Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nouzový stav do května, žádá krizový štáb. A firmám nařídí dodávky pomůcek pro stát

Aktualizováno -
1. dubna 2020
14:45
Autor: trm, sab - 
1. dubna 2020
13:20

Ústřední krizový štáb navrhne vládě, aby požádala o prodloužení nouzového stavu v Česku o dalších 30 dní, řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). O prodloužení pak rozhodnou poslanci. Štáb se ve středu sešel poprvé v plném složení, řešil také distribuci ochranných pomůcek do domovů pro seniory a dalších zařízení. Hamáček chce zároveň v legislativní nouzi projednat novelu, která dá jasné pravomoci státní i obecní policii na řešení případů  „neposlušných“ lidí, kteří nerespektují státem daná omezení.

„Jsme přesvědčeni, že ten režim nouzového stavu tak, jak je dnes nastaven, je jediným způsobem, jak jsme schopni zvládat tu aktuální situaci,“ vysvětlil ministr vnitra Hamáček. Jakékoli změny nebo nejistota, v jakém právním rámci se budeme pohybovat, by podle Hamáčka ovlivnily schopnost fungování státu. 

Pokud by se ukázalo, že systémy jako chytrá karanténa fungují a nebyl by nárůst případů nákazy tak strmý jako v jiných státech, mohou se podle Hamáčka i v nouzovém stavu uvolňovat některá opatření.

Štáb také navrhne štáb vládě i to, aby nařídila některým firmám přednostní dodávky pro stát. Šlo by o výrobce ochranných pomůcek vyššího typu, tedy masek a respirátorů FFP3. „Také tím řešíme otázku dostatečných zásob tlakových lahví pro kyslík a příslušných ventilů,“ dodal.

Hamáček bude také chtít, aby poslanci v režimu legislativní nouze probrali změnu zákona, která upraví pravomoci státní o obecní či městské policie. Týká se sankcí za to, když někdo chodí bez roušky nebo porušuje jiné zákazy a omezení. „Pokud někdo nedodržuje nařízení, tak za to bude bloková pokuta,“ vysvětlil Hamáček. Doteď policie a strážníci přestupky posílají na obecní úřadyí. Případů jsou podle ministra už stovky.

„Teď veškeré delikty, to znamená, pokud policie zjistí, že někdo neposlouchá a nerespektuje ta nařízení, tak se to řeší ve správním řízení. A my jsme přesvědčeni, že to je věc zdlouhavá, komplikovaná a neefektivní,“ zdůvodnil rozhodnutí Hamáček. Po schválení zákona by policie tyto delikty mohla řešit blokovou pokutou na místě, a to do výše 10 tisíc korun.

Tématem jednání Ústředního krizového štábu byla i distribuce ochranných pomůcek. „Troufnu si říci, že ten systém si už sedá, máme přehled o tom, co je kde objednáno, máme harmonogramy příletů těch objednávek do ČR a máme samozřejmě i harmonogramy distribuce,“ ubezpečil předseda štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jaromir123 ( 1. dubna 2020 19:11 )

Jsi fakt bozi - ale idiot. Dnes se dováží milióny kusů pomůcek týdně. Kolik jich vyrobili tenkrát týdně naše firmy ?

e.lesanova ( 1. dubna 2020 17:13 )

Ono by to vůbec chtělo nahnat největší žvaniče a prudiče demobloku, MCH, "umělců", Senátory, pár dní do zdra­votnic­tví.­..zk­usit si den v kalupu a v tom obleku, hned by je přešly roupy.Zažít, jak vypadá tvrdá práce za pár šupů...a že by se vzdali alespoň několika platů a vypomohli?? To už vůbec...

e.lesanova ( 1. dubna 2020 17:07 )

BABISE,,,vy už z té nanávisti k Babišovi, všemu a všem že musíte mít místo mozku kostku žluče...jste takový 100% duševní mrzák

BoziMilda ( 1. dubna 2020 15:42 )

Nedělej účet bez hostinského, počkej půl roku. Z Babišova velkého balíku bude zase jenom velkej tunel do Agrokelu a spousta lidí tu trávu žrát bude.

BoziMilda ( 1. dubna 2020 15:40 )

Když domácí firmy nabízely ochranné pomůcky státu, tak je nechtěl, že to natahá z Číny. A teď jim dodávku nařizuje, i když by stačilo úplně normálně je objednat. Ale moc chutná hodně. Ono přijít do potravin a křičet nařizuji vám, prodejte mi chleba, to úředníkovi zvedne sebevědomí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa