Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Škrty v dotacích? Výborný se hádal se stínovou ministryní ANO, tasil i Agrofert

Autor: simao, ČTK - 
2. července 2023
11:47

Vládní úsporný balíček má dopadnout i na rezort zemědělství, který nově vede ministr Marek Výborný, jenž nahradil Zdeňka Nekulu (oba KDU-ČSL). Škrty mají přijít v oblasti dotací. Výborný vidí prostor v případě národních dotací především pro velké podniky, jeho oponentka v Partii Terezie Tománkové, poslankyně a stínová ministryně zemědělství ANO Margita Balaštíková však škrty velkým podnikům odmítala. „Chceme hrát spravedlivě. Mně nejde o to, jestli je někdo malý, střední nebo velký, mně jde o to, zda ten zemědělec se chová poctivě,“ uvedl Výborný na Primě.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se v nedělní Partii Terezie Tománkové na Primě střetl s poslankyní a členkou zemědělského výboru Margitou Balaštíkovou (ANO).

Konsolidační balíček počítá se škrty v dotacích ve výši 54,4 miliardy korun - 10 miliard korun se přitom týká právě rezortu zemědělství. Čeho se tyto škrty budou týkat a budou seškrtané primárně neinvestiční dotace pro velké producenty?

Výborný odpověděl vyhýbavě, odkázal na září, kdy vláda oznámí víc. „Tam, kde budeme šetřit, tak to opravdu nejsou investice. Podíváme se do provozu, podíváme se do dalších (dotačních) titulů,“ uvedl Výborný. Nelze však škrtat u evropských dotací, poznamenal. „Na investiční dotace opravdu nebudeme sahat,“ uvedl s tím, že investiční podpora se však nemá dostat jen k vybraným velkým podnikům, jako se to dle něj dělo v minulosti. „Chci, aby se dostalo i na ty malé,“ podotkl Výborný.

Moderátorka Terezie Tománková otevřela následně otázku, proč by měli velcí producenti získávat národní dotace. „Protože je dostávají i v jiných zemích,“ reagovala Balaštíková a poukazovala na to, že bez dotací se sníží konkurenceschopnost velkých českých podniků na mezinárodním poli.

Spory o Agrofert

„Jsou věci, na které si chci posvítit. Protože tady si myslím, že se šetřit dá. Nechci jmenovat, jestli to bude ten, nebo onen,“ oponoval Výborný a o Balaštíkové prohlásil, že „přichází z nějakého agrokomplexu, reprezentuje jeho zájmy“.

„Já skutečně z žádného agrokomplexu nepocházím a jsem jeden z lidí, který jako první začal říkat, že dělím zemědělce na schopné a neschopné. Já vůbec se nezabývám velikostí,“ reagovala Balaštíková. Z oslabení velkých podniků však obavu má. „Jestliže saháte pouze v ČR (na národní dotace), tak i tyhle velké stavíte do nekonkurenceschopné pozice (...) Evropa vznikla na dotační politice, takže si nehrajme, že to tak není,“ podotkla poslankyně ANO.

„Je to třeba Agrofert,“ vytasil proti Balaštíkové ministr Výborný firmu, kterou šéf ANO Andrej Babiš založil, dlouhou dobu přímo vlastnil a nakonec kvůli zákonu o střetu zájmů lex Babiš převedl do svěřeneckých fondů. „Prosím vás, netahejte to sem pořád,“ odmítala Balaštíková jeho slova.

Dotace jsou podle ní třeba dávat tam, odkud se vrátí. Balaštíková očekává, že Výborný bude mít ke škrtům u dotací analýzu, která jí doposud chyběla.

Výborný uvedl, že neví, zda je Agrofert druhý nebo třetí v čerpání dotací v Evropě. Za argumenty Balaštíkové tak vidí do jisté míry i hájení zájmů Agrofertu. „Usmíval jsem se tady u toho, protože si opravdu představuji tu velkou firmu, která z těch dotací žije léta letoucí,“ řekl v Partii.

Podle něj není pravdou, že by začala takto velká firma s omezeným přísunem dotací propouštět či by se to projevilo na její konkurenceschopnosti. „Ukažte mi podnikatele, který řekne, že si nevezme dotaci (...) Každému, komu nabídnete, z té ruky vezme, to chápu. Ale máme-li šetřit, tak se na tom musí podílet všichni, dopadne to na všechny,“ podotkl ministr s tím, že je v národních dotacích třeba skutečně ušetřit. 

Spravedlnost vůči všem

Výborný se přitom do rezortu zemědělství přesunul bez výraznějších předchozích zkušeností se zemědělstvím -  coby bývalý učitel se zaměřuje spíše na školství či problematiku milostivého léta.

„Přicházím skutečně zvenčí a nemám za sebou nikoho, já jsem tak trochu čistý, nepopsaný list papíru,“ uvedl Výborný, který se chystá spoléhat na svou expertní skupinu. Odmítl, že by mu do řízení rezortu měl mluvit vicepremiér, bývalý ministr zemědělství a jeho stranický šéf Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Od prvního okamžiku, od první minuty za ten rezort nesu plnou odpovědnost,“ uvedl Výborný.

Dle jeho slov chce mluvit s každým a je mu jedno, zda jde o reprezentanta malého, středního či velkého zemědělského podniku. „Mně jde o to, abychom tady hráli spravedlivě vůči všem a aby to bylo ve prospěch občanů ČR,“ uvedl s tím, že podmínky pro malé, střední a velké mají být co nejspravedlivější.

Říct si o peníze z EU

Balaštíková míní, že by Výborný měl být méně ústupný vůči škrtům ministerstva financí. „Myslím si, že pan Nekula zkrátka nebojoval za ten rezort. A já od pana Výborného očekávám, že to dělat bude a naopak bude za ten rezort bojovat. A bude bojovat i na půdě EU, protože i tam jsou pro nás peníze. Já vytýkám panu Nekulovi, že si o ně neříkal, přestože měl i podporu jiných zemí, ale on to nedělal,“ dodala stínová ministryně ANO.

Výborný dle ní má výhodu, že má větší politickou sílu a podporu. Měl by proto napravit některé Nekulovy kroky, které dle ní poškodily zemědělce „napříč velikostma“.

Video  Pavel jmenoval Výborného ministrem zemědělství (29.6.2023)  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 2. července 2023 21:59 )

No ale když to dá prachy.

pindal ( 2. července 2023 21:48 )

A co se církve takové týče,celkově?Každé malé zvířátko má k bohu blíž.

pindal ( 2. července 2023 21:39 )

Co se týká dotací,když už musí být,aby někdo mohl ovládat lidi,ale nechce se mu vyrábět nejdůležitější věc,potraviny,tak by měl dostávat každý stejné.Velký podnikatel má vysoké náklady které musí investovat do pracovních sil,které malý podnikatel potřebuje minimálně.A o pracovní místa u nás jde,asi.Cizinec by měl zelenou ,u nás,ale náš člověk ne.Hlavně Babiš vadí,protože je schopen samostatně pracovat o vzestup národa a tím naráží na záměr nás zlikvidovat a přivézt nás do závislosti.

pindal ( 2. července 2023 21:17 )

Mě osobně je tzv.Výborný nesympatický a též jeho názory.Možná to bude tím,že já si myslím,že on si myslí,že je blíže k Bohu než ostatní.Asi si to myslí všichni lidovci,ale měli by se podle toho chovat a nechovají.

jajas ( 2. července 2023 17:53 )

Ten Výborný je fakt Výborný! Prý "tasil Agrofert"...no co jiného, když vše ostatní je v pořádku, viď Výborný!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa