Začátkem roku odstartovala více než 20 let plánovaná revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad. I když se o nutnosti rekonstrukce náměstí mluv prakticky od 90. let, celá „akce“ se naplno rozjela až minulé volební období. Tendr vyhrálo sdružení firem Auböck a Gardenline s nabídkou 395 milionů korun.

Nebezpečné zábrany

Druhý lednový týden rekonstrukce započala tím, že stavební firma navezla na náměstí zátarasy, aby ohraničila celou stavbu. Dělníci však jednotlivé části neukotvili, a tak vítr, který se přihnal hned následující víkend, zábrany shodil. Pády zábran nejenže způsobovaly hluk, ale kolemjdoucí se začali bát, že to může spadnout na psa nebo nedejbože dítě.

„Prosím, pozor! Teď jsem šla na Jiřáku do metra a tohle jsem tam zahlédla. Je to skoro po celým areálu. Tohle je foceno od školy, jak bývají Farmářské trhy. A lidi okolo toho chodí, jako by se nic nedělo. Sice tam stojí policejní auto a asi to hlídá, ale i tak. Když zafouká vítr, zbývající oploceni se dost nahýbá. Nechoďte tak blízko a dejte si pozor!“ napsala v neděli v jedné ze sousedských facebookových skupin Lucie L.

Teď jsme tam byli s miminkem v kočárku a starším synem. Naštěstí až když to bylo spadlé. Zabezpečení naprosto famózní, tleskám,“ přidal se Lukáš G. Další uvedli, že dokonce volali městskou policii, protože některé zábrany napadaly i do vozovky.

Začala rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad. Zábrany dělníci špatně ukotvili a při prvním větru spadly
Autor: Lucie L.

Starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) na stížnosti okamžitě zareagoval a slíbil nápravu. „Poté, co plot vlivem větru spadl, jsme tento problém nahlásili stavbyvedoucímu. Komplikace s uchycením plotu stavební firma vyřešila ještě téhož dne večer zatlučením železných tyčí, jimiž plot ukotvila. Nyní by tedy měl být dostatečně chráněn proti vyvrácení,“ řekl Blesku starosta.

Pletivo by nebylo vhodné

Lidem také vadí, že zmiňované zátarasy nejsou příliš estetické, raději by viděli například průhledné pletivo. A některým přijde, že i rozsah je příliš velký „Rozsah oplocení staveniště je primárně věcí stavitele, který je povinen zajistit bezpečnost. Investorem obnovy náměstí není městská část, ale hlavní město Praha. Požadovali jsme, aby na náměstí zůstalo volně průchozí místo pro farmářské trhy. V tomto nám bylo vyhověno, stavební zábor je menší a trhy tak zůstanou v provozu i během stavby,“ vysvětlil starosta.

Jako na dlani

Co se týče typu oplocení, vyjádřil se k tomu i bývalý starosta Prahy 3, nynější radní a zároveň i zastupitel hlavního města Jiří Ptáček (TOP 09). „Proč není stavební oplocení z průhledného pletiva? Nebojte se, nikdo nechce nic skrývat. Ale jedním z účelů oplocení je snaha alespoň trochu ochránit okolí stavby. Během revitalizace dojde k poměrně velkému přesouvání zeminy a dalších hmot. Bude se tam prášit a dělníci budou dělat hluk. Pokud budete chtít pozorovat stavbu, budete tu možnost mít třeba z vyvýšeného prostranství před kostelem. Odtud bude vidět vše jako na dlani.“

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na náměstí Jiřího z Poděbrad. (2017) Eva Fornálová

Fotogalerie
26 fotografií