Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Programový šéf ČT v Hráčích: StarDance bude i příští rok. Zatančí i politici?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ver - 
16. prosince 2023
05:00

Dnes večer budeme znát vítěze XII. řady StarDance. Další řada taneční soutěže bude hned za rok. V pořadu Hráči to řekl Blesku exkluzivně šéf programu České televize Milan Fridrich. (53). Moderátorka Vera Renovica s ním probrala také osud moderátorské dvojce Marek Eben – Tereza Kostková. Budou zvát hvězdy na taneční parket opět oni? A prošel by i u nás koncept tančících politiků, stejně jako v zahraničí?

StarDancepatří mezi klenot České televize. Za vše mluví především čísla sledovanosti. Vyřazovací část posledního dílu (v sobotu 9. 12.), kdy vypadla Iva Kubelková, sledovalo dokonce nejvíc diváků – 1 milion 694 tisíc diváků starších 15let. Taneční část pak jen o pár tisícovek diváků méně, a celebrity tak vytančily České televizi opět nejsledovanější pořad dne. A i když se dnes večer rozhodne o letošním králi či královně parketu, není divu, že StarDance má ČT v plánu zopakovat i příští rok. „Ano, je v plánu,“ prozradil exkluzivně pro Blesk v pořadu Hráči programový ředitel veřejnoprávní televize Milan Fridrich.

„StarDance je pozvánka na ples ve Vídeňské opeře pro každého jednotlivého televizního diváka,“ popsal Fridrich, v čemž podle něj tkví úspěch takového formátu právě v České televizi. Taneční soutěž podle něj stmeluje rodiny, které se těší vždy na společně strávený večer.

„StarDance lidi integruje a je to i jedna z rolí České televize, kterou má v kodexu. Lidi to baví a řeší, kdo vypadne, kdo trénuje, jestli byl pak na party. Je to událost, která prosákne do posledních kapilár té společnosti,“ je přesvědčený.

Video  Hráči: Milan Fridrich začínal s novinařinou v roce 1995.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Moderátorka Vera Renovica se také zajímala o to, zda má Fridrich před dnešním finále mezi zbylými celebritami v soutěži nějakého favorita. „Já se především bavím a přeju to každému, kdo v té soutěži je. Nechci nikoho konkrétně jmenovat, protože by to bylo nefér, za prvé, nejsem odborník na tancování, i když do tanečních jsem chodil a patřil jsem mezi ty lepší kusy v tanečních,“ vyhnul se profesionálně přímé odpovědi Fridrich.

Každý, kdo se soutěže účastní, má prý u něho respekt, protože i StarDance si vybírá své oběti. „Herec Jiří Dvořák mi jednou říkal, že zhubl 14 kilo během StarDance a že ho začala brát záda a nevěděl, jestli to vůbec dotančí. A nakonec to dotančil a vyhrál. To utrpení, kterým musí všichni projít, ta neskutečná dřina, za to já to přeji každému z nich,“ dodal Fridrich.

Jiří Dvořák s partnerkou Lenkou Norou Návorkovou vyhrál devátý ročník soutěže v roce 2018. Letos se o vítěznou trofej poperou snowboardcrossařka Eva Adamczyková s partnerem Jakubem Mazůchem, kajakář Vavřinec Hradilek s tanečnicí Kateřinou Bartuněk Hrstkovou a herečka Darja Pavlovičová a Dominik Vodička.

Eben a Kostková od válu? 

A kdo se příští rok ujme moderování? V zákulisí se proslýchá, že Marek Eben i Tereza Kostková už toho mají dost a že by už rádi předali štafetu někomu jinému. „U Marka Ebena jsem to slyšel už několikrát,“ řekl v Hráčích Fridrich. A přidal i historku, jak se ikonický moderátor před taneční sezónou křižuje už v rámci filmového festivalu v Karlových Varech.

4. soutěžní večer StarDance - Marek Eben a Tereza Kostková 4. soutěžní večer StarDance - Marek Eben a Tereza Kostková | Česká televize

Že by měl opustit StarDance je ale nepravděpodobné. „O tom nevím nic!“ tvrdí programový šéf ČT, který prý tanec miluje, zkušenosti s ním má podle svých slov ale především jen z tanečních.

Výběr tanečních tváří

Vybrat známé tváře, které jsou schopné obětovat svůj čas tancování je podle všeho velká alchymie. Proces trvá dlouhý čas. „Je to na oslovení, samozřejmě občas někdo projeví zájem, ne úplně, že by napsal nějakou přihlášku, nic takového neexistuje, ale sonduje a říká: ‚já bych si možná rád zatančil, mě by to bavilo, mě by to zajímalo, kdyby mě někdo oslovil‘“, popsal Fridrich s tím, že manažerka projektu si často vytipuje nějaké celebrity a snaží se s nimi vyjednávat. Často prý ale také slyší, že daná tvář by sice ráda do StarDance nastoupila, ale závazky jí to nedovolí.

Video  Šéf programu ČT Fridrich v Hráčích: StarDance bude i za rok. A co Kostková a Eben?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

„Pro někoho to znamená, že by musel třeba vynechat divadelní sezónu, jiný řekne, že nemůže, protože tam má naplánovaný seriál nebo film,“ jsou ale i tací, kteří s díky odmítnou, protože se na takovou dřinu například vůbec necítí.  „Myslím, že letošní ročník ukazuje, že pořád je odkud čerpat lidi, kteří diváky extrémně baví a že pořád to dává smysl,“ pochválil Fridrich výběr letošních párů.

Politici na parketu?

Licenci na StarDance kupuje Česká televize od BBC Worldwide. Cena vysílacích práv i přesné podmínky vysílání ale podléhají tajemství, takže není ani jasné, kolik za ně veřejnoprávní televize zaplatí. Bez zajímavosti není ani fakt, že v minulosti koupila pro několik evropských zemí vysílací práva společnost CME, která v Česku provozuje televizi Nova. Soutěž se tak objevila na komerčních televizích například na Slovensku, v Bulharsku nebo Rumunsku a Slovinsku.

Ve světě jsou k vidění navíc různé formáty – respektive složení tanečních párů. Například v britské verzi show zvali moderátoři na taneční parket i bývalé politiky. U nás jsou zatím vidět vždy jen v publiku. Myšlenku, že bychom mohli vidět tančit například některého z bývalých premiérů i u nás, Fridrich v Hráčích úplně nezavrhl. „Tabu to určitě není, ale je to věc, nad kterou jsem se nezamyslel, takže nechci to nějak moc rozvíjet.“ Zatím se česká bude držet ale nejspíš zajetého formátu, tedy že tanečníky budou především známé tváře z řad kultury nebo sportu a dalších známých profesí.

Video  Hráči: Milan Fridrich o programových prioritách ČT. Upoutávka  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Nový díl Hráčů vyjde už v pondělí 18. prosince. Videorozhovor bude ke zhlédnutí na Blesk.cz, přepis bude v tištěném deníku Blesk a Milana Fridricha s Verou Renovicou si můžete dopřát také na podcastových aplikacích nebo na našem youtubovém kanále.

Jan Kocián ( 17. prosince 2023 03:58 )

Ve finále platilo, že zvítězí taneční pár s největším počtem SMS hlasů. V případě posledního Hradilka platila zároveň nutná podmínka, že první Eva Adamczyková musí dostat nejmíň hlasů.
----------------
Kdyby Hradilek dostal nejvíc SMS hlasů a tanečně nejlepší Adamczyková nejmíň hlasů, vítězem StarDance by se stal Hradilek! 😨

votomtoje ( 16. prosince 2023 20:17 )

Mě jako koncesionáře zajímá, kolik to všechno stojí a jaké mají účinkující šašci odměny!

kaja ( 16. prosince 2023 19:39 )

Ten člověk nevypadá na abstinenta 👎

bullshit ( 16. prosince 2023 18:25 )

ČT samý sympaťák, včetně řídi 😁 Ještě že nemám bednu ...

naidka ( 16. prosince 2023 17:17 )

ČT1 nesleduji, jejich zprávám se vyhýbám a na StarDance mi vadí slizký přesladký Eben. 😕 Na ČT2 bývají dobré dokumenty a pozdě večer docela dobré zahraniční seriály.

Zobrazit celou diskusi