Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maláčová „šťáru“ ustojí, Hamáček za ní stojí. A nad reformou důchodů láme hůl?

Autor: Jakub Veinlich - 
28. února 2020
05:15

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se ve vysílání Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum zaručil, že přidáno dostanou všichni zaměstnanci České pošty. Nejvíc listonoši. Ale zatím jen pro letošní rok. Hamáček se také zastal své místopředsedkyně a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, u které policie udělala v týdnu „štáru“ kvůli IT zakázce a obvinila jejího náměstka a dalšího zaměstnance ministerstva. Jaroslava Foldynu by podle šéfa sociální demokracie v případě, že by neskončil sám, nejspíš v pátek vyloučilo.

Na poště mohou slavit. Po dlouhých dohadech a mnoha schůzkách porostou u jednoho z největších zaměstnavatelů v Česku platy. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka, pod kterého pošta spadá, dostanou přidáno všichni.

„Ano, každý ze zaměstnanců dostane přidáno, akorát nedostanou přidáno všichni stejně. Největší nárůst má být u těch profesí, které berou nejméně, což jsou listovní doručovatelé,“ zatímco průměrný nárůst platů má být na poště od dubna 1000 korun, listovní doručovatelé si mají polepšit o 1500.

Video  Hamáček: „Ochranných prostředků je dost, vykupovat obchody je zbytečné.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Myslím, že takto je to spravedlivé, protože mzdy na České poště zaostávají za průměrem. A nám jde o to, aby se ten rozdíl minimálně nezvyšoval,“ řekl Hamáček v Epicentru.

Vyšší platy vyjednaly s vedením pošty všechny odborové organizace podniku, proto prý přichází navýšení právě až od dubna. „Postupně probíhá celá řada změn,“ pokračoval Hamáček.

Lidé by to měli pocítit především tím, že řada poštovních poboček otevře přepážky místo stávajících nevyhovujících budov například v obchodních centrech. „Jsem přesvědčen, že občané to uvítají, protože do těch center chodí každý den, nebo obden nakupovat,“ vidí výhody ve stěhování Hamáček.

Peníze má podnik ušetřit také například zautomatizováním vydávání balíků. Vedení České pošty má navíc nůž na krku. Do roku 2022 se totiž musí dostat do černých čísel. „Když v černých číslech nebude, tak má vedení problém,“ pohrozil Hamáček v Epicentru, ale i čísla za loňský rok prý naznačují, že se podniku opět daří. „Troufnu si říct, že ten výsledek za loňský rok je lepší, než jsme očekávaly. Už se nejedná o miliardové ztráty,“ dodal Hamáček.

Maláčová „šťáru“ zatím ustojí

Vicepremiér a šéf ČSSD se v Blesku také postavil za Janu Maláčovou. Část opozice volá po její rezignaci nebo odvolání, a to kvůli policejní „šťáře“ přímo na ministerstvu. Policisté si přímo z úřadu odvedli kvůli jedné z IT zakázek náměstka Jana Baláče a dalšího vedoucího pracovníka.

„V případě Jany Maláčové bez detailních znalostí, co se tam vlastně stalo, tak není důvod k žádným radikálním krokům,“ řekl v Epicentru Hamáček.

IT zakázky považuje ministr vnitra za velký problém státní správy, a to i z toho důvodu, že na systém jsou často napojené firmy už od devadesátých let minulého století a stát se od nich nemůže jen tak odříznout.

Video  Maláčová po zásahu policie: Jsem ve spojení s OKSystemem  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Doporučil jsem Janě Maláčové, aby vytvořila pracovní skupinu i za účasti vládního zmocněnce pro digitalizaci pana Dzurily, za účasti hlavního architekta e -govermentu ministerstva vnitra tak, abychom se snažili situaci posunout.“   

„Pokud to nevyřešíme, tak hrozí, že ten systém zkolabuje a nebudou vyplácené sociální dávky,“ varoval Hamáček, který proto také podporuje žádost Maláčové o svolání bezpečnostní rady státu, která by zakázky na ministerstvech řešila.

Maláčová má u Hamáčka také podporu v hledání vhodného způsobu, jak zabezpečit důchodový systém. Připustil ale, že ČSSD čekají složitá jednání s hnutím ANO, které má řadu výhrad. A tak je možné, že současná vláda žádnou důchodovou reformu nestihne a poradí si jen s předčasnými důchody u náročných profesí a možná narovnáním důchodů mezi muži a ženami. Komise pro důchody se má znovu sejít v pátek.

„Důchodová reforma bude muset být v nějakém momentu. Jestli to bude za naší vlády, to já schopen říct nejsem. Vzhledem k tomu jak se k tomu staví hnutí ANO, tak to vidím jako problematické. Na druhou stranu pokud bychom alespoň začali a nastavili nějaké parametry pro nultý a první pilíř, na čemž mám pocit, že je shoda v Poslanecké sněmovně, tak by to byl začátek té reformy a byl by to obrovský krok kupředu a myslím, že by tím tato vláda vstoupila do dějin,“ popsal politické pozice Hamáček.

Koalice bude řešit důchody příští týden v pondělí.

Foldyna by dostal padáka

Už dnes se ale sejde předsednictvo ČSSD. Mluvit bude především o současné politické situaci i blížících se krajských volbách. Jeden bod ale odpadnul. A sice návrh na vyloučení poslance Jaroslava Foldyny. Ten totiž straníky předběhnul a po 30 letech 25. února ukončil členství v ČSSD sám.

Kdyby se tak nerozhodl, vedení ČSSD by ho dnes podle Hamáčka s vysokou mírou pravděpodobnosti vyloučilo. I když by to bylo až na druhý pokus. „Ano, velmi pravděpodobně by to už napodruhé prošlo, protože ten pohár trpělivosti přetekl.“ Poslední kapkou bylo podle vedení ČSSD očerňování humanitární společnosti Člověk v tísni.

„Jaroslav Foldyna odešel ze sociální demokracie a velmi intenzivně podporuje na facebooku SPD, takže je evidentní, kam ho jeho srdce táhne,“ je Hamáček přesvědčený, že jejich bývalý člen bude v krajských volbách kandidovat v Ústeckém kraji právě na kandidátce SPD.

ČSSD tu zas nepostaví vlastní kandidátku pod svou značkou. „Je to jedna z možností, stejně jako jsme se k tomu rozhodli v kraji Pardubickém, je to možnost, jak může sociální demokracie spolupracovat s dalšími subjekty, ale jak to přesně bude, je věc, která není ještě přesně vydefinována,“ uzavřel Hamáček v Epicentru.

hadisko ( 28. února 2020 10:09 )

delix55 tvujanonym má znít hova­do,smaž­ka,ne­platič debil 55!! Babiš volby vyhraje 42% a ty a tobě podobná jelita spácháte sebevraždu!

Delix55 ( 28. února 2020 09:47 )

Drž tlamu zako ty práskači komunistickej!

Delix55 ( 28. února 2020 09:46 )

Skončí jak ta ku.wa tak i ten debil+Po volbách poletí Bureš a cela zkur.strana zlodějů

zaka ( 28. února 2020 09:25 )

kde ti šlápl na kuří oko já se mám výborně jak nikdy předtím

zaka ( 28. února 2020 09:12 )

kde ti šlápl na kuří oko já se mám výborně jak nikdy předtím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa