Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Předsevzetí politiků: Vystrčil dal slib manželce, Pekarová si přeje, abychom k sobě byli milejší

  • Autor: amb - 
    1. 1. 2024
    05:00

    Nevyklizená kůlna, málo času s rodinou... politici sdíleli s Blesk Zprávami, co letos nestihli a co by si přáli do příštího roku. „Od května jsem nasedl na tygra a ještě neseskočil,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by si přál zlepšit pozici žen v diplomacii. „Přijímám tento úkol za svůj,“ řekl. A co například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)? 

  • 1.Vystrčil: Slíbil uklidit kůlnu

    Na otázku, zda se mu v roce 2023 splnilo nějaké přání, odpověděl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS): „Moc jsem si přál, aby se mladí lidé více zapojovali do veřejného života, a zdá se mi, že se to pomalu začíná dařit.“

    Přece jen však něco nestihl. „Slíbil jsem manželce, že tento rok již opravdu uklidím svůj nepořádek v naší kůlně, a opět to asi nestihnu,“ přiznal Blesk Zprávám. 

    A dává si nějaké předsevzetí do roku 2024? „Chci zkusit být přece jenom trochu více s rodinou a s našimi psy,“ řekl. 

    Video  Adventní projev Miloše Vystrčila: Kritika populistů i slova o lhaní, závislosti a neochotě hledat kompromisy  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Pekarová Adamová: Málo času s blízkými

    „Podobně jako v každém roce – něco se podaří, něco ne. Rok 2023 byl plný výzev, z nichž mnohé byly dosti náročné. Snažím se plnit spíše přání svých blízkých, protože mi největší smysl dává přinášet radost druhým. Mé největší přání, abychom žili v bezpečí, sounáležitosti a společnost držela při sobě, se daří plnit jen částečně. Je však potěšující, že na tom je možné pracovat v každém roce a že to máme možnost ovlivnit svým přispěním každý. Proto není nic ztraceno,“ ohlédla se za rokem 2023 předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

    Je něco, co se jí v roce 2023 nepodařilo? „Bohužel jsem v letošním roce z důvodu své vysoké pracovní vytíženosti nestihla strávit tolik času se svými blízkými, kolik bych chtěla. Dále pak lituji, že jsme vinou dlouhých opozičních obstrukcí v Poslanecké sněmovně zatím stále ještě nestihli schválit některé zákony, které pomohou zlepšit životy našich občanů i stav celé naší země,“ odpověděla. 

    A co se týče předsevzetí do roku 2024... „Novoroční předsevzetí si zpravidla nedávám, ale snažím se každý den, po celý rok, nacházet důvody ke spokojenosti. Pokud jsme optimističtí, vstřícní k druhým, pak se nám to samé od ostatních dostává nazpět. Samozřejmě bych mohla začít jmenovat řadu úkolů, které přede mnou stojí, ale spíše bych nyní zmínila chuť přenášet trochu toho klidu, veselí a rozjímání svátečních dnů do celého roku. Přála bych nám všem, abychom k sobě uměli být milejší a měli radost ze života v naší krásné zemi,“ uvedla.

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Epicentrum (16.10.2023) Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pořadu Epicentrum (16.10.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 3.Lipavský: Co nejvíc času s dcerou

    Také ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) jsme se zeptali, zda měl v roce 2023 nějaké přání a jestli se mu vyplnilo. „Jedno z mých přání bylo, aby česká společnost neotupěla vůči hrůzám, které páchá Rusko na Ukrajině, a nadále jsme vytrvali v její podpoře. To se myslím splnilo, navíc se ukazuje, že Ukrajincům žijícím u nás se podařilo celkem dobře se zapojit do chodu naší společnosti,“ odpověděl Lipavský.

    „Na čistě domácí půdě se mi splnilo přání rozjet diskuze s občany o české zahraniční politice a mluvit s nimi tváří v tvář. Stihl jsem hned několik veřejných debat v krajích a besed na školách, například v Broumově, Lovosicích, Novém Boru, České Lípě, Písku atd. Všechny tyto akce byly nesmírně inspirativní a vždy mě nabily energií a dobrou náladou, a tak bych v tom rád pokračoval i příští rok,“ dodal. 

    Věci, které nestihl, se týkají postavení žen v jeho rezortu. „Co jsem v roce 2023 nestihl? Vím, že ženy v diplomacii bohužel stále naráží na překážky, které jsou pozůstatkem minulosti. I když tomuto tématu od mého nástupu do funkce věnujeme speciální pozornost, je to běh na dlouhou trať a je v této oblasti nutné na Ministerstvu zahraničních věcí odvést ještě dost práce. To si plně uvědomuji a přijímám tento úkol za svůj. Ženy v diplomacii potřebujeme,“ napsal Blesk Zprávám. 

    Předsevzetí pro rok 2024 má. „Chtěl bych nadále dělat svou práci zodpovědně, sebevědomě i s pokorou. Chtěl bych, aby byl hlas Česka v zahraničí stále silnější a aby měli z české zahraniční politiky prospěch všichni naši obyvatelé. Chtěl bych, aby se lidem v české zahraniční službě, což je velmi odpovědné a náročné povolání, dobře pracovalo. A pokud můžu být osobnější - podobně jako uplynulé roky chci trávit co nejvíc času se svou dcerou,“ zakončil Lipavský. 

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro Blesk (14.12.2022) Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v rozhovoru pro Blesk (14.12.2022) | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Dvořák: Nestihl jsem New York

    A na tři otázky odpověděl také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Na začátku roku jsem si přál hlavně se ve zdraví dožít jeho konce, a to se snad už podaří,“ uvedl. 

    Je něco, co v roce 2023 nestihl? „Přál jsem si být víc s rodinou, což tedy úplně nevyšlo, od května jsem nasedl na tygra a ještě neseskočil. A taky jsem ani letos nestihl jednu cestu do New Yorku, kterou jsem slíbil své ženě už před covidem...“ odpověděl. 

    Předsevzetí si však nikdy nedává. „A už vůbec ne k nějakému datu v budoucnosti. Tím si ušetřím zklamání sám nad sebou, pokud bych takové předsevzetí pak nesplnil, což by nejspíš nastalo. Pokud se tedy rozhodnu něco ve svém životě zásadně změnit, nesmím čekat na nějaké zlomové datum, ale musím to udělat hned. Takhle jsem třeba před 37 lety přestal s cigaretami v půlce listopadu. Dnes se za tu vytrvalost občas odměním doutníkem...“ uvedl. 

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) při rozhovoru pro Blesk (20.10.2023) Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) při rozhovoru pro Blesk (20.10.2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Heil Nutella ( 1. ledna 2024 22:23 )

Vypráskáme tu svoloč.

Heil Nutella ( 1. ledna 2024 19:28 )

Pepek Vyskoč a kůlna.

Uživatel_5650027 ( 1. ledna 2024 16:23 )

👍👍👍

klozovice ( 1. ledna 2024 14:03 )

My si přejeme ať jdete víte kam a to co nejdříve

Uživatel_5486376 ( 1. ledna 2024 11:50 )

Národu uděláte největší radost když vy všichni vlastizradi odtahnete z české republiky a zase bude dobře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa