Tereza Brodská si v novém díle zahrála maminku mladého kluka, který se krátce před dokončením studia medicíny na vysoké škole dozví, že má rakovinu. Příběh se pak nesoustřeďuje jen na hlavní postavu Filipa, ale i na jeho blízké – například právě matku Jarku.  

„Ona je hodně radikální a přiznávám, že jsem s její formou vypořádání se se synovou diagnózou měla dost velký problém. Opravdu jsem volala Tereze Kopáčové (režisérka seriálu, pozn. red.) kvůli pár scénám a ptala jsem jí: ,Vážně jsem neměla být trochu decentnější? Nerozjíždí to ta máma moc?' A ona mě přesvědčovala, že ne, že v tom určitém zoufalství každý nachází pud sebezáchovy v jiné formě a nemůžeme nikoho odsuzovat, i když nám je jeho počínání proti srsti a my bychom se zachovali třeba úplně jinak. I o tom je tenhle seriál. Herci se samozřejmě musí držet scénářů a svých postav, ale chování Jarky jde hodně proti mně,“ svěřila se herečka. 

Nahá scéna 

V jedné ze scén pak Brodská musela projít jistým sebezapřením a v 55 letech se před kamerou svléknout i ze spodního prádla! „Pro nikoho jiného bych nic takového nikdy neudělala. Leda že by to byl ještě Karel Kachyňa, ale už nikdo další. Ono v pětapadesáti se pouštět do takových akcí…“ svěřila se a pokračovala: „Tereza má velké estetické cítění, proto jsem věděla, že se toho nemusím až tak bát. Příjemné mi to ale nebylo,“ přiznala Brodská. Projekt ji velmi oslovil, a tak na nabídku nakonec kývla a nahou scénu natočila. 

Brodskou přesvědčilo i to, že podobný projekt u nás ještě není. Na scénáři se podílel člověk, který si ten příběh opravdu zažil, a to spisovatel a scenárista Leander Verdievel. O to je dílo silnější. 

Skutečné příběhy

„Diváci tenhle fakt třeba nebudou vědět, nebudou si ho uvědomovat, ale s námi herci tahle informace přicházela na plac každý natáčecí den. A to byla velká síla. Takové téma, tedy jak se poprat se všemi strachy, mýty a životními peripetiemi, které s sebou přináší rakovina, to v seriálu u nás doteď nikdo nezpracoval. Alespoň já o tom nevím,“ vypíchla Brodská. 

Na konci každého dílu seriálu navíc mluví opravdoví pacienti, kteří si prošli léčbou onkologického onemocnění a popisují svoje příběhy. „To je další přidaná hodnota téhle série. Získává tím ještě větší autenticitu. Zatím se mi nestalo u žádného jiného seriálu, natož českého, abych se před závěrečnými titulky rozplakala,“ svěřila se. 

Video
Video se připravuje ...

7 pádů DNES: Brodská zavzpomínala na dětství, prozradila, co způsobilo svár mezi nejlepšími kamarádkami Brejchovou a Jiráskovou FTV Prima

Fotogalerie
50 fotografií