Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Esa filmové hudby natáčí v Praze. Český orchestr zahraje jedničku Harryho Pottera

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
16. ledna 2024
05:00

Praha je městem filmové hudby. Tak o metropoli mluví klavírista a člen The City of Prague Philharmonic Orchestra Tibor Engler. Jeho uskupení se specializuje na natáčení hudby pro filmy a seriály, které pak vídáte na Netflixu, HBO nebo v kinech. V sobotu 10. února zahraje v O2 universum 90členný orchestr skladby k prvnímu dílu Harryho Pottera. V čem je John Williams geniální a jak Tibor vzpomíná na spolupráci s Nicole Kidman nebo Davidem Lynchem?

Říká se - co Čech, to muzikant. A něco pravdy na tom bude, protože Praha je v současnosti velice vyhledávaným městem pro filmové produkce. Podle hudebníka a producenta Tibora Englera nabízí skvělou kombinaci výborných muzikantů a dostupných cen. Orchestr, v němž vystudovaný inženýr působí, v běžné dny nahrává hudbu pro snímky z celého světa, ale v sobotu 10. února si zpestří práci, neboť zahrají k promítání filmu Harry Potter a Kámen mudrců kultovní hudbu Johna Williamse.

Video  Blesk Podcast: Esa filmové hudby natáčí v Praze. Český orchestr zahraje jedničku Harryho Pottera  - pdc, bp, Červený, Železný
Video se připravuje ...

"Dnes máme spoustu mladých skladatelů, kteří vytvářejí výbornou hudbu a ve vysoké kvalitě, ale John Williams je stejně jako kdyby přeskočil o jednu vyšší ligu. Je to způsobené tím, že má fantastické klasické vzdělání, jednak jako nahrávací hudebník a zároveň jeho klasické jazzové vzdělání mu dává takovou sadu nástrojů, které málokterý současný skladatel má k dispozici," chválil legendárního skladatele, jenž za svůj život obdržel 5 Oscarů a 46 nominací. 

Tibor s kolegy rozebral hudbu Harryho Pottera do poslední noty, a tak přesně ví, o čem mluví. Genialita Williamse dle hosta podcastu spočívá v tom, že má vymyšlený každý detail, a ačkoliv jsou party komplikované, pořád zní dobře. Mezi Tiborovy nejoblíbenější hudební momenty prvního dílu Harryho Pottera patří zobrazení úvodního loga, procházka Příčnou ulicí a první záběr na bradavický hrad. Na pražském koncertě bude slyšet i pasáže, kterých jste si možná nikdy nevšimli. "U našeho představení je mix hudby a dialogů jiný než v televizi. Hudba je více zesílená a tudíž ji uslyšíte i v částech s dialogy, kde by zanikla," prozrazuje Tibor.

Kidman a Evans v Praze

V Praze je několik špičkových orchestrů, u nichž si nechávají nahrávat produkce svou hudbu pro seriály, filmy a dokumenty pro Netflix, HBO, National Geographic a další. Tibor prozradil, že tvůrci k nim do studia nemusí jezdit, ale stačí, když se během nahrávání připojí přes videohovor a kontrolují, jak čeští filharmonici jejich hudbu zaznamenávají. Čeští muzikanti jsou podle Tibora tak šikovní, že filmovou hudbu z partitur nikterak nenacvičují a ve vysoké kvalitě ji hned napoprvé zahrají a nahrají. 

Do Prahy za nimi přijel světoznámý hudebník David Lynch, herečka Nicole Kidman nebo herec a muzikant Luke Evans. "Oni jsou velmi příjemní. Čím je člověk v té lize výš, tím je autentičtější a příjemnější člověk. Vždycky se samozřejmě někdo, kdo může být nervózní z nějakých deadlinů, ale v zásadě většina z těchto superstars jsou velmi pohodoví lidé a mají rádi, když se k nim lidé chovají normálně," řekl na závěr Tibor.

Co všechno si Warner Bros hlídá u koncertů Harryho Pottera a kolik stojí nahrávání v Praze, prozradil Tibor Engler v Blesk Podcast:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi