Hotel a jeho okolí vlastní přes fond R2G podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Získali jej v roce 2019, následně představili projekt rekonstrukce hotelu a úprav jeho okolí, který počítal se zlepšením průchodnosti směrem k Vltavě, vybudováním veřejných prostranství a novostavbami komerčních ploch včetně budovy na sousedním náměstí tehdy nazývané Brandstore.

Proti budově se zdvihla vlna odporu místních obyvatel, k níž se v minulém volebním období připojily Praha 1 a magistrát, který proti územnímu rozhodnutí ke stavbě podal odvolání. Nepravomocné rozhodnutí následně zrušilo MMR, které odmítlo stanovisko o souladu záměru s územním plánem.

Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) se od té doby situace změnila zejména s ohledem na zdárný postup rekonstrukce hotelu a solidní jednání jeho majitelů. „Jde skutečně o nadstandardní rekonstrukci, očekávám v budoucnosti nějakou cenu,“ řekl náměstek po jednání radních.

Dodal, že město memorandem vyjadřuje podporu přístupu investora, ale povolení stavby je mimo kompetenci samosprávy a jejího politického vedení. Zároveň podle náměstka není v memorandu zahrnuta případná změna územního plánu, kterou by schvalovalo na žádost investora zastupitelstvo. Město navíc s ohledem na připravovaný nový územní plán v polovině roku plánuje ukončit pořizování změn toho stávajícího, takže změna není reálná i z časových důvodů, dodal náměstek.

V memorandu majitelé souhlasí s tím, že podzemní garáže hotelu budou sloužit veřejnosti a vjezd do nich bude z Dvořákova nábřeží a nikoliv jako dosud z náměstí. Z toho zmizí konstrukce odvětrávání garáží a jeho plocha se má zvýšit z 2670 metrů čtverečních na 3680 metrů. Nová budova má mít plochu maximálně 515 metrů čtverečních a jeho skleněná fasáda vzejde z návrhu českých sklářů, který bude vybrán v soutěži. Memorandum bude schvalovat i vedení Prahy 1.

Kritika občanů

Dohodu kritizuje spolek Občané Prahy 1. „Již několik let bojujeme za zachování statutu tohoto náměstí jako nezastavitelného území v památkové rezervaci,“ uvedl jeho předseda Tomáš Bajusz. Plánovaná budova má podle spolku sice nový název a tvar, ale má zaujímat prostor i objem obdobný tomu, který byl v minulosti úřady odmítnut. Záměr dále kritizuje i například lídr opozičního uskupení v zastupitelstvu první městské části Praha 1 Sobě Pavel Čižinský či spolek Arnika. Podle Arniky má být stavba podle upraveného návrhu sice o patro nižší, ale půdorys se má naopak zvětšit z původních asi 425 metrů čtverečních na 515 metrů.

Fotogalerie
70 fotografií