Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel Bartošova kabinetu čelil podezření na sexuální násilí. Vanča: Policie mě očistila

Aktualizováno -
27. prosince 2023
10:19
Autor: simao, ČTK - 
14. září 2023
19:44

Letos na ministerstvu vnitra skončil coby náměstek někdejší pirátský poslanec Lukáš Kolářík - po peprné aféře, v níž figurovala jeho milenka, manželka a fyzické násilí. Pak měl podle zjištění Hospodářských novin problém ředitel kabinetu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše Matouš Vanča, který se na kandidátce Pirátů a STAN neúspěšně snažil prosadit do současné Sněmovny. Vanča podle HN čelil obvinění z bossingu a sexuálního násilí. Nyní jej ale policie i interní vyšetřování ministerstva pro místní rozvoj podle jeho slov očistilo od všech podezření. 

Ředitel kabinetu ministra pro místní rozvoj Matouš Vanča odešel na neplacenou dovolenou po obvinění ze šikany na pracovišti a sexuálního napadení zaměstnankyně úřadu. Uvedl to v září server HN.cz na základě vyjádření advokátky zaměstnankyně a představitelů ministerstva.

Server tehdy uvedl, že Vanča si podobně jako Kolářík měl najít údajný poměr na pracovišti. A to s jednou ze zaměstnankyň odboru, na nějž přišel pracovat pod novým ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, šéfem Pirátů.

„Docházelo k bossingu, kterého se na mé klientce dopustilo pět zaměstnanců, kdy na ni křičeli, ať se vrátí do blázince a odejde z místa,“ uvedla pro Hospodářské noviny advokátka Lucie Hrdá, která údajnou poškozenou zastupovala.

„To vyvrcholilo sexuálním násilím. Pak ji údajně přesvědčoval, že se nic nestalo,“ dodala pro HN Hrdá.

Vanča: Nepochybil jsem

„Ačkoli jsem nijak nepochybil, dal jsem svou funkci k dispozici, abych nezatěžoval činnost ministerstva,“ uvedl tehdy na svou obhajobu nyní Vanča.

„Vzhledem k tomu, že okolnosti bude pravděpodobně šetřit policie, se nyní nemohu vyjadřovat k žádným detailům, ačkoli bych rád předložil úplné a jednoznačné vysvětlení,“ dodal Vanča.

Advokátka Hrdá se snažila dohodnout s ministerstvem na více než půlmilionovém odstupném pro svou klientku za šikanu na pracovišti. „Jde o odstupné z důvodu způsobené újmy za to, jak se k ní chovali,“ uvedla Hrdá.

Případ nakonec podle Vanči skončil v prosinci. V obsáhlém vyjádření na Facebooku uvedl, že jak policie, tak interní šetření MMR ho očistilo. „Nespáchal jsem nic trestuhodného, a už vůbec ne trestného. Policejní verdikt jednoznačně praví, že není podezření na spáchání jakéhokoli trestného činu ani přestupku mou osobou. Šetření MMR má obdobný výsledek, 100 % odpovědí anonymně dotazovaných zaměstnanců bylo v tom smyslu, že jsem se nikdy k nikomu nevhodně (šikanózně) nechoval,“ napsal Vanča.

Video  Politolog o Vaňkové s práškem i záletném Koláříkovi. Jaký budou mít kauzy dopad?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

UFO1 ( 7. ledna 2024 13:48 )

Demokracie po Česku,u tohoto je diskuze,u Fialy a Jurečka ne, divné, nedemokratické, objednávané politiky? Blesk strani některým?proc? Novinářská etika dostává na pr...

stoura ( 29. prosince 2023 06:48 )

Sliby se slibují, blázni se radují. Nejde o to zadarmo nebo zaplať ale že se vedoucí dredař ani trochu nestydí!! Naslintal toho hodně,doblbnul voliče a hlavně se dostal k lizu a o to mu šlo!! 😨 👎

Uživatel_5522193 ( 28. prosince 2023 21:10 )

Stíhá kdo koho ty Babiši 🙈

jajas ( 28. prosince 2023 20:47 )

A to ty dobře víš, viď? Kolikpak jsi už měla nicků? 😁

jajas ( 28. prosince 2023 20:47 )

Vanča skončil, protože věděl, že to udělal a ztrapnil se. Pokud byl Babiš obviněn, tak jaký dostal trest? 😨 Cítí se být nevinen, takže neodsoupil...až ho potrestají nebo zavřou, tak prostě skončí, prozatím se tak neděje....jen někteří o tom blbě kecají furt dokola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa