Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politologové o posměchu za Kolaříkovu nabídku „trojky“. Jak kauza zamává s Piráty?

Autor: vja - 
30. července 2023
05:00

Pirátská strana zažívá poslední měsíce poměrně turbulentní období. Partají otřásly během posledního půlroku minimálně tři kauzy, které navenek nepůsobí příliš dobrým dojmem. Poslední z nich, týkající se dnes již bývalého náměstka na Ministerstvu vnitra Lukáše Koláříka a katastrofálního ztroskotání jeho „milostného trojúhelníku“, bude řešit předsednictvo Pirátů již tuto neděli. Nakolik otřáslo Koláříkovo jednání image Pirátské strany a oslabí jejich pozice v rámci vládní koalice? Na tyto a další otázky poskytli Blesku odpovědi politologové Jan Kubáček a Lukáš Jelínek.

Koláříka a jeho asistentku měla po noci plné popíjení alkoholu načapat v jednom z hotelů manželka náměstka při pokusu o intimní styk. Zprvu se nevěrník snažil situaci pohotově vyřešit nabídnutím „trojky“, což však zjevně nevyšlo úplně podle jeho plánu. Následovala hádka, do které se v jednu chvíli zapojil i manžel Koláříkovy podřízené. Vše nakonec vyeskalovalo ve fyzický konflikt asistentky a Koláříkovy manželky, kterou měl v jednu chvíli náměstek ukončit udeřením zaměstnankyně Ministerstva vnitra.

Kauzy se velmi rychle chytli i uživatelé sociálních sítí, kteří závažnou událost pojali podle očekávání často s humorem. Vznikla tak celá řada fotomontáží a vtípků na Koláříkovu adresu. „Jestli byl Lukáš Kolařík při sexu s milenkou zastižen manželkou a zareagoval tak, že nabídl oběma ženám sex ve třech, tak ode mě má 10 bodů z 10 za pohotovou reakci a kreativitu!“ napsal například jeden z uživatelů sítě Twitter.

Kauza je o to citlivější, že Kolářík svého času kandidoval ve volbách pod heslem „Vždy jsem byl nekonfliktní typ a neshody řeším s chladnou hlavou a dohodou“. Po jeho fyzickém napadení asistentky (ke kterému podle něj došlo v sebeobraně) samozřejmě nepůsobí zmíněné prohlášení příliš důvěryhodně.

Poměrně tragikomického rozměru nabylo i motto, jež měl Kolářík na pirátském internetovém fóru pod svými příspěvky. „Nikdo není na světě úplně zbytečný, i ten největší hlupák slouží alespoň jako špatný příklad,“ stojí v diskuzích u mnoha z jeho reakcí.

K incidentu se stihl vyjádřit již i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, který označil kauzu za zklamání. „Obvinění vznesená proti Lukáši Koláříkovi považujeme za vážná a jejich obsah je pro nás zklamáním. Od počátku jsme brali situaci velmi vážně a řešili jsme ji, jak jsem již dříve za vedení strany sdělil médiím i veřejnosti. Násilí v Pirátské straně netolerujeme, naopak dlouhodobě bojujeme za lepší postavení obětí. Lukáš Kolářík vyvodil odpovědnost, rezignoval na pozici náměstka ministra vnitra 4. července, pozastavil členství a s tím i působení ve vnitrostranických funkcích. Situaci znovu projedná republikové předsednictvo na nedělním jednání,“ informoval.

Kubáček: Odpracovávat to bude roky, Piráti „zlobit“ nepřestanou

Otázkou zůstává, nakolik pohne zmíněná kauza s pozicí Pirátů ve vládní koalici, v rámci které často pirátští politici moralizují své kolegy z dalších stran. „Ukazuje se, že často to jejich moralizování nemá odůvodnění, protože nejsou lepší, ale není to kauza, která by byla spojená s nějakou viditelnou tváří či vrcholovým představitelem Pirátů. Stranu jako takovou to tolik nepoškodí. Samozřejmě je ta kauza nebezpečná spíš v tom, že je pikantní, spojená hodně s privátnem, s nevěrou a násilím, čili má prostě takový výbušný potenciál,“ sdělil Blesku politolog Jan Kubáček.

Že by se Piráti v očích svých voličů propadli už kvůli malé veřejné známosti Koláříka, příliš pravděpodobné není. Určitou ostudu si prý přece jen uřízli. „Tak je to samozřejmě reputační nepříjemnost. Jedinou v uvozovkách záchranou pro Piráty je, že běžný volič pana Koláříka nezná, příliš si nepamatuje, že byl poslancem, jelikož nebyl z těch nejviditelnějších. Je to ale určitá ostuda pro Piráty,“ nechal se slyšet Kubáček.

Jaké dopady bude mít Koláříkovo počínaní na jeho další působení i stranu jako takovou, zatím není zcela jisté. Je ale dost pravděpodobné, že politická kariéra bývalého náměstka na nějakou dobu zcela ustrne. „Je to spíš o tom, jestli ještě budou nějaké pikanterie ještě unikat a jestli ta kauza bude dál žít svým životem. Pokud by přežila měsíc srpen, tak je dost dobře možné, že může ukončit politickou kariéru dotyčného, ale zatím si spíš myslím, že to tak trochu usne tou variantou, že udělal takový půlkrok stranou. Pozastavil členství, tím se vydistancoval od Pirátů a teď doufá, že se to přemlčí, že se to přežene,“ okomentoval situaci pro Blesk politolog.

Celý incident je spojen s řadou citlivých témat, což Koláříkovi zcela jistě příliš nepomůže. Napravit pochroumanou reputaci se mu tedy pravděpodobně v dohledné době nepodaří. „Samozřejmě je tam ten náboj jednak letního období a toho, že opravdu tam jde o to, co přitahuje pozornost - nevěra, milostný trojúhelník, spory mileneckých dvojic a do toho otevřené násilí a v podstatě takový paralelní život. Bude si to muset odpracovat v řádu let, ne měsíců,“ myslí si Kubáček.

Pirátští politici se dlouhodobě zasazují o přijetí tzv. Istanbulské úmluvy, jež se týká prevence a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Koláříkův konflikt s asistentkou však podle Kubáčka dodal odpůrcům tohoto snažení silnou argumentační munici. „Myslím si, že takovým tím dlouhodobým a většinovým postojem Pirátů to nehne. Ti jsou pevně na pozicích Istanbulské úmluvy, ač vlastně zde nemá příliš odůvodnění, ale prostě ji drží dlouhodobě jako symbol a držet ji budou dál. Samozřejmě pro kritiky se nabízí velmi cenná zkratka, kterou mohou využívat jako takový symbol typu ‚podívejte, tak vlastně podle této úmluvy by dotyčný měl jednoznačně skončit ve veřejném životě a měl by být přísně trestán‘,“ uvedl pro Blesk.

Pokud jde o pozici Pirátů ve vládní koalici, nemá podle Kubáčka zmíněná kauza potenciál výrazně s ní pohnout. Vcelku paradoxně by nakonec mohla vést i k většímu vymezování se oproti zbytku tradičních stran. „Myslím si, že to naopak kuriózně povede k tomu, že Piráti budou ještě více zlobit a působit trošku jako čertovo kopýtko vlády, protože je to pro ně výhodné. Jejich voliči to oceňují a blíží se důležité volby, takže si myslím, že ta emancipace Pirátů ve vládě, a to zlobení ve vládě vůči zbývajícím stranám bude pokračovat, bude zesilovat. Řekl bych, že ani tahle kauza s tím nic nezmůže, že samozřejmě kritici ji budou používat, ale s Piráty to nehne,“ předpokládá.

Jelínek: Základna Pirátů je zvyklá na metody aktivistické strany

K vnitrostranickému fungování Pirátů a vlivu Koláříkovy kauzy na něj pohovořil pro Blesk politolog Lukáš Jelínek. Řada členstva Pirátské strany je podle něj stále zvyklá na fungování partaje jako aktivistické a odlišné od stran tradičních. To, jakým směrem se nadále bude vyvíjet, podle jeho slov z velké míry záleží právě na tom, jak strana přistoupí ke kauze Koláříkově či Komrskové. Každý nezvládnutý incident by je totiž v budoucích volebních kláních mohl připravit o cenné hlasy voličů.

Jak si myslíte, že se Piráti poperou s řadou citlivých kauz, které stranu v posledním roce sužují? Mají k tomu potřebné mechanismy?

Ono je prostě cítit na Pirátské straně, že má protestní kořeny. Má kořeny strany, která je kritická, náročná na politiky, a to i na své vlastní politiky. Vlastně takto se do značné míry ta členská základna chová a občas je to ještě navíc provázeno tím, že vnitřní mechanismy Pirátů jsou dost odlišné od vnitřních mechanismů ostatních stran, že se přece jenom snaží spoustu věcí řešit v rámci jakési přímé vnitrostranické demokracie, což potom ty jejich interní problémy nebo neshody může ještě zveličovat.

Je znát rozdíl mezi zvenčí poměrně stabilním vedení strany a poněkud divočejší základnou?

Stranické špičky si již navykly tomu politickému provozu na nejvyšší úrovni a už víceméně přijaly pravidla hry tradičních politických stran. I proto nejsou příliš šťastné z těch kauz, které se probírají na internetovém pirátském fóru a mají tendenci je spíš bagatelizovat nebo přehlížet, zašlapávat do země. Právě proto, že ta členská základna je ještě zvyklá na metody práce spíše aktivistické nebo protestní strany, tak je potom celkem pochopitelné, že vždycky jimi otřese nějaká větší kauza, která může nějakým způsobem narušit obraz Pirátů jako strany transparentní, jako strany, která trvá na rovnosti všech před zákonem a která třeba razí taková témata jako co nejpřísnější odsouzení násilí na ženách nebo prostě jakéhokoliv násilí.

Může dojít i k rozvratu uvnitř strany či změně jejího směřování?

Je celkem pochopitelné, že kauza, jako je ta Koláříkova, může do značné míry vyvolat bouřlivý ohlas uvnitř strany v okamžiku, kdy se stranické špičky k ní dostatečně jasně nepostaví. Piráty pořád ještě čeká nějaké zásadnější rozhodnutí v tom, nakolik budou hrát podle pravidel, která si sami stanovili a která jsou na ně přísnější, než v jiných politických stranách, anebo nakolik se stanou klasickou partají, jaké známe, a které jsou obklopeny kauzami, jaké prožívali občanští demokraté, sociální demokraté nebo další strany. Toto je zkrátka věc, která ještě úplně v Pirátské straně vyjasněná není a dokud se nevyjasní, tak si myslím, že nebude Pirátská strana úplně čitelnou a i tím nejpevnějším spojencem do nejrůznějších vládních koalic.

Hrozí, že by Koláříkova kauza oslabila pozici Pirátů ve vládní koalici?

Oslabit je může určitě. Pozice Pirátů je na jedné straně celkem slušná, daná tím, že jsou i podle průzkumu veřejného mínění v České republice třetí nejsilnější stranou. Ačkoliv mají málo poslanců, tak ty ostatní strany k nim přistupují s jistým respektem, a to přesto, že by se bez těch pirátských hlasů vládní koalice obešla. To jenom čas od času zaznívá takovéto vyhrožování, že by mohli být z té koalice vyobcováni. Jestli je ta kauza může v něčem poškodit, tak především v přetahované o hlasy voličů, které nás čeká jednak příští rok v evropských volbách a potom klidně i v těch volbách sněmovních. Piráti budou nejspíš usilovat o podobný elektorát jako Starostové a nezávislí nebo jako TOP 09, to znamená o ty liberálnější voliče, mladší nebo městské voliče. Tam ta konkurence bude celkem velká a každá nezvládnutá kauza může Piráty připravit o cenné hlasy, takže to je o důvod víc, aby se k takovýmto kauzám dokázali stavět čelem.

Video  Prostor X: Rozhovor s Vítem Rakušanem  - Videohub
Video se připravuje ...

Mr MRD ( 31. července 2023 06:56 )

Tak sdílení je jednou z priorit Pirátů, ale nějak to zapomněl vysvětlit manželce.

stoura ( 31. července 2023 05:41 )

Ono to nevypadá na jeden velký bor*del ale ten je celá tahle politika!!! Někteří z nich jsou zajištění na stáří už teď, např. darmožrout jménem M. Benda a takových je tam přehršel!!!

jajas ( 30. července 2023 20:20 )

To je mi taky Einstein....se peleší s milenkou, když je na stejném místě jeho manželka a milenčin manžel....to nevymslíš.....

Ford Henry ( 30. července 2023 18:16 )

To dává náhled na jejich myšlenkové pochody, které pak aplikují na nebohé obyvatelstvo.
Je to jen další z vykolejenců od Pirátů a celkově z politiky a veřejného sektoru.

lucie13 ( 30. července 2023 16:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa