Akce začala v úterý v osm hodin ráno. Do pražské čtvrti Klánovice dorazily policejní autobusy i auta. Hlavní štáb byl zřízen na fotbalovém hřišti, asi tři sta metrů od místa činu. Většina Klánovického lesoparku, který čítá asi 1030 hektarů, byla uzavřená. Na každé cestě stál policista a bránil náhodným chodům ve vstupu.

Další muži zákona vytvořili rojnici a procházeli les, a to i s detektory kovu nebo speciálně vycvičenými psy. Hledali snad vražednou zbraň? Vraha? Nebo další oběť? Člověka už ale hledal vrtulník s termovizí, který lokalitu mapoval o víkendu.

„Policisté pátrají po jakékoliv stopě, která by napomohla objasnění případu,“ konstatoval obecně mluvčí pražské policie Jan Rybanský. „Není možné sdělovat žádné další informace, neboť přípravné trestní řízení je ze zákona neveřejné,“ doplnil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle informací Blesku obcházeli již dříve policisté obyvatele Klánovic s portrétem cizince. Zda šlo o podezřelého, nebo třeba svědka, není jasné.

Video
Video se připravuje ...

Pátrání v Klánovickém lese. (20. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Speciální vybavení

Někteří z policistů na sobě měli speciální vybavení, taktickou vestu, přilbu a nepřehlédnutelný batoh. „Policie batohy ve výstroji nemá. Může tam mít osobní věci, ale také velmi pravděpodobně je v něm obvazový materiál, dlahy, fixační prvky, zkrátka všechno pro poskytnutí prvotního ošetření v poli na poměrně vysoké úrovni,“ okomentoval pro Blesk bývalý policista.

Součástí balistické přilby jsou tzv. prostředky pro komunikaci, tedy sluchátka a mikrofon. Na vestě měl vysílačku a neprůstřelné pláty. Součástí bývá i záložní pistole a náhradní zásobníky. Hlavní zbraň policista mívá přes rameno. „Dále má útočný nůž, pouta, karabinu, protože vestu lze použit při slaňování, nějaký stahovací obvaz pro první pomoc, nově mívají kamery,“ doplnil policista.

Prokleté místo?

Není to poprvé, kdy se v lese procházel vrah. V roce 2005 se tam ukrýval David Lubina, když na Karlově náměstí zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška. V červnu 2014 pak v Klánovickém lese Oldřich Konrád, který si vysloužil přezdívku »Klánovický vrah«, zastřelil amatérského hledače kovů. Vyslechl si výjimečný trest 25 let.

Táta i miminko

Svědkyně ohlásila v pátek kolem 15:00 na tísňovou linku, že slyšela střelbu. Na místě našli policisté mrtvého muže a jeho maličkou dcerku.

Proč mlčí o tom, co našli

Pátrací akce v úterý skočila okolo čtvrté odpoledne, tedy v době, kdy se začalo stmívat. S jakým výsledkem? O tom policisté mlčí. „Máme strach... Proč nám neřeknou, co našli,“ zlobí se místní. To ale bohužel není možné. Zveřejnění podrobností by mohlo narušit vyšetřování.

Pokud jsou informace veřejně známé, může případný pachatel nebo svědek později změnit výpověď a bránit, že si je přečetl v médiích,“ vysvětluje jeden z kriminalistů. Zároveň sledované případy přitahují často i duševně nemocné lidi.

Video
Video se připravuje ...

Pátrání v Klánovickém lese. (20. prosince 2023) Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
103 fotografií