Pentův záměr otevřít na střeše Masaryčky kavárnu vyvolal na podzim loňského roku řadu kontroverzí. Vadilo především, že plánovaná nástavba by převýšila původní povolenou výšku budovy a tím pádem i historickou zástavbu. „Připravovaná nástavba negativní působení objektu ještě posílí, a to v nejcitlivějším místě, v jeho výškové dominantě,“ citoval Blesk vyjádření Národního památkového ústavu v listopadu loňského roku.

Praha 1 se proti projektu terasy odvolala, aby ochránila zájmy obyvatel městské části. Následně bylo potvrzeno, že projekt nic neporušuje. MČ Praha 1 si dále vyžádala dodatečné stanovisko od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) i odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy (MHMP). „Vzhledem k těmto zjištěním, městská část uzavřela smlouvu s developerem o podmínkách provozu terasy. Ta zahrnuje opatření pro zachování veřejného pořádku a ochrany klidu obyvatel Prahy 1,“ uvádí městská část Praha 1.

Projekt má nyní veškerá potřebná vyjádření a stavební povolení, a to včetně pozitivního hodnocení od IPR, odboru památkové péče i potvrzení od UNESCO, že projekt je v souladu s pravidly pro památkové rezervace. Zároveň podle průzkumu veřejného mínění, který byl proveden v listopadu 2023, se 80 % dotázaných vyjádřilo k projektu pozitivně.

Dohoda mezi investorem a Prahou 1

„Spolupráce s investorem, občany a dotčenými orgány ukázala, že lze najít řešení, která vyhovují všem stranám. Projekt nyní efektivně využívá danou lokalitu a zohledňuje potřeby obyvatel. Ostudné prostranství hyzdící město bylo rekultivováno a došlo ke zvýšení kvality veřejného prostoru. Jde i o bezpečí a komfort kolemjdoucích,” uvádí starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Radní Karel Grabein Procházka (ANO) dodává: “Jsem rád, že projekt Masaryčka, který přináší moderní architektonický přístup a zároveň respektuje historické a kulturní hodnoty naší městské části, postupuje podle plánu.”

Na střešní terasu se zelení, která měla být podle původních plánů privátní, tak získají Pražané přístup a budou si moci vychutnat výhled na Prahu z nového místa. „Terasu plánujeme jako vyhlídkovou, neplánujeme tam žádnou hudbu, žádné koncerty, žádné veřejné akce,“ uvedl manažer firmy Penta Real Estate Rudolf Vacek na jednání zastupitelstva Prahy 1 v polovině listopadu 2023.

Fotogalerie
11 fotografií