Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Programový šéf ČT pro Blesk: „Máme pár novinek!“ Přijdeme o Chalupáře, StarDance či kriminálky?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
18. prosince 2023
05:00

Česká televize letos změnila svého generálního ředitele. Petra Dvořáka vystřídal Jan Souček. A jeho vize o veřejnoprávním médiu byla od té předešlé dost odlišná. Poznáme v dohledné době na obrazovkách nějaké změny. Zmizí oblíbené detektivky a nahradí je nové neokoukané filmy, soutěže či seriály? Přijdeme v létě o „nesmrtelné“ Chalupáře, na podzim o StarDance a o Vánocích o Popelku? Na plány ČT i s ohledem na možnost zvyšování koncesionářských poplatků se v Hráčích ptala Vera Renovica programového šéfa televize Milana Fridricha.

Jednou z největších mediálních změn letošního roku bylo střídání ředitele České televize. Po 12 letech odešel Petr Dvořák, kterého vystřídal dosavadní šéf brněnského studia ČT Jan Souček. Pomyslná dvojka ale zůstala i v jeho službách. Program veřejnoprávní TV vede i dál Milan Fridrich. „Já jsem byl domluvený, že budeme pokračovat téměř, v řádu dnů poté, co byl Honza Souček zvolen. Jen jsme ladili to, jak přesně bude ta spolupráce vypadat,“ řekl ke svému setrvání i pod novým šéfem v pořadu Hráči Fridrich.

Chalupáři jako extrémně žádané zboží

Právě nový generální ředitel ČT se ale při své kandidatuře značně vymezoval vůči programu televize. Problém měl například k letnímu schématu, kdy nám televize veřejné služby servíruje především pořady z archivu, jako například „nesmrtelný“ komediální seriál Chalupáři v hlavních rolích s Josefem Kemrem, Jiřím Sovákem a  Jiřinou Bohdalovou.

„Honza Souček mi předestřel některé svoje vize a já jsem mu vysvětloval, proč některé věci jsou tak, jak jsou, proč nemáme takovou velkou nabídku komedií či vztahových věcí,“ osvětlil první obrušování hran s novým šéfem. „Chalupáři, to je něco jako Popelka,“ dodal Fridrich s tím, že když je nebude vysílat ČT, na obrazovkách se přesto téměř jistě během léta objeví.

„Chalupáři jsou extrémně žádané zboží a my jako Česká televize prodáváme seriály a starší filmy, které vznikly především před rokem 1989. A když kdokoliv sestavuje seznam toho, co si chce koupit, tak na prvním místě jsou vždycky Chalupáři. Jestli si myslíte, že se jich zbavíte, tak já říkám, že ne,“ poodhalil zákulisí sestavování letního programu.

Návrat satiry

I přesto se prý diváci v létě dočkají na obrazovkách dílčích změn. Zatím Fridrich nechtěl prozradit jakých. Poodhalil ale, jak se budou postupně proměňovat jednotlivé kanály televize. A nebo, že oblíbené StarDance dočkáme i v příštím roce. 

„Máme pár novinek. Dali jsme dohromady novou talk show, bude se jmenovat Výborná show a bude ji na ČT 2 uvádět Lucie Výborná. Dále se snažíme připravit nové typy pořadů, satirické, diskuzní, které by obohatily jak ČT1, tak ČT2. Na ČT Art přibudou divadelní představení a Déčko se snaží inovovat svoje zábavně vzdělávací programy pro děti.“ Na své si přijdou i fanoušci sportu. Fridrich připomněl, že ČT odvysílá mimo jiné olympiádu z Francie, Mistrovství světa v hokeji, které pořádá Česko anebo fotbalové EURO.

Hokejové mistrovství sleduje v ČT zhruba milion až milion a půl diváků i přesto, o něj mezi televizemi není zas takový zájem. „Mistrovství světa v hokeji není tak atraktivní, abychom se o něj střetávali s komerčními televizemi. Je to určitá veřejná služba a v kodexu máme, že máme přinášet velké sportovní zážitky a sledovat českou stopu v tom sportu.“

Na obrazovky se vrátí i žánr, kterého se v posledních letech televize dost obávaly. Satira. V devadesátých letech minulého století to byla především Česká soda s Petrem Čtvrtníčkem, TV Nova pak vysílala Gumáky. O návrat podobně odvážného pořadu se teď chce znovu ČT pokusit.

„Bude odpovídat tomu, co unese dnešek a jaké budeme mít lidi, kteří to budou dělat. Zatím je to ve stádiu zárodku, což znamená, že se testuje terén a zjišťuje se, kdo jsou ti správní lidé, kteří by se na tom mohli podílet,“ popsal vznik náročného projektu, který nemá jít za hranu trapnosti a také legislativu i kodexu ČT Fridrich.

Končí éra kriminálek?

Už nějakou dobu odráží ČT kritiky na velký počet detektivek. Ani toto téma koneckonců nechybělo mezi těmi, které kritizoval při své kandidatuře Jan Souček. „Od krimiformátu stoprocentně neodcházíme, žádná televize na světě není bez detektivek,“ hájí kriminálky Fridrich. Zároveň ale také připustil, že počet seriálů, které se točí okolo gaunerů, lupičů či vrahů se snižuje už teď a bude se snižovat i nadále. I přesto ČT s pondělním krimioknem počítá minimálně do roku 2026.

„Detektivní žánr před nějakými 12, 13 lety nebyl tak populární a byl populární, víc vztahový rodinný seriál. Jenomže se postupně ty variace vyčerpaly a já si myslím, že se tohle stane i detektivce,“ popsal náladu mezi diváky s tím, že se trh zřejmě vyčerpá a divák bude chtít nové zaměření seriálů, které bude mít větší společenský dopad.

Popelka jako zlatý důl

Vánoce klepou na dveře s nimi i tradiční přetahovaná televizí o diváka. Sváteční prvenství už několik let drží s velkým náskokem právě Česká televize. Ani letos neporuší tradici a odvysílá na štědrý večer v premiéře vánoční pohádku. „Ten daný den se na naši pohádku dívají tři až čtyři miliony diváků a tak víme, že práce i peníze, které jsme do ní vložili, dávají smysl,“ popsal Fridrich důvod, se stále vyplácí pohádky točit. V minulosti ji přitom ČT připravovala na Štědrý den pro premiérové vysílání mnohem víc.

Letos je Fridrich rád, že si ČT pohlídala práva na další vánoční skvost. Tak jako k televiznímu létu patří již zmiňovaní Chalupáři, ve vánočním programu diváci hledají především legendární Tři oříšky pro Popelku. O pohádku s Libuší Šafránkovou svádějí televize přitom letitý boj.  Za práva k vysílání platí také dost draze. Kolik, je ale obchodním partnerstvím. „Tohle nemůžu říct. Je to nejdražší titul, který má Národní filmový archiv ve své správě a prodává se pouze na jedno vysílání během roku, ale cena je obchodní tajemství.“

Vztahy s řediteli

I přes výtky k programu nepovažuje Fridrich současného ředitel Součka podle svých slov jen svého nadřízeného. „Pokládám ho za svého kamaráda,“ popsal jejich vztah, který se začal budovat před zhruba 15 či 17 lety. Oba se znají už z Českého rozhlasu. „Na druhou stranu přátelství nemůže být ten základ, na kterém stavíte svoje fungování v rámci jakékoliv firmy a natož v instituci, jako je Česká televize,“ je si vědomý šéf programu nejsledovanější televize.

Petru Dvořákovi pomáhal před 12 lety s kandidátským projektem. A to i přesto, že se o samotném Fridrichovi mluvilo také jako o možném kandidátovi na generálního ředitele. Že Dvořák nepřijal svou prohru ve volbě na první dobrou, naprosto chápe a nelze se prý ničemu divit. „Vlastně si myslím, že toho není schopen nikdo. Ztráta práce, kterou milujete, se trochu podobá rozchodu s milovanou bytostí nebo dokonce smrti někoho, koho jste měli rádi,“ popsal odcházení Dvořáka.

Klikejte ve videu na pasáže, které vás u rozhovoru s Milanem Fridrichem zajímají!

O programu ČT úvod- 7:34

O vztahu s řediteli Součkem a Dvořákem -7:35 - 12:43

O podobě "nové" ČT 12:45 - 21:58

O návratu satiry a ústupu detektivek 22:00 - 27:15

O financování ČT a poplatků za televizi 27:17 - 39:00

O vánočním programu a právech na Popelku 39:03 - 43:50

O StarDance a M. Ebenovi a T. Kostkové 43:52 - 51.17

O exmanželce Noře Fridrichové  a pověsti zpravodajství 51:20 - 57:13

O tvorbě vysílacího schématu a návratu ČT3 pro seniory 57:14 - 1:00:07

O zdraví Karla Šípa a jeho Všechnopárty 1:00:10 - až do závěru

Video  Hráči: Milan Fridrich začínal s novinařinou v roce 1995.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Hráči jsou projekt redakcí Blesk a Blesk.cz. Nový díl zveřejňujeme vždy každé druhé pondělí. Ti příští vyjdou až v roce 2024, konkrétně 8. ledna. Všechny letošní díly jsou ale dostupné jak na webu, tak také v podcastových aplikacích a diskutovat s námi můžete o tématech také sociální síti X. 

gabreta ( 19. prosince 2023 21:23 )

Kdyby ČT neměla archiv z první republiky a po bolševikovi, tak nemá co vysílat!! 👎

bullshit ( 18. prosince 2023 15:09 )

Prodáme ji pravdomluvnému Agrofertu 😁

bullshit ( 18. prosince 2023 15:07 )

To je pan Fridrich ( hodně ztloustl ), ředitel je ten sympaťák co je jeho nadřízeným.

bullshit ( 18. prosince 2023 15:06 )

...tradiční přetahovaná televizí o diváka. ČT se nemusí s nikým přetahovat, 6 000 000 000,-Kč výpalné + 250 000 000,-Kč ze zakázané reklamy. To se nám to rozhazuje. Žádné přetahování. Nemít bednu, toť zatím řešení...

bullshit ( 18. prosince 2023 15:02 )

Asi těžko, žaloba je na podvod, trestný čin atd. To Vám fízlové nevezmou. Jen snad jako podvod je vysílání zakázané reklamy pod pláštíkem jakéhosi sponzoringu. To je velká lumpárna. napřed testem jeden kousek, nyní již klidně k deseti...

Zobrazit celou diskusi