Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bartošovi ubyl soupeř, Pikal vzdal boj o křeslo šéfa Pirátů. Zmínil únavu a frustraci

Autor: ČTK - 
1. ledna 2024
20:20

Bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal se nebude ucházet o post předsedy Pirátské strany. Oznámil to na stranickém fóru. Na zasedání celostátního fóra v Brně, které se uskuteční 13. ledna, tak ve volbě šéfa strany dosavadního předsedu a vicepremiéra Ivana Bartoše vyzve europoslankyně Markéta Gregorová.

Bartoš získal u regionálních organizací a členů 12 nominací, aby pokračoval ve funkci předsedy Pirátů. Gregorová a Pikal obdrželi po dvou nominacích. Od kandidatury už dříve ustoupil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, protože nominaci nezískal.

K odstoupení z volby předsedy i předsednictva Pikala vedlo několik důvodů. "Ten hlavní je, že se cítím ze strany unavený, frustrovaný a nechci to dělat. Pokud někdo nechce nějakou dobrovolnickou činnost dělat, neměl by ji dělat," sdělil spolustraníkům. Zároveň poznamenal, že chce dokončit mandát vedoucího administrativního odboru.

Bartoš stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, pod jeho vedením se strana dostala do obou komor Parlamentu i do Evropského parlamentu. Stranu vede podruhé od roku 2016. Loni v lednu obhájil funkci šéfa Pirátů, když ve druhém kole hlasování získal 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta, kterého podpořilo 265 hlasujících.

Gregorová v nominační řeči nabízí politický instinkt, komunikaci se členy strany, čitelnost, "neservilitu" a autenticitu. Jako kandidátka na předsedkyni má automaticky i nominaci na místopředsedkyni. "Domnívám se, že po učinění rozhodnutí do republikového předsednictva kandidovat je přirozené vám dát možnost mi v něm přisoudit případnou pozici," napsala straníkům.

O post místopředsedy se nebude ucházet Martin Kučera, který měl nominaci z Moravskoslezského kraje. "Hlavním důvodem je, že kandiduje dostatek kvalitních uchazečů, které bych v republikovém předsednictvu viděl rád, a proto nechci tříštit hlasy (z čehož by profitovala jejich konkurence)," napsal spolustraníkům.

Na pozice místopředsedů je tak podle nominací aktuálně 13 kandidátů, největší podporu má s 13 nominacemi europoslanec Marcel Kolaja, který je i lídrem evropské kandidátky strany a kandidátem Pirátů na eurokomisaře. Z nynějších místopředsedů obhajuje post i Hana Hajnová, naopak Blanka Charvátová a Martin Jiránek mezi adepty s nominacemi nejsou.

Druhý nejvyšší počet nominací získala radní Jihomoravského kraje Jana Holomčík Leitnerová (11). Dalšími kandidáty jsou europoslanec Mikuláš Peksa, poslankyně Klára Kocmanová, bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, středočeská radní Jana Skopalíková, zastupitelka Karlovarského kraje Markéta Monsportová, Albert Štěrba, Tereza Vovesová, Lukáš Hejduk, Jakub Wolf a Dominika Poživilová Michailidu.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 5. ledna 2024 13:37 )

Vzali je z milostí a teď je parta bylo nás pět jenom parlamentové Jelito, nákupčí tanků, vepřík zdravotní, hovězí ekonomické, strašidlo policejní a Ken, prostě Eliminov

jajas ( 2. ledna 2024 15:38 )

Podle mne by se měla ta squadra Pirátů vzdát úplně celá a dobrovolně z vlády odejít. Nikdo by si toho ani nevšiml a vláda by ušetřila na platech státních zaměstnanců, jak furt někde vykřikuje..... 👎

Uživatel_5413502 ( 1. ledna 2024 21:04 )

,Jeden feťák lepší než druhej. Proboha jak tohleto může někdo volit do politiky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa