na umělé plicní ventilaci. Nemocnice je určená k péči o pacienty s covidem-19 v těžkém stavu, má na to připravených 12 lůžek s možností plicní ventilace.