Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prudce nakažlivá mutace omikronu JN.1: Experti hovoří o dvou nových příznacích

Autor: ČTK, ula, swp - 
7. ledna 2024
05:00

Nová subvarianta omikronu JN.1 má na svědomí nárůst nemocných v USA, v Indii a také ve Velké Británii. Už v prosinci odborníci odhadovali, že „potomek Piroly“ stojí i za nárůstem nemocnosti v Česku, kde však chybí údaje kvůli nedostatečnému testování vzorků. Nová mutace je ještě nakažlivější než její předchůdkyně a rychle se šíří. Ačkoliv se zdálo, že příznaky JN.1 se nijak neliší od těch předchozích, britští lékaři zaznamenali mezi nemocnými vyšší výskyt problémů se spánkem a úzkostí. Odborníci varují, že po útlumu mezi vánočními svátky začne prudce stoupat nemocnost i v Česku.

Centra pro kontrolu a prevenci nemocí již dříve varovala, že subvarianta JN.1 dominuje ve Velké Británii, v Portugalsku a ve Francii. Problémy hlásí Itálie, urgentní příjmy ve velkých italských městech jsou v posledních dnech zaplněné kvůli vysokému výskytu respiračních nemocí.  Kritická je situace v hlavním městě Římě a regionech Lazio, Milán či Piemont na severu země. Problémy hlásí vedle Itálie i Španělsko, kde je ve třech regionech znovu povinné nosit roušky v nemocnicích.

Subvarianta omikronu se rychle šíří i v USA, velký nárůst nemocných hlásí i Indie. Již před Vánoci upozorňovali epidemiologové, že JN.1 stojí za nárůstem nemocnosti i v Česku, kde se však podle odborníků v dostatečné míře nesekvenují vzorky a není tak přehled, která varianta je zde dominantní.

Před nárůstem nemocných varoval na sociální síti X také epidemiolog Rastislav Maďar.

„V ČR vloni umřelo následkem nákazy covid-19 cca 2,5 krát více lidí než bylo obětí smrtelných dopravných nehod… Po očekávaném útlumu šíření viru mezi svátky, který vidíme každoročně, dojde v následujících týdnech k nárůstu počtu nakažených. Každý by se měl chovat zodpovědně vůči svému okolí, aby nákazu nešířil,“ napsal Maďar.

Nové příznaky: Nespavost a úzkost

Už dříve také vědci upozorňovali, že nová varianta se šíří rychleji, než ty předchozí a je více nakažlivá. Ačkoliv se v prosinci hovořilo o tom, že příznaky JN.1 se výrazně neliší od předchozích subvariant omikronu, portál The Mirror uvedl, že britský Úřad pro národní statistiku (UK ONS) zaznamenal dva nové příznaky.

Mezi typické projevy JN. 1 patří vysoká horečka, rýma, bolest v krku, bolest hlavy, v některých případech se objevovaly i gastrointestinální potíže - tedy průjem a nevolnost, spíše vzácně pak ztráta chuti a čichu. Někteří pacienti ovšem uváděli, že měli problémy s nespavostí a trpěli větší mírou úzkosti.

Jak ale lékaři podotýkají, pandemie covidu-19 byla spojována se zvýšenou úrovní stresu, úzkosti a nejistoty, což vedlo k nárůstu poruch spánku. Navíc samotný virus může způsobit dýchací potíže, bolesti nebo horečku, což také ovlivňuje kvalitu spánku. Dostatek spánku je zásadní pro zdravý imunitní systém, takže pokud nemůže pacient spát, může to v něm vyvolávat deprese a úzkosti.

Odborníci doporučují očkování

Přesto zatím neexistují důkazy, že by JN.1 způsobovala závažnější průběh onemocnění. Jak ale lékaři vždy upozorňují, v ohrožení jsou stále rizikoví pacienti. Pro ty je jednoznačným přínosem očkování.

MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP doporučuje očkování lidem starším 60 let, ale také mladším ročníkům, pokud trpí více nemocemi nebo mají jinak oslabenou imunitu. Dále je vhodné pro těhotné a zdravotníky a pracovníky v lůžkových zařízeních sociální péče. Podle současných doporučení České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně by se měli očkovat lidé pravidelně každý rok před začátkem sezony infekcí dýchacích cest podobně jako proti chřipce.

V Česku už je k dispozici také nejnovější verze vakcíny, která chrání před nejčastějšími mutacemi varianty omikron. Očkovat budou i nadále praktičtí lékaři, kromě toho by v každém kraji mělo fungovat jedno očkovací centrum.

Lékař: V případě příznaků se testujte

Pokud mají rizikoví pacienti podezření na nákazu, radí jim MUDr. Dlouhý neotálet a udělat si aspoň antigenní test. „Pokud bude pozitivní, měli by zamířit za svým praktikem, který může předepsat antivirotika. Data z analýzy jednoznačně ukazují, že si tím lidé ušetří velké zdravotní komplikace,“ připomíná MUDr. Dlouhý. Nedávna analýza ukázala, že se po podání antivirotik riziko hospitalizace na jednotce intenzivní péče snížilo až o 65 %, a riziko úmrtí pak dokonce o 76 %. 

Odborníci doporučují dodržovat prevenci, zejména v období, kdy hrozí vyšší nemocnost.

  • Myjte si často ruce teplou vodou a mýdlem
  • Pokud není mýdlo a voda v dosahu, použijte antibakteriální gel
  • Nedotýkejte se obličeje, zejména očí, nosu a úst
  • Dezinfikujte povrchy, kterých se často dotýkáte - tedy např. mobilní telefon, kliky, klávesnice u počítače, apod.
  • Noste roušku či respirátor v místech s vyšší koncentrací lidí nebo v uzavřených prostorách, jako je např. MHD, vlak, autobus nebo letadlo
  • Roušku noste i při návštěvách zdravotních a sociálních zařízení, kde se vyskytují potencionálně rizikoví pacienti
  • Pokud se necítíte dobře, nechoďte do práce a izolujte se
  • V případě potíží kontaktujte svého lékaře a domluvte se na dalším postupu

Video  Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa