Policii na místo podle svých slov zavolala mužova blízká kamarádka, u níž Anastasov strávil několik posledních týdnů. V osudný den, tedy ve středu, krátce po třetí odpoledne ho přivezla do Prahy 6 k jeho bytu. Muž jí prý řekl, že se půjde zabít, a utekl dovnitř. „Kolem čtvrté hodiny jsme obdrželi informaci, že by muž v ulici Jaselská měl mít záměr spáchat sebevraždu,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský. Nejprve policisté nemohli vyloučit, že je muž ozbrojený a že může držet rukojmí, na místo tak zamířili vyjednavači.

„Vyjednávání nevedlo k úspěchu, proto byl byt otevřen za použití násilí příslušníky URNy. Uvnitř se nacházela pouze jedna osoba,“ dodali policisté. Podle agentury Aktu.cz muže našli policisté předávkovaného ve vaně. Byl ve vážném stavu. „Na místo vyjíždějí záchranáři, lékař i inspektor. 50letý muž byl po intoxikaci léky, muže uvedli do umělého spánku, zajistili mu dýchací cesty a převezli ho do nemocnice,“ popsala Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Mužem, kterého záchranáři z bytu odvezli, je podle informací Blesku z několika důvěryhodných zdrojů právě Andrej Anastasov, podnikatel, jenž dříve vedl počítačové časopisy a nyní vlastní doménu Sex.cz. To je erotická seznamka, na níž byly k mání tisíce žen, od října už ale z policejní vůle nefunguje. Anastasov je totiž od téže doby stíhán Národní centrálou organizovaného zločinu kvůli kuplířství a spolu s ním jsou jako organizovaná skupina stíháni také další lidé a jedna právnická osoba. Zadrženo bylo celkem osm lidí. Anastasova chtěli poslat do vazby, ta ale byla nahrazena slibem a navíc mu zabavili pas, zůstává tak na svobodě.

„Organizovaným provozováním inzertních webů měly obviněné osoby kořistit z poskytované prostituce, kdy svým jednáním po velmi dlouhou dobu podle našich závěrů měly získat neoprávněný prospěch v řádech několika desítek milionů korun (přesná částka zatím nebyla vyčíslena), přičemž celá skupina měla mít v současné době v rámci páchání této trestné činnosti dominantní postavení, čehož také měla zneužívat,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej s tím, že obviněným hrozí od dvou do deseti let vězení.

„Jako výnos z trestné činnosti byl zajištěn majetek v hodnotě cca 63 milionů korun. Jednalo se zejména o nemovitosti, slitky zlata, finanční prostředky na bankovních účtech i v hotovosti a motorové vozidlo,“ dodal Ibehej. Kriminalisté také přímo uvedli, že se jedná o server Sex.cz, žádali totiž osoby, které se cítí být  psychicky, fyzicky nebo jinak poškozeny v souvislosti s inzercí na tomto webu, aby se policistům přihlásily na e-mail ncoz.o2@pcr.cz.  

Chtěl nechat dopis na rozloučenou

Právě Anastasovo stíhání má být podle jeho kamarádky, která ho ve středu odpoledne do Prahy dovezla a následně volala policii, důvodem, proč se rozhodl odejít z tohoto světa. „Řekl, že nechá dopis na rozloučenou, aby alespoň očistil ostatní. Říkal, že nechápe, že to 25 let nikomu nevadilo a najednou se to řeší. Je to normální člověk, slušný chlap,“ řekla Blesku.

„Byl z toho psychicky hodně špatný. Říkal, že ho nebaví život, že nechce žít s tím, že je za něco viněn, i když nic neudělal. Dříve žil pohádkový život a měl spoustu peněz. Říkal, že než aby někde hnil v kriminále a seděl jako nevinný ve vazbě, tak že se raději zabije,“ popsala Blesku. 

Anastasov už dříve pro Lidovky.cz uvedl, že se stíháním nesouhlasí a že si hodlá stěžovat u vyšších státních zastupitelství. Zdeňka Pecharová, jež pracuje jako koordinátorka Spolku pro ochranu žen, který napomáhá sexuálním pracovnicím, a jež s NCOZ na kauze spolupracuje, serveru naopak popsala, jak údajně Anastasov ženy vydíral a hrozil jim fyzickým napadením, když si stěžovaly nebo chtěly s inzerováním svých služeb skončit. „Ty ženy se bály podat trestní oznámení. Doslova se bály o život,“ nechala se slyšet.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí: 116 111 nebo v Centru krizové intervence: 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop a zdarma.

Fotogalerie
7 fotografií