V České republice onemocní v průběhu svého života každý třetí obyvatel rakovinou. Podle Terezy Kopáčové, režisérky oceňovaných a divácky oblíbených seriálů, je lepší o tomto tématu mluvit než mlčet. Když poprvé viděla belgický seriál Smysl pro tumor z pera Leandera Verdievela, nadchl ji způsob vyprávění, fascinovala ji míra emocí, ať už temných, tak i milých, nadějných a dost veselých. „Řekla jsem si, že tohle by mělo smysl adaptovat i pro Českou televizi,“ uvedla v Blesk Podcast režisérka.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Milostné scény nesnáším, říká režisérka Smyslu pro tumor. pdc, bp, Jedlička, Železný

Hlavním hrdinou seriálu je mladý medik Filip Kalina (Filip Březina), kterému se daří, na co sáhne. Po úrazu však nečekaně zjistí, že má rakovinu, a my sledujeme, jak se jeho rodině, kamarádům, blízkým a hlavně jemu změní život. Proměnou projde i Filipův vztah k ženám, hlavní hrdina je totiž charismatický krasavec střídající slečny. V prvním díle proto nechybí ani plejáda postelových scén.

Nesnáším postelové scény

Já sexuální scény úplně nenávidím. Nenávidím je točit, nemůžu se na to koukat, nemůžu přistoupit na to, že do toho ty herce musím tlačit,“ přiznává Tereza Kopáčová. Přesto si někteří diváci stěžovali, že sexu bylo v prvním díle příliš. Vášnivých scén ale natočil Filip Březina daleko víc, než v seriálu zůstalo: „Hodně jsme ubírali a měla jsem pocit, že jsme na minimu toho, co potřebujeme, abychom docházeli k obratu charakteru hlavního hrdiny. Trošku mě vyděsila ta reakce, která je o něco puritánštější, než jsem si myslela.“

Vážná nemoc Filipa Kalinu donutí přehodnotit jeho avantýry a celkový způsob života. Podle režisérky tohle sebezdokonalení není úplnou fikcí. Vyprávěli jí o tom lidé, kteří na konci seriálu dostávají dvouminutový prostor pro svá vlastní svědectví o rakovině. „Přiznali mi, že je ta nemoc opravdu uzdravila morálně, charakterově a že jim úplně přeskládala životy,“ dodala tvůrkyně.

Brodská v rouše Terezině

Nahá scéna se nevyhnula ani Tereze Brodské, která je nesnáší a nedělá. „Ona má tezi, že pro mě udělá cokoliv. Zároveň si chtěla zahrát tuhle roli a ta scéna bude pro vývoj seriálu důležitá,“ vysvětlovala režisérka, proč českou herečku musela vysvléct. Ačkoliv prý Tereza hledala způsob, jak se tomu vyhnout, nakonec souhlasila. „Přežila to. Ono to tam zas tak explicitní není,“ řekla na závěr Kopáčová, která doufá, že její odvahy nikdo nezneužije.

Jak ke své roli pacienta přistoupil Jiří Bartoška, jak vznikaly rozhovory s lidmi, kteří s nemocí bojovali nebo bojují, prozradila režisérka Tereza Kopáčová v Blesk Podcast:

Fotogalerie
68 fotografií