Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala proti Fialovi: Premiér se opřel do jmenovce z opozice kvůli migračním kvótám

Autor: ČTK - 
15. června 2023
16:05

Reforma migrační politiky Evropské unie vylučuje kvóty na povinné přijímání uprchlíků členskými státy, pro Česko je výhodná, řekl dnes ve Sněmovně premiér Petr Fiala (ODS) při interpelacích. Reagoval tak na tvrzení předsedy poslanců opoziční SPD Radima Fialy, že současná vláda souhlasem s dohodou na reformě zradila národní zájmy.

Dohoda ministrů vnitra EU na migrační reformě je podle premiéra rozumná a v souladu s dlouhodobými zájmy ČR. „Nebudou žádné povinné kvóty, tato dohoda vylučuje povinné kvóty,“ prohlásil předseda vlády. Dohoda podle něj přinese zvýšení ochrany vnějších hranic EU mimo jiné pravidly společného azylového řízení a zlepší vyhošťování nelegálních imigrantů.

„Na rozdíl od vás nehájím zájmy Polska nebo Maďarska,“ řekl Fiala svému opozičnímu jmenovci na opětovnou výzvu SPD, aby vláda po vzoru obou uvedených zemí reformu odmítla.

Současná pravidla podle ministerského předsedy nefungují a změny, jak se na nich shodli minulý týden ministři vnitra členských zemí EU, by mohly zlepšit situaci v migraci.

Premiér také upozornil na to, že výslednou podobu reformy určí Evropský parlament a s ohledem na jeho současné složení nebude snadné najít pro dohodu dostatečnou podporu. Zdůraznil výjimku, kterou si Česko vymohlo v dohodě s ohledem na ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 16. června 2023 11:42 )

ruku na srdce

karmazdarma ( 15. června 2023 19:26 )

Nekompetentní premiér je král lhářů, od samého začátku jen lže a lže. A nejhorší je,že těm lžím začíná věřit.

Martin Šíma ( 15. června 2023 18:39 )

Jak něco takového mohlo být jmenováno profesorem, je mi záhadou.

JaNat ( 15. června 2023 16:36 )

*Zdroj

JaNat ( 15. června 2023 16:36 )

Pane premiére lžete, kdyby tomu tak nebylo nebránil byste s Ukrajinci.

Dohoda zahrnuje:

-maximální celkový počet osob, které mají být přijaty;
-příslušné podíly členských států na tomto celkovém počtu;
-obecné zeměpisné priority.

Zdoj EU rada.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa