Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Cena Michala Velíška oslavila plnoletost: Ocenění dostaly statečné děti, duchaplná seniorka i zpěvák Hrůza

/
  • Tomáš Benisch, Petr Drahokoupil a Zdeněk Šolta dostali za záchranu tonoucí ženy cenu Michala Velíška
    2. listopadu 2023 ● 19:54

    Osmnáctý ročník udílení cen Michala Velíška už zná své hrdiny. Cenu každoročně dostávají lidé, kteří se bez ohledu na vlastní nebezpečí zastanou spoluobčanů, kteří jsou v nouzi. Cena vznikla jako pocta střihači televize Nova Michalu Velíškovi, který se na procházce s dcerou na Karlově náměstí zastal ženy, kterou ohrožoval muž se zbraní. Útočník na Velíška dvakrát vystřelil a ten útok nepřežil. Nadace ADRA, která ocenění každoročně předává, vybírá hrdiny jak mezi dospělými, tak mezi dětmi i seniory. Jaké jsou jejich příběhy?

  • 1.

    Tři stateční chlapci

    Tomáš Benisch, Petr Drahokoupil a Zdeněk Šolta dostali za záchranu tonoucí ženy cenu Michala Velíška
    Autor: FB: město Chlumec nad Cidlinou

    Když šli tři kamarádi Petr, Tomáš a Zdeněk (11, 13, a 14 let) v květnu spolu na ryby, neměli tušení, že se z nich za pár okamžiků stanou hrdinové. Nejdříve chytali ryby v Lučickém rybníku, pak se ale rozhodli, že své štěstí zkusí i v nedaleké řece Cidlině. Když došli k mlýnskému náhonu slyšeli ženský křik.

     

    „V tom náhonu jsme viděli paní, jak volá o pomoc a ve vodě byl i její pes. Hned jsme na ni křičeli, že jí běžíme na pomoc,“ vypráví Tomáš. „Chtěla, ať nejdřív vytáhneme psa a pak zavoláme hasiče, byla celá bílá a z brady jí tekla krev," přidává se vzpomínkou Zdeněk.

    Jenže břeh byl pro chlapce příliš vysoký a k ženě se nemohli dostat. Duchapřítomně se tedy začali rozhlížet po okolí, kde zahlídli cyklistu, kterého okamžitě zastavili. „Pán nám pomohl a paní i psa jsme vytáhli. Pak sedl na kolo a odjel, až potom přijela policie a hasiči,“ dodává Petr.

     

    Chlapce nejdříve ocenil starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník (nez.), ve čtvrtek v rámci udělování ceny Michala Velíška dostali od nadace Adra památní medaili, diplom a upomínkové předměty.

  • 2.

    David pomohl topícímu se muži

    David (11( pomohl topícímu se muži
    Autor: ZŠZS JčK

    David se byl se svým tátou koupat u Staňkovského rybníka nedaleko Třeboně, když si ve vodě všiml topícího se muže. Neváhal ani vteřinu a okamžitě za ním skočil do vody a plaval mu na pomoc. „V okolí bylo hodně dospělých, ale nikdo si pána nevšiml, tak jsem skočil do rybníka a plaval mu na pomoc. Držel jsem mu hlavu nad vodou do té doby, dokud jsem se nedovolal pomoci,“ vypráví. Davida po zásluze ocenili záchranáři z Jihočeského kraje i jeho záladní škola, nyní dostal i cenu Michala Velíška.

  • 3.

    Další statečné děti

    Statečné děti, které se ve složité situaci zachovaly duchaplně a pomohli druhým, dostaly cenu Michala Velíška
    Autor: Veronika Foltová

    Cenu získaly další děti. Třeba devítiletá Eliška z Blanenska zachránila život své mamince. Tu totiž postihla mozková mrtvice a Eliška duchapřítomné zavolala záchranku, podle instrukcí pak udržela mámu při životě. Podobně se zachovala i její čtrnáctiletá jmenovkyně z Chrudimska. Ta si všimla na ulici kolabujícího seniora, okamžitě k němu přiběhla a začala s masáží srdce, kterou ji naučil strýc hasič.

  • 4.

    Všímavá seniorka

    Seniorka zachránila život sousedce, která dostala mrtvici
    Autor: Veronika Foltová

    Paní Turečková zachránila život své sousedce, když si všimla, že už tři dny nevyšla z bytu. „Bylo mi divné, že jí ve dne v noci už třetí den hraje televize. A neviděla jsem ani, že by vyšla z bytu, proto jsem se rozhodla zavolat policii,“ vypráví paní Turečková. Tím sousedce zachránila život. Sousedku totiž postihla mozková mrtvice a když ji policie v bytě našla, sotva dýchala. „Naštěstí všechno dobře dopadlo. Teď je u vnučky, která se o ní stará a je na tom mnohem lépe,“ usmívá se všímavá sousedka.

  • 5.

    Finalisté

    Finalisté ceny Michala Velíška Michal Hrůza a Daniel Ziman
    Autor: archiv Blesku

    Porota každoročně vybere tři finalisty, ze kterých pak veřejnost vybere nejsilnější příběh. Do finálové trojice se tak dostal i známý zpěvák Michal Hrůza a Daniel Ziman. Hrůza v dubnu přemohl mladíka, který předtím v Praze na ulici bezdůvodně napadl jeho ženu. Muže zalehl a držel až do příjezdu policistů. Ukázalo se, že útočník dříve bez jakékoliv příčiny napadl v okolí dvě děti a další čtyři ženy, které udeřil pěstí do tváře. V batohu měl čtyři nože.

    Zimanovi se podařilo zadržet v Brně recidivistu, který se v srpnu pokusil znásilnit mladou ženu ve vchodu domu. Ziman nechal stát svůj vůz v koloně a rozběhl se za útočníkem, kterého chytil a zadržel.

  • 6.

    Cenu získal automechanik z Brna

    Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života za rok 2023 získal David Studnica
    Autor: ČTK / Krumphanzl Michal

    Veřejnost za nejsilnější příběh zvolila pomoc od brněnského automechanika Davida Studnici. Cenu dostal za to, že zachránil dva lidi z hořícího domu. Když pracoval v dílně, uslyšel ze sousedního opuštěného objektu křik a viděl i dým. Věděl, že tam často přebývají bezdomovci, vzal žebřík a přes hustý dým se dostal do objektu, kde byl starší muž a mladší žena.

    Po chvíli se mu podařilo vykopnout mříž a na vzduch dostal muže. Ženu se mu vyprostit nepodařilo, ale až do příjezdu hasičů ji držel za ruku a uklidňoval ji. Záchranáři nakonec z místa požáru odvezli šest lidí - vážně popálenou ženu a jejího společníka, jednoho z hasičů, dva policisty i samotného zachránce, který se nadýchal kouře.

  • 7.

    Michal Velíšek

    Michal Velíšek byl oblíbeným střihačem TV Nova. Po jeho tragické smrti po něm truchlila nejen manželka s devítiměsíční dcerkou, ale i řada kolegů.
    Autor: Blesk

    Cena je pojmenovaná po střihači televize Nova Michalu Velíškovi, který 13. září 2005 tragicky přišel o svůj život, když se zastal napadené studentky. Michal šel tehdy se svojí dcerou v kočárku na procházku, když si na Karlově náměstí všiml muže, jak pistolí ohrožuje neznámou studentku. Velíšek neváhal a dívky se okamžitě zastal, útočník však na něj dvakrát vystřelil a mladého tátu usmrtil.

     

    Na jeho počest každoročně nezisková organizace Adra ve spolupráci s televizí Nova předává ocenění lidem, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a navzdory vlastnímu nebezpečí se snaží pomáhat. V posledních letech si ocenění také odnášejí děti nebo senioři, navíc se organizace snaží pořádat i workshopy, které například dětem ze základních škol přibližují příběhy jejich statečných vrstevníků.

    Video
    Video se připravuje ...

    Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života za rok 2023 získal David Studnica Veronika Foltová

    Fotogalerie
    16 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy