Novou knihu Zpověď farářky tvoří osm částí a kromě úvah autorky zde najdeme i rozhovory vedené mezi farářkou Církve československé husitské Kopeckou a hercem Tomášem Novotným. Zde mimo jiné přiznává i svou orientaci – „žiju se ženou.“

S partnerkou Andreou Martina Viktorie není zas tak dlouho, ale jak sama přiznává, jedná se podle ní o zásadní vztah. „Něco je jiné, vnímám, že mám po svém boku výjimečnou osobu, se kterou chci prožít celý život. A také nám už dávno není dvacet,“ uvedla farářka v rozhovoru pro Novinky.cz.

Svou orientaci si uvědomila až v sedmadvaceti letech. „Předtím, než jsem ke zjištění došla, jsem měla možnost zažít hezký heterosexuální vztah. A když jsem se vydala cestou služby Bohu, byla jsem do všeho tak zapálená, že jsem svůj osobní život vůbec neřešila,“ vysvětlovala Kopecká důvody, proč to trvalo tak dlouho.

Také si nebyla jistá, zda s touto informací skutečně jít ven. Samozřejmě prý počítala i s ošklivými reakcemi, ale zkrátka „nelhat, touha žít v pravdě“ bylo v tomto případě silnější. „Pak jsem si vzpomněla na některé mladé farníky, na jejich úzkost, s níž přicházejí, protože je jejich blízcí odmítají přijmout třeba kvůli vztahové orientaci,“ vylíčila farářka s tím, že i kdyby její upřímnost pomohla jen jednomu z nich, stálo by to za to.

Vyhodí ji z práce?

Svůj coming out zvažovala též s ohledem na poslání, které si na tomto světě zvolila. Přece jenom církev svazky homosexuálů nepodporuje... Nebála se tedy vyhazovu? „Variantu, že bych musela odejít ze služby, jsem promyslela. Na druhou stranu, můj nadřízený, pan biskup, o mém ‚tajemství‘ ví už asi deset let. Vážím si toho, že mu mohu důvěřovat a tato důvěra trvá,“ vysvětlovala. Je prý ale připravená i na možnost, kdyby se církvi znelíbila a musela skončit. Pořád by se ale nevzdávala. „I když svleču talár, jsem dál farářkou. A nepřestanu věřit v Boha. Přála bych si prostě jen žít naplněný vztahový život – a netajit svou radost.“

Před vydáním knihy kromě biskupa pravdu znala ještě hrstka dalších lidí, někomu se Martina svěřila, jiní poznali vše sami. A navíc ještě před vydáním učinila těžký krok. „V minulých dnech jsem poslala zprávy svým nadřízeným, nejbližším farníkům. Nedělalo se mi to lehce,“ řekla Kopecká pro Novinky.cz s tím, že zatím má reakce velmi hezké a pozitivní. Uvědomuje si ale i to, že to tak nemusí zůstat.

Ostatně dávku kritiky už okusila během účinkování ve StarDance – ti, komu připadalo, že se tanec pro farářku nehodí, jí to ale obvykle do očí neřekli a jen to kamsi anonymně psali. 

Zbaví se otázek na manžela

Kopecké se nyní uleví i při besedách, na kterých propaguje své knihy. Kromě této nové už kdysi napsala Deník farářky. „V souvislosti s novinkou jsem také ráda, že dotazy už budou více mířit k realitě. Zmizí například otázka, jak bych si představovala vysněného manžela,“ usmívá se Martina. Teď už prý může konečně říct, že je v osobním životě šťastná.

A chtěla by svůj vztah s Andreou stvrdit i obřadem? Láká ji registrované partnerství? „Z mého pohledu se registrují auta, závěsná tažná zařízení, ale promýšlíme to…“ uvedla s tím, že obecně podporuje civilní obřady stejnopohlavních párů. V případě církevního sňatku je to ale podle ní ještě předmětem dlouhých diskuzí a jí nepřísluší rozhodovat o tom. Sama už ale několik podobných obřadů vedla. 

„Zprvu nebylo vůbec jednoduché se takto rozhodnout. Nebyla tu tradice, na kterou bych navázala. Věděla jsem, že nemám oporu v obvyklých textech pro podobné obřady… Nechtěla jsem však dělit lidi na skupiny: ty máš na požehnání nárok, ty už ne. Tím netvrdím, že by takto měl uvažovat každý farář/každá farářka. Nikdo nesmí být nucen, aby cokoli dělal proti svému přesvědčení,“ dodala farářka v rozhovoru pro Novinky.cz

Video
Video se připravuje ...

Josef Maršálek o StarDance: Nejdřív ho museli opít! Kateřina Štichová

Fotogalerie
89 fotografií