Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: 3 sekundy na skok. Pilát si motorkou propíchl obě plíce, nyní se vrací

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
6. prosince 2023
05:00

Český závodník Petr „Pilník“ Pilát v současnosti patří mezi nejslavnější české zástupce freestyle motocrossu. Ve 14 letech se zapsal do Guinessovy knihy rekordů, když skočil s motorkou backflip. Při tréninku na letošní FMX Gladiator Games v Praze se ošklivě poranil, když si zlomil 5 žeber, propíchl obě plíce a utrhl sval na rameni. V sobotu 9. prosince se vrátí před české publikum. Jak vynalézá nové triky a proč má na skok jen 3 sekundy?

Na české legendě FMX nebylo ve studiu Blesku vůbec znát, že ještě donedávna se léčil z ošklivého pádu. Zranění za svou kariéru nasbíral „Pilník“, jak se závodníkovi přezdívá, již nepočítáno. Poslední pád byl ale oproti ostatním jiný. Pilát se stal možná prvním závodníkem, který spadl do dopadu, který má naopak motorkáře chránit!

Video  Blesk Podcast: Pilát si motorkou propíchl obě plíce, nyní se vrací  - pdc, bp, Železný
Video se připravuje ...

V současnosti se na tréninky i na závody užívají tzv. měkké doskoky, které jsou z podobného materiálu jako dětské skákací hrady. I když se stále užívají i běžné hliněné doskokové rampy. Výhodou nafukovadel je, že v případě nehody při doskoku motorkář dopadne do měkkého. „Já jsem si taky myslel, že se nic nestane. Motorka mě vzala přes záda a asi to bylo zrovna z nějakého špatného úhlu. Nemuselo by se nic přihodit, ale zrovna v tomhle případě mě motorka nějak divně praštila a už to lámalo žebra, propichovalo plíce a jel jsem do nemocnice,“ popisoval s nadhledem svůj pád sympatický závodník.

Sport, co bolí

Ošklivá nehoda se mu stala ve chvíli, kdy začal trénovat nový trik speciálně připravený pro pražskou akci. Bohužel kvůli zranění jej nestihl nacvičit, ale stejně si pro domácí publikum chystá to nejlepší, co umí. A jak takové skoky s motorkou vůbec vypadají? „Standardně tady v Praze budeme mít skok ve vzdálenosti 23 metrů do dálky a jsme ve výšce kolem 11,12 metrů. Na trik mám přibližně tři vteřiny,“ líčí Petr Pilát s tím, že během těch sekund drží kupříkladu stojku na motorce tak dlouho, aby fotografové stihli pořídit hezké fotky a zároveň měl čas ještě dosednout zpět.

Nové i staré triky trénují závodníci do tzv. foampitu, což je 10 metrů široký, 16 metrů dlouhý a 4 metry hluboký bazén naplněný pěnou. Milovníci adrenalinu do něj rozhodně nepadají jako do bavlnky. Nezapomeňte, že s sebou mají i svou 100kilovou motorku, která mnohdy padá na ně. Přesto je to asi nejbezpečnější varianta a závodníci musí své triky dokonale ovládnout a přesně vědět, v jaké chvíli a kam položit nohy, ruce a zkoordinovat své tělo s motorkou.

Nové triky

„Triky si vymýšlíme sami a jejich podoba je individuální. Některý jezdec preferuje skoky, kde prostrkává nohy skrz řídítka dopředu, jiný má radši nohy dozadu. Já naopak rád prostrkávám nohy dopředu mezi řídítka. Pak do toho přidáte nějaký prvek jako prostrčit nohy, roztáhnout je, vrátit zpátky, a když to mám opravdu rád, tak mě třeba napadne, že můžu ty nohy prostrčit a zkusit pustit řídítka, takže vznikne něco nového,“ vysvětloval jezdec v podcastu.

Jaká bude budoucnost adrenalinového sportu a kolik si jezdci vydělají, prozradil Petr Pilát v Blesk Podcast:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi