Podivná kauza vyplavala na povrch jen krátce po otevření zrekonstruované stanice metra Jiřího z Poděbrad. Jako první o ní informoval Deník N. Policie totiž prošetřuje krádež hliníkových kazet s kruhovými prolisy, kterých mělo zmizet až 500. Odborně se jím říká konvexní a konkávní panel a pro pražské metro je navrhl architekt Jaroslav Otruba, jednotlivé barevné provedení pak měl na starosti Jiří Rathouský. A právě tyto obklady jsou velmi žádaným zbožím, které se v různých internetových aukcích prodává za tisíce korun.

Zlodějina

„Policisté se případem zabývali pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže, ke které mělo dojít v období od června roku 2022 do května roku 2023. Škoda byla vyčíslena na půl milionu korun,“ řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová s tím, že viník nebyl dopaden, a tak policie případ odložila.

Jenže dopravní podnik tvrdí, že škoda rozhodně nedosáhla takové výše. Upozorňuje především, že nešlo o umělecké dílo, ale stavební materiál a navíc by musely být všechny kazety v pořádku. „Tato cena by odpovídala, pokud by všechny kazety byly v naprostém pořádku a bylo možné je znovu použít. Tak to ovšem nebylo, konečná evidence ukázala, že se převážně jednalo o kazety poškozené, určené k likvidaci, proto celková škoda odpovídá celkové sumě 8 500 korun za 328 kilogramů odpadového hliníku,“ vysvětlil mluvčí dopravního podniku Daniel Šabík.

Šabík také zdůraznil, že škoda nevznikla dopravnímu podniku, ale firmám, které rekonstrukci prováděly, tedy Strabagu a AŽD Praha. „Tyto kazety nechali zhotovitelé vyrobit na své náklady, aniž se tím jakkoliv navyšoval rozpočet této investiční akce. V konečném důsledku tak dopravnímu podniku nevznikla žádná škoda. Při této stavební akci naopak zhotovitelé na jednotlivých kazetách ušetřili, protože většina z nich se dala znovu použít. Díky tomuto postupu se tak podařilo ušetřit zhruba 1,4 milionu korun,“ doplnil mluvčí.

Hliníkové kazety jsou mezi veřejností velice populární. Na internetovém e-shopu Metroform, který spolupracuje s dcerou Jaroslava Otruby, prodává nově vyrobené kusy od 60 tisíc. Na internetových bazarech se jednotlivé kazety prodávají v jednotkách tisíc korun. Stejné kachle jako v pražském metru také byly například v sále kulturního domu ve Šternberku. Při rekonstrukci bylo všech 1 400 kazet prodáno a město utržilo přes 700 tisíc korun, za které opravilo knihovnu.

Video
Video se připravuje ...

Naleštěná stanice Jiřího z Poděbrad po deseti měsících přivítala prví cestující. Nové jsou obklady, eskalátory, vzduchotechnika ale i navigační systém Blesk

Fotogalerie
7 fotografií