Přes 20 let připravované úpravy náměstí budou zahrnovat nové prostranství pro pořádání akcí před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, nahrazení asfaltu dlažbou nebo mlatovými povrchy, výsadbu stromů a další zeleně, rekonstrukci a přesun kašny nebo opravu a rozšíření dětského hřiště. V době rekonstrukce zůstanou zachovány kulturní akce a farmářské trhy, které se budou v návaznosti na práce na náměstí přesouvat. Město podle informací magistrátu jedná s ministerstvem pro místní rozvoj, které by mohlo přispět až na polovinu nákladů.

Součástí nové dlažby náměstí bude i základní kámen, který pochází ze třetího nádvoří Pražského hradu a odkazuje na dílo architekta Jože Plečnika. Ten navrhl prvorepublikovou proměnu Hradu i kostel Nejsvětějšího srdce Páně, který je dominantou náměstí. Podle spoluautorky návrhu úprav Pavly Melkové z ateliéru MCA je rekonstrukce vlastně dokončením náměstí. „Tohle je situace, kdy se opravdu platí nějaké dluhy, tedy dodělává naše doba něco, co se za uplynulá desetiletí nedokončilo,“ řekla.

Většina náměstí zůstane podle harmonogramu prací v letošním a příštím roce uzavřena, trhy a další akce se budou konat v přístupných částech. Přístup k metru zůstane zachován. V roce 2026 už bude většina prací hotova a nepřístupná bude jen menší část náměstí. Starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) ocenil, že se městu podařilo na investici najít peníze. „Bude to dlouhé, bude to náročné, ale bude to stát za to,“ řekl dnes starosta.

Vinohradská třída

Praha již delší dobu připravuje také revitalizaci Vinohradské třídy, kde již v minulých letech dopravní podniku zrekonstruoval tramvajovou trať. Podle Hlaváčka nicméně magistrát s ohledem na opravu náměstí zatím se zahájením prací nepočítá. „Předpokládám, že by se na konci volebního období mohla vést debata, kdy by se to mohlo realizovat,“ řekl. „To stavění samozřejmě obtěžuje lidi, kteří tady bydlí, náměstí bude poměrně dlouho ve stavbě, čili už jsme nechtěli rozjíždět další věci,“ dodal.

Pražský dopravní podnik (DPP) v září 2021 na náměstí zahájil opravu stanice metra. Zahrnovala nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, podnik také vyměnil eskalátory a opravil další části stanice. Loni byla stanice kvůli výměně eskalátorů na deset měsíců uzavřena, otevřela se v listopadu a DPP nyní dokončuje budování výtahů, které mají začít fungovat v květnu.

Fotogalerie
8 fotografií