Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schwarzenbergův synovec Ferdinand: Neuvěřitelné, kolik lidí přišlo! Děkoval i lékařům

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
11. prosince 2023
18:38

Synovec Karla Schwarzenberga Ferdinand neměl v sobotu v katedrále sv. Víta snadný úkol – promluvit u řečnického pultíku na emotivním rozloučení svého strýce a navíc v češtině. Četby evangelia se ujal se ctí. V pondělí pak děkovali lidem za to, že se s jeho strýcem dorazili ve velkém počtu rozloučit do kostela Panny Marie pod řetězem i na Pražský hrad a přispěli také na Schwarzenbergovo přání. Rodinné díky vzkázal i lékařům.

„Rodina děkuje lékařům a ošetřovatelům, kteří se o Karla Schwarzenberga v Čechách starali, i všem lidem, kteří se s ním přišli rozloučit,“ uvedl v prohlášení Ferdinand Schwarzenberg, synovec zesnulého exministra.

„Je až neuvěřitelné, kolik lidí se rozloučení zúčastnilo osobně v kostele maltézského řádu, na Pražském hradě či u televizních obrazovek. To násobně předčilo jakákoliv naše očekávání,“ pokračuje Ferdinand Schwarzenberg.

Pohřbu v Praze a poté v rodinné hrobce na Orlíku se účastnili i Schwarzenbergova manželka Therese a syn Jan Nepomuk a dcera Anna Karolína, přezdívaná Lila. Zatímco syn Jan dojal během polibku na rakev před poslední cestou Karla Schwarzenberga z Prahy na Orlík, Lila vystoupila před návštěvníky pražské Lucerny na koncertu Karel žije dál.

„Celá tato zkušenost v Praze je nádherná a úchvatná. Lidé se ve sněhu řadí, aby se rozloučili s mým otcem, děkuji všem, kdo přišli do katedrály, před ni nebo sem na koncert,“ říkala Schwarzenbergova dcera.

O výsledku sbírky, do které přispívali lidé minulý týden elektronicky či během návštěvy malostranského kostela Panny Marie pod řetězem do přistavené kasičky, informovala dnes rodina v tiskové zprávě.

Rodina Schwarzenberga, která tak poděkovala za péči o nemocného i účast na pietách v Česku, rozhodne o rozdělení více než 2 milionů v následujících dnech. 

Peníze by však měly jít na pomoc Ukrajině napadené Ruskem a na charitativní projekty maltézského řádu, jak si Schwarzenberg přál. Řád maltézských rytířů je v Česku zřizovatelem tří škol, věnuje se osobní asistenci pro seniory, pomáhá lidem bez domova i rodičům samoživitelům či rodinám v nouzi. Organizuje také volnočasové aktivity pro mladé handicapované, osoby jinak potřebné a pro pomáhající dobrovolníky.

Video  Schwarzenbergův pohřeb: Rakev se vydala na poslední cestu, mši zakončila hymna.  - Blesk TV, ČT
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa