Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Na Petrových kamenech řádila čarodějnická sekta. Chlastali, žrali, skákali a obcovali, říká historik Čechura

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
10. ledna 2024
05:00

S převratným pohledem na čarodějnické procesy ve Velkých Losinách, v Šumperku a okolí nyní přichází historik Jaroslav Čechura. Odborník na středověk a novověk prostudoval tisíce listin ze soudních procesů a podle něj existovala na severní Moravě skutečná čarodějnická sekta. Její členové na Petrových kamenech pořádali orgie, jichž se mohly zúčastnit stovky lidí!

Doposud o čarodějnických procesech na severní Moravě panuje povědomí, že se jednalo o konstrukt a na hořících hranicích skončily nevinné žebračky a lidé, jejichž majetku se chtěl zmocnit inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Historik Jaroslav Čechura, který se kupříkladu zabýval sexuálním životem lidí na panství Schwarzenbergů v 17. a 18. století, si nyní vybral čarodějnické procesy na severní Moravě v 17. století a přináší na ně úplně nový pohled. Na Losinsku podle Čechury řádila čarodějnická sekta, jejíž členové byli majetnější lidé a někteří z nich dělali odporné rituály.

Video  Blesk Podcast: Na Petrových kamenech řádila čarodějnická sekta, říká historik Čechura   - pdc, bp, Červený, Železný
Video se připravuje ...

V nakladatelství Vyšehrad mu v roce 2023 vyšla kniha Kronika jednoho šílenství: Čarodějnice na severní Moravě v 17. století a k tématu chystá další publikace. "Jihočeské téma už je pro mě takové vyčpělé, už pomalu končí, a proto jsem hledal něco jiného. Něco, co by pro mě byla výzva, protože už jsem starší pán, tak jsem si říkal, že vezmu něco, o čem vůbec nic nevím," prozradil s nadsázkou host podcastu. Během pandemie se zavřel doma se soudními spisy od roku 1678 do roku 1710, které měly přes 7500 stránek a pročítal výslechy desítek čarodějnic a čarodějů. Před všemi, kteří by chtěli rozporovat pravdivost zápisů z výslechů, Čechura varuje, že barokní člověk nebyl zvyklý lhát. A co tedy hříšníci vypovídali?

Chudé mezi sebou nechtěli

Nejčastěji se konaly jejich sabaty na Petrových kamenech, které poskytovaly soukromí pro divoké reje. "Měli několik termínů pro takové velké sabaty, ale sabat před prvním májem byl klíčový. Oni se na Petrových kamenech shromáždili a jak říkají: ‚My jsme tam žrali, skákali, tancovali a' s prominutím souložili, ale oni to poslední tak explicitně neřekli. Měli připraveny nápoje, bylo připraveno občerstvení a bylo přijímání nových členů. To byla taková rituální záležitost spojená s obcováním. Když se najedli, napili, tak tam hromadně obcovali. To je nesporné," popisuje dění na Petrových kamenech.

Do čarodějnické sekty ale nebyl vpuštěn každý. Podle historika její členové nechtěli přijímat chudé a v samotné skupině platila přísná hierarchie. Na Petrových kamenech byli lidé rozsazení do tří stolů podle jejich důležitosti a navíc tam pracoval pomocný personál. Za prvním stolem seděli duchovní, včetně děkana Kryštofa Aloise Lautnera, rychtáři nebo bohatí měšťané. V roce 1678 pak zcela náhodně byla načapaná Marina Schuchin, jak kradla v kostele hostii. Na základě toho bylo zahájeno vyšetřování a soud ve Velkých Losinách a do jeho čela byl jmenovaný Boblig. A jaký byl nejhorší činy, ke kterým se čarodějnice a čarodějové podle Čechury přiznali?

Ničení hostií

"Principiálně mě nejvíc šokoval jejich vztah k hostiím, protože oni chodili na mše, které ale nebyly každý týden. Představa, že chodili na mši několikrát do roka a oni ty hostie sbírali, přičemž některé osoby měly hostií i víc než 10. To znamená, že je museli sbírat několik let a potom udělali takovou rituální žranici a její součástí byla destrukce těch hostií. Močili na ně, házeli je do záchodu, házeli je psovi, dupali na ně a tak dále. Čili tam byla jakási rozpolcenost, protože oni chodili do kostela a na druhou stranu se svým způsobem negativně vymezovali vůči té církvi," dodal historik.

Jak čarodějnice ubližovaly lidem ve svém okolí, proč prominent Lautner obcoval před všemi na Petrových kamenech a jakou roli v procesech sehrál Boblig, prozradil Jaroslav Čechura v Blesk Podcast: 

 

Skrhola ( 10. ledna 2024 14:14 )

Podobné sexuální orgie se v šedesátých letech konaly i v domě u Muchy na Hradčanském náměstí, taky se tam scházela lepší společnost, hlavně z uměleckých kruhů, jen je za to už nikdo neupaloval.

Jana Nemcova ( 10. ledna 2024 11:47 )

http­s://me­dium­.sez­nam.cz­/cla­nek/i­vo-cerman-carodejnice-existovaly-a-delaly-sex-rika-ct-1414

Tady se muze kazdy docist, jak pan dochazí na svoje divná tvrzení.. Nechapu, ze dnes se uvadi takove nepodlozene info, uz si opravdu muze dnes tvrdit cokoliv.. to je ostuda.

Zobrazit celou diskusi