Rakoviny tlustého střeva přibývá. Experty šokuje nárůst počtu případů u lidí pod 50 let
Vědci zkoumaly faktory, jako je obezita, zneužívání antibiotik, vysoká spotřeba alkoholu či změny mikrobiomu, aby vysvětlili, proč přibývá lidí mladších 50 let, kteří onemocní rakovinou tlustého střeva. Informoval o tom britský deník The Daily Telegraph.
Přední evropský onkologický expert Josep Tabernero varoval, že ve Španělsku, Velké Británii, Německu, Itálii a Polsku začalo přibývat mladších lidí, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva. 25 procent kolorektálních nádorů se nyní nachází u lidí mladších 50 let.
Vědci se předhánějí ve vysvětlení tohoto nárůstu, přičemž obezita, zneužívání antibiotik, vysoká spotřeba alkoholu a změny v mikrobiomu, které žijí v našich tělech, byly označeny jako potenciální faktory. „Díky své středomořské stravě s olivovým olejem, zeleninou a čerstvým masem a rybami bylo Španělsko poněkud chráněno, ale to se změnilo s invazí amerického rychlého občerstvení,“ řekl lékař.
Byl zveřejněn výzkum, který ukázal, že míra úmrtí na rakovinu tlustého střeva u mladých lidí by se mohla v roce 2024 zvýšit až o 40 procent ve srovnání s obdobím 2014-2019.
Ve Spojeném království je letos u žen ve věku 25 až 49 let o 39 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu tlustého střeva a konečníku, přičemž nárůst u mužů se odhaduje na 26 procent.
Ve Španělsku byl nárůst u mužů 5,5 procenta a v Polsku o 5,9 procenta, zatímco v Německu se očekává nárůst u žen o 7,2 procenta. Předpokládá se, že úmrtnost v Itálii vzroste o 2,6 procenta u žen a o 1,5 procenta u mužů.
Screeningové vyšetření již po padesátce?
Vědci zkoumající příčiny kolorektálního karcinomu se zaměřují na možné souvislosti se změnami v mikrobiomu jednotlivců. Onkologický expert řekl, že spojitost mezi změnami mikrobiotů ve střevě a rakovinou střeva ještě musí být prokázána. „Víme však, že pacienti s časným nástupem kolorektálního karcinomu mají mikrobiom, který se liší od mikrobiomů normální populace a od těch, u kterých se vyvine kolorektální karcinom ve vyšším věku,“ vysvětlil Tabernero.
Doktor dále řekl, že faktory, jako je strava, obezita a spotřeba antibiotik, ovlivňují složení mikrobiomu. „U antibiotik je důležité, aby se tyto léky užívaly pouze v nutných případech, protože jejich zneužívání má mnoho důsledků a nejen zvyšuje odolnost bakterií. Lékaři jsou částečně vinni za to, že předepisují antibiotika bez řádného myšlenkového procesu, a také veřejnost, protože lidé se léčí sami, což by neměli,“ řekl lékař.
Podle lékaře je důležité, aby se lidé vzdělávali o tom, jak rakovině tlustého střeva předcházet. Měli by například omezit vysoký příjem alkoholu. Důležité je také začít riziko brát vážně a neignorovat krev ve stolici.
Tabernero počítá s tím, že se v budoucnu sníží věk pro screeningové vyšetření. „Myslím, že věk pro screening bude snížen," řekl. „Již existují země, které mají vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku u mladých lidí, jako jsou USA a Kanada, které snižují počáteční věk na 45 let, a myslím, že skončíme tak, že jej budeme muset snížit ještě více,“ prohlásil o Španělsku.