Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Návrat ztracených synů. Rebel Vondrák a exministr Balaš jsou zpět ve školském výboru

Aktualizováno -
15. června 2023
11:52
Autor: ČTK - 
15. června 2023
08:51

Nezařazený poslanec Ivo Vondrák (dříve ANO) se asi po měsíci vrátil do sněmovního školského výboru. S podporou vládního tábora ve výboru z dnešního rozhodnutí Sněmovny vystřídal Pavla Kašníka (ODS), který na členství v něm rezignoval a který působí také v bezpečnostním a v mandátovém a imunitním výboru. Vondrák nebyl členem žádného výboru.

Vondráka nechal z výboru odvolat v polovině května klub opozičního hnutí ANO, před tím výboru předsedal. Návrh tehdy podpořili i koaliční poslanci. Místo v čele výboru patří podle dohod ze začátku volebního období hnutí ANO, adeptkou by mohla být stínová ministryně školství Jana Berkovcová. Koaliční tábor, jehož hlasy jsou nutné, se takový krok podle informací ČTK zatím podpořit nechystá.

Vondrák dlouhodobě kritizoval poměry v ANO a v lednové prezidentské volbě nevolil předsedu hnutí Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a zvoleného prezidenta Petra Pavla. Frakci i hnutí kvůli neshodám v únoru opustil. Tento měsíc rezignoval Vondrák na funkci hejtmana Moravskoslezského kraje, když mu hrozilo odvolání.

Do výborů Sněmovna vrátila také někdejšího ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), jenž ve vládě skončil začátkem května. Před nástupem do kabinetu koncem června loňského roku působil v ústavně-právním a zahraničním výboru. Teď se stal členem ústavně-právního a mandátového a imunitního výboru, a dále ústavní komise. V právním výboru Balaš nahradil svého předchůdce na ministerstvu školství Petra Gazdíka, v imunitním výboru Elišku Olšákovou a v ústavní komisi Lucii Potůčkovou (všichni STAN), kteří z těchto pozic odstoupili.

 

Jaryn19 ( 16. června 2023 19:51 )

jako inženýr se specilizací na software se uživí i v civilním životě, to se o jiných politicích tvrdit nedá. Roky přednášel na VŠ, takže moc nezapadl do party ANO, z které přednáší exministr Havlíček na VŠ v Mostě....

jajas ( 15. června 2023 10:37 )

Nic jiného neumí, tak kam by asi tak šli "pracovat"? Každý "výbor" dobrý......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa