Co přesně se na místě odehrálo, zatím není jasné, muž se ale s pachatelem nejspíš dostal do konfliktu. Činu ze msty nasvědčuje, že zavražděný měl mít čtyři střelná poranění hlavy, stejně jako naprosto nesmyslná vražda malého děvčátka v kočárku. Psycholog Jeroným Klimeš Blesku řekl, že s ohledem na známé okolnosti se mohlo jednat o „srdeční záležitost“. „Vidím v tom plánovanou vraždu. Čtyři rány do hlavy, aby to byla tutovka, to vypadá jako poprava, vypadá, že to bylo plánované,“ nechal se slyšet.

Agrese šla i proti tomu dítěti. Takové dítě není svědek, nemluví. Kdyby ho zajímal jen ten muž, tak jde jen proti němu. U byznys vraždy bych nečekal agresi proti kojenci. Tady očekávám srdeční záležitost,“ dodal Klimeš.

Šílená msta zrůdy?

Že se jedná o šíleného střelce, je přesvědčen psycholog Karel Humhal. „Každá vražda je hrůzná, ale vražda dítěte je ještě hrůznější. Dítě vás nemůže žádným způsobem ohrozit, nemůže se žádným způsobem bránit ani vás nemůže usvědčit. K vraždám dětí dochází výjimečně a obvykle je vraždí matky, u kterých se předpokládá, že se u nich rozvinula poporodní psychóza,” vyjádřil se odborník pro Blesk.

„Mám pocit, že tady to mohlo být jedině ze msty. Že někdo mohl zabít dítě, aby se někomu pomstil. Nejspíše matce, to bych viděl na prvním místě. Také mi to evokuje takové ty bratrovraždy někde v minulosti v královských rodinách.  Každopádně vrah byl buď duševně nemocný, nebo naprostá zrůda,” dodal.

Elitní kriminalista

„V takových případech se vždy stanoví několik možných verzí, z nich bude jedna určitě správná. Jednotlivé verze se postupně vylučují, až zbyde ta správná a po té se pak jde,“ řekl někdejší pražský kriminalista Josef Lottes.

Co může být motivem k tomu, že pachatel zastřelil nejen dospělého muže, ale i dvouměsíční holčičku? „Tuto informaci mám jen z médií, ale pokud tomu tak je, přikláněl bych se k tomu, že v případu hrají roli vztahy, srdeční vazby. Každopádně s takovouto brutální vraždou miminka jsem se ve své praxi nesetkal,“ dodal Lottes.

Velká pátrací akce

Policisté po pachateli stále pátrají, v úterý ráno spustili v Klánovickém lese obří bezpečnostně-pátrací akci. 250 policistů pročesává les, hledají vraha, živého či mrtvého, a jakékoliv stopy, které by jim mohly pomoci případ objasnit. 

„Žádáme motoristy s palubními kamerami, kteří projížděli v pátek mezi 7. a 17. hodinou okolím Klánovického lesa, aby nám poskytli videozáznamy,“ uvedli policisté už v sobotu. Kdokoliv by měl informace k případu, může zavolat na číslo 731 553 135 nebo napsat na e-mail krpa.skpv.ook.podatelna@pcr.cz.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostně-pátrací akce v Klánovickém lese. (19. prosince) Aktu.cz

Fotogalerie
112 fotografií