Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bartoš odvolal šéfa svého kabinetu. Pirát Vanča čelil nařčení ze sexuálního obtěžování

Autor: ČTK - 
1. února 2024
22:41

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) odvolal z funkce ředitele svého kabinetu Matouše Vanču, kterého jedna ze zaměstnankyň obvinila z bossingu a sexuálního násilí. Za jeho nevhodné chování se resort ženě tento týden omluvil, uvedl dnes web Hospodářských novin (HN). Případem se zabývala i policie, která ale kauzu údajného sexuálního napadení odložila.

Post ředitele kabinetu ministra na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) opustil Vanča loni v září dočasně, nyní končí definitivně. „Vzhledem k tomu, že pracovněprávní rovina případu stále není dořešena, odvolal ministr Matouše Vanču z vedení kabinetu,“ potvrdila HN mluvčí ministerstva Veronika Hešíková. Vanča deníku sdělil, že si s ministrem Bartošem v září stanovili lhůtu, do které by považoval jeho návrat do funkce za smysluplný. „A ta už byla překročena. Proto jsme se dohodli, že mě z ředitelské funkce odvolá a já své působení na resortu ukončím,“ doplnil Vanča, který je nyní ve výpovědní lhůtě.

Server HN.cz loni v září uvedl, že jedna z pracovnic ministerstva čelila šikaně ze strany kolegů. Advokátka pracovnice Lucie Hrdá serveru tehdy řekla, že situace se vyhrotila, když žena navázala vztah se svým nadřízeným Vančou. „To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ doplnila Hrdá.

Případem údajného sexuálního násilí se zabývala i policie, která ale kauzu odložila. Kriminalisté při prověřování neodhalili žádný zločin ani přestupek, uvedl loni v prosinci Deník N.

I po policejním verdiktu hodlá zaměstnankyně dál vést s MMR pracovněprávní spor, uvedl Vanča. Advokátka Hrdá se v úterý sešla se zástupci úřadu kvůli mimosoudnímu vyrovnání. Resort se ženě omluvil, její právnička se snaží dohodnout s ministerstvem na více než půlmilionovém odstupném a ukončení pracovního poměru kvůli způsobené újmě. „Omluva zaměstnavatele se týkala nestandardního jednání bývalého ředitele kabinetu během červnové schůzky k možnému ukončení pracovního poměru dané zaměstnankyně,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Video  Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky  - Videohub
Video se připravuje ...

blesik ( 21. dubna 2024 20:21 )

Není mezi nimi nějak moc těch, co se neumí v sexualitě ovládat?

obcan cesko ( 3. února 2024 18:37 )

Žena začala "pracovat" na své kariéře, ale postupu a ani zvýšení platu se nedočkala. 😃 😃 😃
A hned z toho máme sexuální bossing a sexuální násilí. 😃 😃 😃

Lomikel ( 2. února 2024 11:21 )

zajímavé,
Údajně odstrkoval sexuchtivou kolegyni (zřejmě hygienickou tyčí) a děvenka se urazila.
A aby se mu pomstila, tak ho nahlásila coby obtěžovatele... 😁

blue_Moon ( 2. února 2024 08:16 )

Digitální žabák s kokrhelem na palici Baroš nesnesl vedle sebe fešáka Vanču tak na něj ušil boudu.. 😁

bizon_pepa ( 2. února 2024 08:08 )

Hlavne ze chlapci a děvčata tlačí na istanbulskou úmluvu. To je vidět jaká je to svoloč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa