Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Farářka Kopecká žije se ženou, člen husitské církve Bartoš drží palce: „Cítím odhodlání a statečnost“

Autor: simao - 
3. října 2023
11:20

Zpověď farářky Martiny Viktorie Kopecké, která se svěřila, že žije se ženou, vzbudila rozruch. Podporu Kopecké nyní vyjádřil i vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš, který se vyjádřil i coby člen husitské církve.

„Dlouho jsem přemýšlel, jestli se k tomu vůbec vyjadřovat, ale jako člen husitské církve to považuju za dost důležitý. Husitská farářka Martina Viktorie Kopecká se nedávno ve své knize Zpověď farářky svěřila, že žije se ženou, a byl kolem toho celkem ruch,“ uvedl na sociální síti X šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Za sebe chci jen říct, že z toho cítím odhodlání a statečnost hlavně kvůli tomu, že se hodně lidí - zejména v církevním prostředí - pořád bojí sdílet svoje pravý já, protože mají strach z odsouzení a vyloučení. Mrzí mě, že ‚tam‘ pořád nejsme. Že pořád žijeme ve společnosti, která odsuzuje lásku mezi dvěma lidmi stejného pohlaví. Ve společnosti, kde všichni lidé stejná práva zkrátka nemají,“ postěžoval si Bartoš. 

„Stojím si za tím, že by nikomu neměla být upírána možnost žít otevřeně a bez strachu. Martino, držím vám palce na vaší cestě,“ vzkázal vicepremiér a ministr pro místní rozvoj.

Farářka Kopecká, která v minulosti vystupovala i v oblíbené taneční soutěži StarDance na ČT, se nedávno odhodlala k veřejnému coming outu. Žije se ženou, partnerkou Andreou.

„K zásadním patří rozhodnutí již nepředstírat, nelhat, touha žít v pravdě. Samozřejmě jsem se i zamýšlela nad tím, jak může být vše bolestivé, jaké přijdou následky, reakce. Řešila jsem také otázky: Proč bych zrovna já měla dělat coming out? Co je komu do mého soukromí? Ale pak jsem si vzpomněla na některé mladé farníky, na jejich úzkost, s níž přicházejí, protože je jejich blízcí odmítají přijmout třeba kvůli vztahové orientaci. Kdyby tedy má upřímnost měla pomoci byť jedinému z nich, má smysl vyprávět svůj příběh,“ uvedla farářka pro Novinky.cz.

Prosazují manželství pro všechny

Podpora od Bartoše přitom přichází v době, kdy se na politické scéně opět řeší podpora manželství pro všechny. Bartoš se na jeho podporu vyjadřuje opakovaně, účastnil se letos i průvodu Prague Pride.

„Za Piráty věříme, že si lidé mají být rovni nejen v povinnostech, ale i právech. Nelze přeci rozdělovat občany do kategorií podle toho, koho mají rádi a s kým si přejí strávit život. Něco takového do 21. století prostě nepatří. Návrh nikomu neubližuje, jen dává právní jistotu rodinám, kterým dnes chybí,“ vzkázal před časem Bartoš.

Manželství pro všechny však rozděluje vládní koalici - řada odpůrců, a to i poměrně hlasitých, se najde především mezi členy KDU-ČSL. Zdrženlivý je v tomto ohledu i premiér Petr Fiala (ODS).

„Věřím v rodinu, kterou společně zakládají muž a žena. Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. tak to prosím taky respektujte. ‚Tradiční‘ rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. už bychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte,“ uvedl předseda vlády ve své knize Petr Fiala od A do Z.

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

apache28 ( 14. listopadu 2023 14:41 )

Kam ten svět spěje? A to se chlubí nebo si stěžuje?

ad-ga ( 6. října 2023 14:40 )

Ať si žije s kým chce a nevytrubuje to 🙄

stoura ( 4. října 2023 05:50 )

Ten strupatý jedinec s mopem na kebuli je člen husitské církve?

RASPUTIN ( 3. října 2023 14:41 )

Nechutné, skoro jako válka Ukrajiny proti Rusku

trintin ( 3. října 2023 13:10 )

...coming outu?? Co je statečného na tom, když se žena zřekne pánského oudu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa