„Povodňová situace se v Praze stále zlepšuje, a Pražané se tak mohou postupně vrátit k běžnému životu, neboť od čtvrtka rušíme přijatá protipovodňová opatření. Rád bych ale požádal všechny, kteří se budou pohybovat v okolí řeky, aby byli nanejvýš opatrní, protože hladina Vltavy bude ještě minimálně několik dní stále nadprůměrně vysoká,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle ČHMÚ by ve středu v 18:00 měla skončit výstraha na povodňovou bdělost, která v Praze zatím stále platí. Hladina Vltavy by měla klesnout pod první stupeň povodňové aktivity a očekává se další mírný pokles. Z Vltavské kaskády se ale nadále bude odpouštět obdobné množství vody, neboť pokračuje vysoký odtok z Lipna, což ovlivňuje i hladinu Orlíku. Tento stav bude pokračovat pravděpodobně až do poloviny příštího týdne. Kvůli stále přetrvávajícímu vysokému průtoku Prahou by proto návštěvníci náplavek, ale i lidé pohybující se kdekoliv v okolí řeky, měli dbát zvýšené opatrnosti a obezřetnosti.

Část náplavky zůstane uzavřená

Od čtvrtečních 08:00 budou moci Pražané i turisté téměř plnohodnotně využít všechny náplavky a bude na ně možný i vjezd aut, od stejného času bude možný i provoz zbývajícího botelu Matylda. Kvůli zmrzlé vodě na pochozí části Rašínova nábřeží zůstane však tento úsek kvůli bezpečnosti návštěvníků prozatím uzavřený. Jde o zhruba stometrovou část od železničního mostu.

Na Vltavu se vrátí přívozy

Od 09:00 začnou práce na otevření protipovodňových vrat na Čertovce. Díky poklesu hladiny by se do provozu mohly vrátit i přívozy v Praze 1 a 2 a na Vyšehradě, podle informací od jejich majitelů ale bude nejprve nutné upravit nástupiště a okolí. Tyto úpravy budou pravděpodobně trvat až do pondělí, kdy by měl být provoz přívozů obnoven.

Video
Video se připravuje ...

Plovoucí kulečníkové koule na Vltavě. Novou instalaci vytvořil maďarský umělec. (2022) Veronika Foltová

Fotogalerie
18 fotografií