Blechy

Pokud nepoužíváte preventivní přípravky, které blechy dlouhodobě odpuzují, zaměřte se jako první právě na tento drobný hmyz. Blecha měří 1,5 až 7 mm a je to skvělý skokan. Je tedy celkem pravděpodobné, že se vám ji povede spatřit v akci a pak máte jasný důkaz. Další indicií jsou malé černé hromádky přilepené k chlupům, což jsou bleší výkaly.
Co s tím? Blech se musíte zbavit co nejrychleji, protože se velmi rychle množí a jdou i na člověka. Na jejich likvidaci použijte přípravek, který psa zbaví nejen blech, ale i vajíček a larev, a který působí dlouhodobě.

Svrab

Způsobuje ho zákožka, což je parazitický roztoč, a svědění, které vyvolává, je skutečně úporné. Psa navíc trápí nejen samotné zákožky, které v jeho kůži vrtají chodbičky. Může být přecitlivělý také na jejich výměšky.
Co s tím? Můžete vyzkoušet šampon pro likvidaci parazitů (např. Predator 4Dog), pravdou ale je, že poznat svrab není vůbec jednoduché. Navíc od rozdrbané kůže je to jen krůček ke kožnímu zánětu. Pokud tedy přípravek nezabere, je nutná návštěva veterináře, který naordinuje vhodná antiparazitika.

Sametky

Pokud se váš pes začal drbat v druhé půlce léta, mohou být příčinou sametky neboli svilušky, které útočí právě v tomto období. Tento drobný parazit  má nápadnou červeno-oranžovou barvou a nejčastěji „úřaduje“ na tlapkách mezi prsty, na břiše nebo na hlavě.
Co s tím? Mechanicky odstraňujte larvy, aplikujte antiparazitární přípravek. Sametky sají asi dva až čtyři týdny a pak se samy pouštějí. Takže pokud nedojde k vážnějšímu narušení kůže, tento problém nakonec odezní i bez vašeho zásahu.

Alergie

Příčinou silné svědivosti bývají často i alergie. Pes může být přecitlivělý na nejrůznější látky ve svém okolí, na některou složku ve svém krmivu nebo reaguje třeba na léky, které užívá z jiného důvodu.
Co s tím? Snažte se vypozorovat, co vašemu mazlíčkovi vadí, s největší pravděpodobností ale bude nutná pomoc veterináře.

Další příčiny drbání

  • Příliš suchý vzduch v bytě, kvůli kterému pokožka ztrácí svoji přirozenou vlhkost.
  • Přehnaná péče. Velmi časté koupele odmašťují kůži a mohou narušit její ochrannou funkci. 
  • Neurózy způsobené např. opuštěností psa, ztrátou majitele apod.
  • Pozor, drbání může být i průvodním jevem nějaké vážnější nemoci některého z vnitřních orgánů. 

Řešíte také, jak udělat z ustrašeného psa sebevědomého parťáka? Poradíme vám ve videu níže.