Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kar na Hradě po mši za Schwarzenberga: Bylo to důstojné, říká Vystrčil. Kovářová ulehla s covidem

Autor: ver - 
13. prosince 2023
05:00

V sobotu proběhlo ve svatovítské katedrále poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem, po kterém rodina zemřelého uspořádala kar přímo na Pražském hradě. Na recepci pro smuteční hosty nechyběli ani nejvyšší ústavní činitelé včetně prezidenta Petra Pavla. „I okamžik posledního rozloučení může být do jisté míry povznášející a povzbuzující,“ popsal Blesku atmosféru karu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

Na kar se dostavilo mnoho hostů, kteří nechyběli ani na posledním rozloučení v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Kromě prezidenta Petra Pavla a jeho manželky Evy či předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) tam zavítali i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), herec Bolek Polívka, místopředseda Senátu Tomáš Czernin (TOP 09), kněz Ladislav Heryán nebo bývalý místopředseda vlády Martin Bursík (LES) se svou manželkou Kateřinou Bursíkovou Jacques (LES), která se fotkou z recepce pochlubila jako první. 

Vystrčil: Důstojné i povzbuzující

„Já si myslím, že to bylo důstojné. A bylo pro mě zajímavé si o panu Karlu Schwarzenbergovi poslechnout i názory od těch lidí, které jsem já neznal a kteří s ním třeba byli v kontaktu, protože ho znali ze zahraničí a z míst, která jsem nikdy nenavštívil,“ popsal Blesku atmosféru karu Vystrčil. „Cítil jsem, že ti lidé, co tam jsou, jsou mi v naprosté většině blízcí. To mě potěšilo,“ dodal. 

Podle předsedy Senátu recepce proběhla v přátelské a příjemné atmosféře. „Byť se o tom takhle nemluví, i ten okamžik posledního rozloučení může být velmi důstojný a do jisté míry i povznášející a povzbuzující,“ řekl Vystrčil. „Tohle se v rámci toho odchodu a rozloučení s Karlem Schwarzenbergem ve svatovítské katedrále povedlo,“ dodal. 

Farský po mši zamířil za rodinou

Na kar byl pozván i místopředseda STAN Jan Farský. „Nešel jsem tam. Už jsem na to totiž neměl čas kvůli dětem,“ řekl Blesku Farský. „Rád jsem se zúčastnil zádušní mše, ale pak už jsem vyrazil k domovu,“ dodal. 

I Farský rád vzpomíná na Schwarzenbergův humor a noblesu. „Já na něj budu vzpomínat jako na člověka, kterému se vyplatilo naslouchat, který nemluvil zbytečně, a když už od něj něco zaznělo, tak to prostě dávalo velký smysl a stálo za to se nad tím zamyslet,“ řekl Farský s tím, že jejich vztah nikdy nepřekročil hranici kolegiality. 

„Já jsem od něj měl až jistý odstup, protože pro mě to byl člověk s neuvěřitelnou zkušeností, životním příběhem a nadhledem. On byl úžasný v tom, že by mnohdy mohl být zahořklý, ale to on vůbec nebyl. Vždycky s ním byla legrace, ty jeho glosy byly vždycky trefné,“ popsal svůj vztah s knížetem Farský. 

Zádušní mše ve svatovítské katedrále se zúčastnila i 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). Ta už se ale v pondělí snažila vyležet covid. „Mám covid a horečku,“ sdělila Blesku stručně Kovářová. 

Poslední vzpomínky na knížete

„Vzpomínám na to, jak on na některých jednáních ‚podřimoval' a následně se ukázalo, že dával velmi dobrý pozor, co se děje, a dokázal na ty okamžiky, které probíhaly, když on měl zavřené oči, potom reagovat tak, že bylo zřejmé, že poslouchal. To byla věc, která ty, co toho nebyli znalí, překvapovala,“ popsal jednu ze svých oblíbených vzpomínek na Schwarzenberga Vystrčil. 

„Tou druhou je jeho smysl pro humor a schopnost v jedné větě vyjádřit názor na složitý problém tak, že ho bezvadně popsal, aniž by to musel ‚okecávat', jak je v politice většinou zvykem,“ řekl předseda Senátu. „To si myslím, že je dar, který nemá zdaleka každý,“ dodal. 

„Mně na něm přišlo zajímavé, jak pojal politiku jako službu. On se skoro do poslední chvíle pořád s někým scházel. Řekl bych, že zdánlivě nesmiřitelné lidi dokázal dostat k jednomu stolu, a alespoň jim umožnit jeden druhého vyslyšet. V tomhle on byl moc inspirativní,“ vzpomíná Farský. 

Dojemná chvíle na posledním rozloučení

Farského na zádušní mši nejvíce dojaly přímluvy spoluzakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska a starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09). „V tu chvíli to pro mě byl silný moment,“ řekl Blesku. „Výborný byl i Tomáš Halík, který jako by zvedl poselství Karla Schwarzenberga. Mně přišlo, jako kdyby prodlužoval jeho službu tím, co popisoval,“ dodal Farský. 

Zádušní mši provázela i zima, která k začátku prosince neodmyslitelně patří. „Zima samozřejmě byla veliká, ale s tím už se tak musí počítat, že se v katedrálách nevytápí. Takže to k tomu patří,“ uzavřel Farský. 

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy venkuerga.  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5650492 ( 14. prosince 2023 20:02 )

Možná jsi v mládí udělala taky věci na které dneska nejsi úplně pyšná. Tak to má hodně lidí.
Marie M.

Jirik-ta ( 14. prosince 2023 10:49 )

Jirik-ta ( 14. prosince 2023 10:48 )

💖🌹

Jirik-ta ( 14. prosince 2023 10:48 )

hlavně ta gesta, to je základ konstrukce mediální reality zloději

Eva HÁDĚ ( 14. prosince 2023 06:13 )

Bych ti prala zazit Vencu, kdyz delal v Praze kotelnika a ozlalej se motal od putyky k putyce. Inteligentni pan

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa