Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdy budeme v Česku platit eurem? Pavel i část pětikoalice po něm volají, v ODS jsou proti

Autor: amb - 
3. ledna 2024
05:00

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu připomněl, že má Česko nesplněný závazek v podobě přijetí eura. Přestože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) euro odmítá, politici z ostatních vládních stran říkají: Udělejme to co nejrychleji. „Překvapuje mě to,“ řekl Blesk Zprávám o postoji občanských demokratů Martin Exner (STAN) a popsal, proč by euro chtěl. Politologa Lukáše Jelínka naopak ODS nepřekvapila a zvolila by podle něj stejný postup, i kdyby vláda neměla problém s popularitou. A co o přijmutí eura řekl premiérův poradce?

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance a do Unie dobrovolně přijali. Prvním jsou výdaje na obranu země. Ten letos po dlouhé době opět plníme. Druhým je přijetí společné evropské měny. Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou. Přes nekončící diskuze o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ uvedl v novoročním projevu Petr Pavel.

Nidermayer: Za skepsi můžou Klaus, Zeman a Babiš

Na jeho slova reagoval europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj postoj veřejnosti ovlivnily názory bývalých prezidentů a šéfa hnutí ANO. „České ‚ne euru' je důsledkem ‚úspěšného' působení řady vlivných politiků, kteří i toto větší propojení naší země s Unií podrývali. Za velkou skepsí k euru, která jde proti zájmu naší země a její ekonomiky, tedy stojí hlavně pánové Klaus, Zeman či Babiš,“ napsal Niedermayer.

Anketa

Jste pro přijetí eura?

ANO
NE

Vnímá jako ostudu, že další přední politici ztratili odvahu za přijetím eura stát. „Od prvních hodin tohoto roku se situace aspoň trochu změnila. Neb to, co je logické a racionální zcela jasně, bez u nás obvyklého mlžení, podpořil prezident Pavel. Věřím, že to bude jistý vliv mít. A ukazuje to, jak důležité je, aby ve vrcholové politice byli lidé, kteří se neřídí jen aktuálními průzkumy preferencí,“ je přesvědčený europoslanec.

Vládní poslanec: Euro je jedna z obětí dezinformační války

„Jako TOP 09 jsme pro co nejrychlejší přijetí eura. I díky konsolidačnímu balíčku budeme opět splňovat potřebná kritéria. Je potřeba celý proces zrychlit,“ napsal Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Osobně jsem příznivec co nejrychlejšího zavedení eura,“ souhlasil Martin Exner (STAN). „Bavíme se o vstupu do ERM II, je to čekárna na euro, musíte tam být nejméně dva roky, ale neznamená to, že přesně dva roky, mohou to být i tři nebo čtyři roky,“ dodal Exner. Rozhodnutí o euru jako takovém by v tom případě udělala až další vláda, současná by tuto možnost pouze připravila.

Všichni ze STAN podle Exnera podepsali petici o tom, že chtějí o euru diskutovat. Z Pirátů to byli téměř všichni a u TOP 09 nebo KDU-ČSL většina. Někteří to však dál neřešili, aby tím nenabourávali soudržnost koalice. Do konce roku by se však otázka eura měla na vládě projednat.

„U ODS je tam zřejmě ideologický důvod, nikoliv racionální. Víme, že Václav Klaus byl euroskeptický. Překvapuje mě to, myslím si, že firmy a jejich voliči by měli být z logiky věci spíš proeuroví. Pro koho je výhodné, že euro nemáme? Pro banky, které dostávají peníze za ty převody,“ řekl Exner Blesk Zprávám. 

Nepřijetí eura má podle něj pro Česko několik nevýhod. „Jsme exportní země. Při exportu inkasujeme eura, náklady máme většinou v korunách. Musíme to měnit, firmy si tím snižují zisk. Stejné je to při dovozu, všichni platíme při každém nákupu potravin nějaké procento za to, že si kupujeme španělská rajčata za koruny,“ vysvětlil. Česká koruna podle něj ztěžuje situaci firmám i investorům. A to jak těm zahraničním, kteří chtějí podnikat v Česku, tak i Čechům pracujícím se zahraničím. Sám Exner se tomu dříve věnoval. 

„V Praze vidíme směnárny pro turisty se šílenými kurzy, a také my jsme třeba v Itálii turisté a platíme směnárnám peníze,“ uvedl další příklad. Ještě silněji vnímá politický pohled na věc – eurozóna jedná o hospodářských otázkách napřed a ostatním členům sděluje, na čem se dohodla. Česko sice u jednání být může, nemůže do nich však mluvit.

„Česká národní banka přibližně dva roky intervenovala kurz, aby byl místo 25 korun na 27,50. Utratila skoro dva miliony korun za to, aby to tak udržela. Tím ale, že zdražila občanům dovozové zboží o 10 %. Podpořili jsme vývozce, kteří dostali o 10 % víc, ale celá populace platila větší peníze za dovezený benzín, elektroniku, oblečení nebo auta. Všechno se dováželo za eura. Teď se intervenuje opačně, aby koruna byla silnější, aby se trochu pokryl nárůst cen. A zase se za to vydávají peníze, předtím jsme eura kupovali za 27,50 a teď za 24,50 korun. Národní banka ztrácí na euru 3 koruny,“ vysvětlil Exner, proč by měl raději euro.

Sám nevidí důvod, proč euro nepřijmout. Argumentem je například Česká národní banka a fakt, že si Česká republika sama dělá měnovou politiku. „Ale co bude dělat Evropská centrální banka hůř než Česká národní banka, když máme sílu deseti milionů lidí a Evroská centrální banka má sílu stovek milionů lidí a ještě bohatších států?“ ptá se.

„Euro je jedna z obětí dezinformační války, říká se o něm spousta bludů,“ pokračoval. Předchozí vlády podle něj udělaly chybu, že problematiku neuměly vysvětlovat nebo nebyly ochotné ji s veřejností řešit. „Je bizarní, že by měl mít jednotný trh více měn. A čím méně je Evropská unie integrovaná, tím je to lepší třeba i pro Rusko,“ zdůraznil.

Politolog: Odpor ministra financí Stanjury mě nepřekvapuje

„Myslím si, že by se ODS do toho projektu nechtělo, ani kdyby ta vláda populární byla. Je to věc jakési ideové podstaty občanských demokratů, začali eura odmítat v době, kdy byl uvnitř strany poměrně dost silný euroskeptický proud. To se časem trochu proměnilo, občanští demokraté už nevysílají tak výrazné protievropské signály, obzvlášť se to posunulo s Petrem Fialou,“ popsal Blesk Zprávám Lukáš Jelínek situaci v koalici, kde ODS v otázce eura stojí proti ostatním. 

Navzdory posunu však podle něj občanským demokratům odpor k euru zůstal. V současnosti ho navíc pohání euroskeptismus u velké části společnosti. „Vidíme posilování národněkonzervativních proudů, které se spíše hlásí ke státní suverenitě než k intenzivnější evropské integraci, a občanští demokraté podle mě chtějí alespoň tím odporem k přijetí eura část takových voličů odchytit,“ dodal Jelínek.

Zbylé politické strany podle něj nikdy euroskeptické nebyly, snažily se být co nejotevřenější evropské integraci. „To platí u TOP 09, víceméně to platí o lidovcích, určitě o Pirátech nebo STAN,“ sdělil politolog. Pro malé strany má navíc otázka, zda se přiklonit k euru, jednodušší řešení – roli totiž hraje i vyhranění vůči velkým stranám, jako je ODS. Vyprofilovat se na tom tématu může rovněž TOP 09.

„Myslím si, že nikdo nepředpokládal, že by Fialova vláda dělala aktivní kroky směrem k přijetí eura. Jakkoliv se zdá, že ta ekonomická situace by pro to příznivá být mohla, tak odpor ministra financí Stanjury mě nepřekvapuje. A myslím, že nepřekvapuje ani ostatní koaliční politiky,“ řekl Jelínek. „Podnikatelé by si samozřejmě zavedení eura přáli, ekonomové mluví o přínosech i nevýhodách… A lidé se rozhodují podle toho, jestli fandí evropské integraci.“

Ekonom: Česká koruna patří mezi kvalitnější měny

„Současná vláda neplánuje rozhodovat o přijímání eura, ta diskuze určitě není aktuální a v nejbližší době Česká republika určitě platit eury nebude. Nicméně i když nechceme euro přijímat, měli bychom mít naši ekonomiku v pořádku, a když bude v pořádku, bude mimo jiné splňovat parametry pro splnění eura. To, že některé parametry začínáme plnit, není proto, že bychom chtěli přijímat euro, ale že se naše ekonomická situace začíná zlepšovat, schodek rozpočtu klesá,“ řekl ekonom a premiérův poradce Štěpán Křeček pro Blesk Zprávy.

Co se týče přijímání eura, není to samozřejmě u všech unijních zemí stejné. „Například Slovensko, které je určitě méně vyspělou ekonomikou než Česko, eurem platí. Když už se do té eurozóny dokázalo dostat Slovensko, kdyby o to Česko mělo zájem, mohlo by v ní také být. Pak jsou země, které jsou na tom  výrazně lépe než ta naše, například Dánsko nebo Švédsko a drží si vlastní měnu, do eurozóny přistupovat nechtějí,“ popsal Křeček.

Sám se domnívá, že záleží na kvalitě měnové politiky daného státu. Česká koruna podle něj patří mezi kvalitnější měny, přestože třeba při vzniku pandemie nebo na začátku války na Ukrajině nedržela kurz. „Pak ale vždycky dokázala zpátky posílit, takže ta měnová politika je prováděna dobře, i proto má většina Čechů korunu ráda a je spíše proti přijímání eura,“ dodal.

Podobný názor na euro jako ODS má překvapivě ANO. „Aktuálně pro naši ekonomiku jednoznačně převažují výhody vlastní měny a jsem přesvědčena, že v dohledné době se v tomto situace nezmění. Nechceme se vzdát vlastní monetární politiky, importovat problémy jihu Evropy do ČR ani dát přijetím eura další impulz ke zvyšování cen,“ napsala Blesku Alena Schillerová (ANO).

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 11. ledna 2024 09:57 )

👏👏👏👍

gabreta ( 4. ledna 2024 11:12 )

"Euro je jedna z obětí dezinformační války"? O tom by mohli vyprávět Slováci, jak si museli vzít půjčku, na zaplacení Řeckých dluhů?? 👎

jajas ( 4. ledna 2024 09:09 )

Když to "není tak jednoduché", proč podnikají? 😨

jajas ( 4. ledna 2024 07:33 )

Úlet je slabý výraz.....

nadčasový MP ( 3. ledna 2024 20:02 )

Odejít z EU a budeme mít vyřešen milion zbytečných problémů!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa