Prvním majitelem Častolovic byl Půta z rodu Drslaviců a posléze jeho potomci. V roce 1454 je koupil zemský správce Jiří z Poděbrad a Kunštátu. Po jeho smrti je vlastnil jeho syn Jindřich, který roku 1495 Častolovice prodal za 25 tisíc kop grošů Vilému z Pernštejna, nejvyššímu hofmistru království českého. Pak šla tvrz kvůli dluhům jeho dalších pánů z ruky do ruky.

Až v letech 1588 až 1615 Jan Bedřich z Oppersdorfu a jeho žena Magdaléna z Donína nechali tvrz přestavět na renesanční zámek. Roku 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí pražský Oldřich Adolf Vratislav, říšský hrabě ze Štenberka.

V roce 1940 se zámek dostal pod německou nucenou správu, která v roce 1942 donutila rodinu Šternbergových sídlo opustit, jelikož se podobě jako další šlechtici přihlásili k české národnosti. Po 2. světové válce bylo panství navráceno Leopoldovi Sternbergovi, ale pouze do roku 1948, kdy jej zkonfiskoval stát a rodina emigrovala do USA a na Jamajku. Zámek v roce 1992 získala v restituci jeho současná majitelka Diana Phipps Sternbergová.

Zámecká prohlídka

V rámci koronavirové epidemie byla expozice uzavřena, a to do 2. června 2020.

V současnosti je v místnostech západního křídla zřízena expozice, která představuje způsob života šlechty v období od renesance přes baroko, rokoko a empír až po biedermaier. Nejvýznamnější a nejhodnotnější jsou zachovalé pozdně renesanční kazetové stropy, datované kolem roku 1600, které zdobí čtyři místnosti tohoto křídla.

Ve dvou menších pokojích je k vidění 12 desek zobrazujících Ovidiovy proměny. Dále se zde nacházejí obrazy zejména barokních mistrů. V zámecké jídelně Tobiášce zhlédnete obrazy českých králů. Unikátní je Rytířský sál, který je se svou rozlohou přes 300 m2 jedním z největších renesančních prostor v Česku. Uvidíte v něm rodovou galerii Šternberků, v kapli Božího těla pak vyřezávaný tyrolský oltář z roku 1601, obrazy příbuzenstva Ježíšova a Zvěstovaní panně Marii. Za zmínku rozhodně stojí také arkádová chodba.

Délka prohlídky: 60 minut

Otevírací doba:

  • Úterý až neděle 9:00 - 18:00
  • Poslední prohlídka vychází v 17 hodin.
  • Pro zahraniční návštěvníky jsou k dispozici texty v angličtině, němčině, polštině, francouzštině, holandštině, italštině a ruštině. Po předchozím objednání si lze zařídit i prohlídku v cizím jazyce. V nabídce jsou také speciální hmatové prohlídky pro nevidomé.

Vstupné:

  • Dospělí 130 Kč
  • Děti do tří let, studenti a senioři 90 Kč
  • Rodinné 390 Kč
  • Psi zdarma

Hromadné akce:

  • Dospělí 105 Kč
  • Děti do tří let, studenti a senioři 75 Kč
  • Děti do šesti let (mateřské školy) 45 Kč

Zajímavosti

V zámeckém parku o rozloze 42 ha žijí bílí daňci a jeleni Dubowského. U zámku leží minizvěřinec pro děti. V roce 2009 byl na břehu tamního rybníčku postaven Altán Gloriet, který slouží jako občerstvení s příjemným posezením pod korunami stromů.

Tipy na výlety

Nedaleko Častolovic se nachází několik dalších hradů a zámků. Zhruba kilometr od něj leží empírový Nový zámek v Kostelci nad Orlicí, patřící rodu Kinských, asi sedm východně je to pak renesanční zámek Doudleby nad Orlicí, cca 12 km stejným směrem potom zřícenina hradu Potštejn a zámek Potštejn.

Fotogalerie
4 fotografie