Rakoviny tlustého střeva přibývá. Experty šokuje nárůst počtu případů u lidí pod 50 let

Autor: DVL - 
8. května 2024
20:15

Vědci zkoumaly faktory, jako je obezita, zneužívání antibiotik, vysoká spotřeba alkoholu či změny mikrobiomu, aby vysvětlili, proč přibývá lidí mladších 50 let, kteří onemocní rakovinou tlustého střeva. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.

Přední evropský onkologický expert Josep Tabernero varoval, že ve Španělsku, Velké Británii, Německu, Itálii a Polsku začalo přibývat mladších lidí, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva. 25 procent kolorektálních nádorů se nyní nachází u lidí mladších 50 let.

Vědci se předhánějí ve vysvětlení tohoto nárůstu, přičemž obezita, zneužívání antibiotik, vysoká spotřeba alkoholu a změny v mikrobiomu, které žijí v našich tělech, byly označeny jako potenciální faktory. „Díky své středomořské stravě s olivovým olejem, zeleninou a čerstvým masem a rybami bylo Španělsko poněkud chráněno, ale to se změnilo s invazí amerického rychlého občerstvení,“ řekl lékař.

Byl zveřejněn výzkum, který ukázal, že míra úmrtí na rakovinu tlustého střeva u mladých lidí by se mohla v roce 2024 zvýšit až o 40 procent ve srovnání s obdobím 2014-2019.

Ve Spojeném království je letos u žen ve věku 25 až 49 let o 39 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu tlustého střeva a konečníku, přičemž nárůst u mužů se odhaduje na 26 procent. 

Ve Španělsku byl nárůst u mužů 5,5 procenta a v Polsku o 5,9 procenta, zatímco v Německu se očekává nárůst u žen o 7,2 procenta. Předpokládá se, že úmrtnost v Itálii vzroste o 2,6 procenta u žen a o 1,5 procenta u mužů.

Screeningové vyšetření již po padesátce?

Vědci zkoumající příčiny kolorektálního karcinomu se zaměřují na možné souvislosti se změnami v mikrobiomu jednotlivců. Onkologický expert řekl, že spojitost mezi změnami mikrobiotů ve střevě a rakovinou střeva ještě musí být prokázána. „Víme však, že pacienti s časným nástupem kolorektálního karcinomu mají mikrobiom, který se liší od mikrobiomů normální populace a od těch, u kterých se vyvine kolorektální karcinom ve vyšším věku,“ vysvětlil Tabernero.

Doktor dále řekl, že faktory, jako je strava, obezita a spotřeba antibiotik, ovlivňují složení mikrobiomu. „U antibiotik je důležité, aby se tyto léky užívaly pouze v nutných případech, protože jejich zneužívání má mnoho důsledků a nejen zvyšuje odolnost bakterií. Lékaři jsou částečně vinni za to, že předepisují antibiotika bez řádného myšlenkového procesu, a také veřejnost, protože lidé se léčí sami, což by neměli,“ řekl lékař.

Podle lékaře je důležité, aby se lidé vzdělávali o tom, jak rakovině tlustého střeva předcházet. Měli by například omezit vysoký příjem alkoholu. Důležité je také začít riziko brát vážně a neignorovat krev ve stolici.

Tabernero počítá s tím, že se v budoucnu sníží věk pro screeningové vyšetření. „Myslím, že věk pro screening bude snížen," řekl. „Již existují země, které mají vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku u mladých lidí, jako jsou USA a Kanada, které snižují počáteční věk na 45 let, a myslím, že skončíme tak, že jej budeme muset snížit ještě více,“ prohlásil o Španělsku.

Video  Rakovina štítné žlázy  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi