Stejně jako k českým Vánocům patří Tři oříšky pro Popelku, tak na Slovensku zase rodiny pospolu sledují Perinbabu z roku 1985. Snová pohádka se odehrává v zimě, kdy odvážný Jakub čelí kmotře Zubaté i lidským nástrahám. Zároveň se snaží získat ruku i srdce dcery vesnického rychtáře Alžběty. Jeho konání přihlíží a někdy mu taky pomůže magická bytost Perinbaba (Giulietta Masina).

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Jakubiskův poslední film. Do pokračování Perinbaby obtiskl dnešní uspěchanost pdc, bp, Marek

Druhý díl je volným pokračováním jedničky a jeho hlavním hrdinou je syn Jakuba a Alžběty v sedmi řemeslech vyučený Lukáš (Lukáš Frlajs). Ve filmu dále hrají Valéria Frištik, Ivan Romančík, René Štúr, Daniel Nekonečný, Andrea Verešová a pomocí technologie CGI oživená Giulietta Masiny. Deana Jakubisková měla na starosti produkci filmu. Její letos zesnulý manžel prý dlouho nechtěl točit pokračování, ale nakonec jej přesvědčili. Čím?

„Juraj na to nechtěl ani pomyslet a říkal: ‚Vymyslel jsem nebeskou bytost Perinbabu a nebeskou bytost nemůže hrát nikdo jiný.' Jak ale s časem pokročily technologie, tak ho začal náš syn v roce 2014, 2015 znova přemlouvat,“ prozradila v podcastu Deana, že nakonec se Jakubisko podvolil a chtěl pokračování zčásti věnovat i slavné Felliniho herečce Masiny.

Genialní Jakubisko

Jakubisko proto napsal scénář a perfekcionisticky dohlížel na sebemenší detaily. Kreslil plány na létající stroj, vymodeloval ovoce z bájného světa. Jeho snaha o celistvost došla tak daleko, že skladatel Ondřej Soukup na tiskové konferenci vtipkoval, že k žádnému jinému filmu nevytvořil tolik muziky, kolik po něm chtěl slavný režisér. Na Československé filmové databázi se uživatelé zamýšlejí, z jaké části film Jakubisko skutečně dokončil. Jaké je pravda?

On pohádku natočil, sestříhal, kompletně ji vytvořil, takže vlastně ona byla už připravená v roce 22. Šlo tam jen o nějaké, řekla bych, dolaďovaní gradientů a finální mix, protože všechno bylo v offlinu od něj hotové,“ odpověděla Deana recenzentům na webu, kde má snímek k 12. 12. od 175 uživatelů 38% ze 100%.

Přehlídka velkoleposti

U českých novinářů se zimní příběh dočkal rozporuplného přijetí. Jedna recenze dle Deany Jakubiskové snímku vyčítala příliš fantazie. „To mě pobavilo nejvíc,“ smála se producentka ve studiu Blesku a dodala: „Ja vám povím jednu věc. Myslím si, že je to dané i tím, a je to také trochu smutné, že i v kinematografii dneska nejsme zvyklí na takový přehršel velkolepého,“ uvedla na obranu posledního díla svého muže. Její manžel při natáčení Perinbaby prý nepočítal, že pohádka bude jeho posledním dílem a měl přichystané ještě dva projekty, ale na ty už bohužel nedošlo.

Jak Perinbaba reflektuje současnou povrchnost a zrychlenost, jak se vyrovnali s krádeží části filmu během natáčení, a proč se musely předabovat některé scény s Danem Nekonečným, prozradila Deana Jakubisková v Blesk Podcast: