Případ se týkal pronájmu tzv. citylightů ve vestibulu stanice metra Staroměstská, který JCDecaux získala od radnice Prahy 1 v roce 2016. Valenta, který byl místostarostou městské části v letech 2006 až 2010, v té době zasedal v majetkové komisi radnice. Firmu podle původního rozsudku zvýhodnil tím, že Tenzerovi poslal zprávu o záměru pronajmout plochy konkurenční firmě euroAWK včetně nabídkové ceny.

Nejvyšší soud po přezkoumání případu rozhodl, že se v případě záměru na pronájem ploch nejednalo o veřejnou soutěž, takže nemohla být naplněna skutková podstata jejího ovlivňování ani žádného jiného trestného činu. „Soud je v současnosti povinen respektovat tento právní názor,“ uvedl v pondělí soudce Lukáš Svrček v odůvodnění zprošťujícího rozsudku.

Podobně se vyjádřil i státní zástupce Jan Lelek, který s odkazem na závazné rozhodnutí Nejvyššího soudu sám zproštění obžalovaných navrhl. K rozhodnutí Nejvyššího soudu nicméně vyjádřil výhrady. „Mám za to, že soud některé věci, které by byly pro posouzení této věci klíčové, přehlédl či marginalizoval,“ řekl. Nesouhlasil například s právním názorem, že se nejednalo o veřejnou zakázku.

JCDecaux dříve provozovala zastávkové přístřešky pražské MHD a reklamní plochy v metru, v prvním případě mu město neprodloužilo smlouvu a ve druhém dopravní podnik kontrakt zrušil, o čemž obě strany vedou právní spor. Tenzerovo jméno se před několika lety objevilo v médiích v souvislosti s tehdejší předsedkyní pražského zastupitelského klubu Pirátů Michaelou Krausovou. Ta se s tehdy ještě manažerem JCDeaux scházela, podle ní šlo o osobní schůzky. Na funkci šéfky klubu nicméně přesto rezignovala s tím, že pochybila při informování o schůzkách.

Fotogalerie
3 fotografie