Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Europoslanec a druhý muž Pirátů Kolaja se raduje: Narodil se mu syn Ondřej

Autor: simao - 
2. července 2023
16:49

Eurovolby nás čekají příští rok, Marcel Kolaja, který je rovněž prvním místopředsedou Pirátů, by rád uhájil své křeslo v Evropském parlamentu, kde před časem vykonával i funkci místopředsedy unijní instituce. Důvod k radosti má však již nyní. Ryze osobní. Narodil se mu syn Ondřej.

„Jsou dny, které člověk nikdy nezapomene. Pro mě to bude 29. června 2023, kdy se mi narodil syn Ondřej. Shodou okolností v den mých narozenin. Děkuji Ondrovi i jeho mamince,“ uvedl tento týden na instagramu europoslanec Marcel Kolaja.

Kolaja byl společně s Ditou Charanzovou, která se rozhodla znovu nekandidovat za Babišovo hnutí ANO, jedním ze dvou českých místopředsedů současného Evropského parlamentu. Funkci zastával do roku 2022.

Významný post zastává i v rámci samotné Pirátské strany, ve které kryje záda předsedovi Ivanu Bartošovi - je 1. místopředsedou strany, pro minulé volby do europarlamentu pak byl lídrem pirátské kandidátky. 

Zastánce na manželství pro všechny a expert na digitalizaci

„V Evropském parlamentu působí také ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO), ve výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT) a ve zvláštním výboru pro umělou inteligenci v digitálním věku (AIDA) (...) Věnuje se zejména tématům spojeným s fungováním společnosti v digitálním věku. Prosazuje otevřené technologie, svobodu na internetu, nezávislost médií, transparentnost a sjednocenou Evropu,“ uvádí Piráti v Kolajově medailonku.

Původně softwarový inženýr Kolaja platí i za zastánce manželství pro všechny. „Já, jako heterosexuální, ženatý muž, zavedením manželství pro stejnopohlavní páry nic neztratím. Pouze to pomůže dost početné menšině. Lidi LGBT si zaslouží stejná práva jako my,“ uvedl před časem na facebooku.

Když pak v červnu schválilo manželství pro všechny pobaltské Estonsko, Kolaja k tomu poznamenal: „Když je skutečně vůle narovnat práva občanů, tak to jde. Estonsko se po Slovinsku stalo druhou post-komunistickou zemí, která uzákonila manželství pro všechny. Přestože Česko leží více na západě geograficky, musíme ještě pracovat na tom, abychom na Západ patřili i legislativně.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa