Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pirátský ortel nad záletným Koláříkem: Po aféře s milenkou skončil ve funkcích. Z politiky se stáhl zcela

Aktualizováno -
31. července 2023
10:55
Autor: ČTK, simao - 
31. července 2023
08:53

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík, jehož kauzu údajného napadení bývalé asistentky prověřuje policie, skončil ve zbývajících funkcích u Pirátů. Vyzvalo ho k tomu v neděli předsednictvo strany. Piráti to uvedli v dnešní tiskové zprávě. Podezření vznesená proti Koláříkovi vnímají jako neslučitelná s dalším působením ve straně.

Kolářík minulý týden požádal na stranickém fóru o pozastavení členství. „Vzhledem k aktuálně probíhající mediální kauze, která se týká mé osoby, pozastavuji členství ve straně, protože nechci, aby s ní byla strana spojovaná,“ uvedl. Kolářík byl mimo jiné místopředsedou krajského sdružení.

Piráti: Neslučitelné s dalším působením u nás

„Podezření vznesená proti Lukáši Koláříkovi vnímáme - a to zejména v kontextu nových informací v médiích - jako neslučitelná s dalším působením v České pirátské straně,“ uvedlo dnes republikové předsednictvo Pirátů.

„Za netransparentní a problematický považujeme rovněž fakt, že k informování vedení strany o incidentu došlo ze strany Lukáše Koláříka s výrazným zpožděním a v neúplné formě, což zpomalilo celý proces vyvození adekvátní odpovědnosti,“ uvedli Piráti v prohlášení.

Předsednictvo v neděli vyzvalo Koláříka „k ukončení i veškerých zbývajících funkcí souvisejících s Pirátskou stranou včetně vládního týmu, které ještě zastával po složení politických pozic a pozastavení členství.“ Kolářík s okamžitou platností ve funkcích skončil, dodalo předsednictvo, podle kterého to byl jediný možný postup.

Kolářík: Snaží se mě vykreslit jako útočníka

Kolářík v pondělí ČTK napsal, že ho mrzí, že svým nevhodným chováním zejména vůči manželce dopustil vygradování situace. Bere to jako své osobní selhání. „Z toho důvodu jsem také před měsícem rezignoval na svou funkci náměstka člena vlády a mé ženě i asistentce se omluvil,“ uvedl.

„Vzhledem k aktuálnímu dění, které se mě snaží vykreslit jako útočníka, jsem také ve čtvrtek pozastavil členství ve straně, aby celou kauzou nebyla poškozována práce mých kolegů,“ doplnil.

Stáhl se z politiky

Aktuálně tak Kolářík nevykonává žádné veřejné funkce, není politicky aktivní a neplánuje to.

„Podrobnosti k celému incidentu budou vyjasněny v průběhu probíhajícího vyšetřování a nadále je hodlám konzultovat pouze se svým právním zástupcem ve snaze o očištění svého jména,“ dodal Kolářík.

Konflikt s milenkou

Kolářík na ministerstvu vnitra skončil před několika týdny, tehdy to vysvětlil osobními důvody. Informoval o tom Deník N, který také uvedl, že je za odchodem potyčka, která se odehrála po jedné z akcí ministerstva vnitra a které se Kolářík účastnil.

Bývalý náměstek souvislost potvrdil. „Má rezignace částečně souvisí s incidentem, při kterém došlo k fyzickému napadení mojí ženy a při jehož řešení jsem osobně selhal,“ napsal tehdy serveru Kolářík.

Podle Seznam Zpráv později vyšlo najevo, že šlo o potyčku mezi ním, jeho manželkou Janou a jeho asistentkou, se kterou měl milostný poměr. Kolářík podle webu později na neveřejné části pirátského fóra uvedl, že asistentka vešla k nim do pokoje, kde „bila jeho spící ženu a bila ji pěstmi i věcmi, které byly po ruce“ a také že ji ohrožovala nožem.

Události se podle webu odehrály 1. června v hotelu Spiritka na pražském Břevnově, což je ubytovací zařízení ministerstva vnitra.

Asistentka: Udeřil mě a kopl

Seznam Zprávy následně přinesly vyjádření asistentky, která popřela, že by Koláříkovu manželku ohrožovala nožem, a uvedla, že ji Kolářík po hádce udeřil dvakrát pěstí a na zemi do ní několikrát kopl.

Tehdejší náměstek ministra následně pro web reagoval, že při sebeobraně „došlo pouze k úderu, kterému předcházelo neoprávněné vniknutí do pokoje, ve kterém jsme spali, ozbrojené napadení mojí ženy a napadení mě.“

Piráti podle předsedy Ivana Bartoše od počátku situaci brali velmi vážně a řešili ji. „Násilí v Pirátské straně netolerujeme, naopak dlouhodobě bojujeme za lepší postavení obětí. Lukáš Kolářík vyvodil odpovědnost, rezignoval na pozici náměstka ministra vnitra 4. července, pozastavil členství a s tím i působení ve vnitrostranických funkcích,“ uvedl v pátek na twitteru předseda Pirátů.

jajas ( 1. srpna 2023 11:49 )

To je v poho...jak jsem se dočetl, Mareček Bendů řekl, že v té době primátorka nepracovala (asi měli s náměstkem přestávku v jednání na oběd), takže to na vyhazov z funkce není......Prostě ji vyfotili, jak si ona a její náměstek, mimopracovně "prohlíží" lajny neidentifikovaného bílého prášku....no a? To přece může každý.....

svetlana62 ( 1. srpna 2023 00:12 )

...kdo je oběť a kdo pachatel je celkem jedno...mně se jedná spíš o to,ze všechny zveřejnili, pomluvili, udělali asi ostudu větší,nez by si zasloužila, ale paní asistentka cuci, až se vše utiší a bude radit dál...

xxxx678 ( 31. července 2023 22:10 )

Čekám omluvu, Redakční..

Uživatel_5125828 ( 31. července 2023 20:26 )

Ale debilní řešení situace......meli se domluvit a vyřešit to ve čtyřce v posteli. Užili by si.toho snad a ještě by neztratil politické koryto

jajas ( 31. července 2023 19:08 )

Ta asistentka se jim povedla!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa